We spraken Don Diablo over produceren voor de groten der aarde en sets draaien op de Chinese Muur

Redactie 9 jul 2018 Entertainment

Hij is een van de meest succesvolle producers van de lage landen en iemand die al jaren in de elektronische muziekscene werkt. De afgelopen jaren brak hij volledig door en krijgt hij eindelijk de erkenning die hij verdient. Naast dj’en en producen heeft hij een hele movement opgezet en inspireert hij mensen met zijn muziek. Wij spraken met top-producer, DJ en overall eindbaas Don Diablo over zijn muziek, tours en vrouwen.

Yo Don! Je hebt met veel wereldberoemde artiesten samengewerkt en remixen gemaakt van hun liedjes. Noem er eens een paar?
Oef, dat zijn er nogal wat. Onder andere tracks van Madonna  en Rihanna. Hen heb ik helaas niet ontmoet, maar bijvoorbeeld The Chainsmokers en Ed Sheeran, voor wie ik ook remixes heb gemaakt, heb ik wel in real life ontmoet.

Wat vind je ervan dat je vaak gevraagd wordt om goede platen in een nieuw jasje te steken en dat je in de top 3 producers staat die daarvoor gevraagd wordt?
Dat is eigenlijk de grootste kroon die je op je werk kan krijgen. Heel erg gaaf om te doen. Ik was afgelopen jaar ook de nummer 2 meest gedraaide producer. Het is heel fijn om cijfers te zien en te weten dat topartiesten mijn muziek waarderen. Als mensen vaak jouw remixen en muziek draaien doe je het in mijn ogen erg goed.

Is niet moeilijk te combineren met andere grote projecten? Hoe verdeel jij je tijd?
Toen ik me op mijn album ging focussen moest ik tegen grote namen nee zeggen, simpelweg omdat ik er geen tijd voor had. Of dat nou U2 of een Major Lazer was. Dat deed wel een beetje pijn in mijn hart. Vroeger had ik daar een moord voor gedaan en nu moet ik gewoon soms nee zeggen omdat ik geen tijd heb.

Je draait sets over de hele wereld. Wat is de mooiste plek waar je ooit gedraaid hebt?
Ik heb een keer een optreden gehad op de Chinese Muur. Dat was zo gaaf. Ik had toen ook echt geluk. Er was heel veel gedoe over de tijden wanneer we mochten draaien. Opeens werd ik eerder op de planning gezet wat uiteindelijk echt perfect uit kwam. Vlak voordat mijn set begon mochten mensen pas op de muur komen. Nadat ik klaar was begon het te regenen en stonden er nog maar een paar mensen in hoekjes te schuilen. Ik heb daar op een geweldige locatie een hele mooie set gedraaid met een fantastisch publiek. Dat was een heel bijzondere ervaring.

Welke club of festival staat nog op je wish list om te draaien?
Laatst ben ik kort in een spaceshuttle geweest om daarin te draaien. Heel vet, want het was een echte spaceshuttle en geen replica. Ik was heel bang dat ik iets kapot zou maken. Ik zei ook: kunnen we niet beter in die replica draaien, één knopje knopje kapot en het kost een miljoen. Maar ze waren heel gastvrij en het was een hele mooie ervaring. De volgende stap is dat het ding echt de ruimte in gaat. Gewichtloos door de ruimte zweven en dan een set draaien. De eerste DJ die echt in de ruimte een feestje bouwt, dat lijkt me geweldig.

Je bent nummer 11 in de DJ Mag Top 100, vind jij het belangrijk om een hoge notering te hebben?
Ik heb inmiddels meer dan een miljard views op YouTube en ben de nummer 2 producer van het jaar. Dat zijn allemaal dingen die ik bereikt heb waar geen prijzen voor zijn. Ik zit bijvoorbeeld ook in de top 300 meest beluisterde artiesten op Spotify. Voor mij is het alles bij elkaar, die lijst is er eentje van. Als alleen de DJ Mag Top 100 er was, dan had ik het wel belangrijker gevonden. In Amerika hechten ze geen waarde aan de DJ Mag Top 100. Daar gebruiken ze een Reddit lijst waar ik op de vierde plek sta. Daarnaast verkoopt niet iedereen uit de lijst volle zalen, dat is belangrijker. Natuurlijk wil ik graag in de top 10,  maar het zijn al die cijfers en noteringen bij elkaar. Een top 10 notering zou wel leuk zijn om te kunnen zeggen op een verjaardagsfeestje. Het maakt het voor mensen, die niet bekend zijn met de DJ wereld, wel makkelijker om voor te kunnen stellen wie je bent.  

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen Don Diablo nu en 10 jaar geleden?
Ik ben wat rustiger geworden. Daarnaast zaten tien jaar geleden veel mensen mijn carrière vooral nog erg dwars. Ik kom vanuit een underdog positie. Het is een keiharde business. Sommigen weten jong een hit te scoren en voor je het weet draait de radio al hun muziek. In mijn geval ben ik door veel mensen tegengewerkt. Platenlabels die me niet uitbetaalden, promoters die weinig vertrouwen in mij hadden en dachten dat ik geen volle zalen kon trekken. Dat soort dingen hebben voor veel onrust in mijn carrière gezorgd.

Wanneer heb je meer rust gekregen?
Toen mijn vader overleed is uiteindelijk die rust in mij gekomen. Nadat ik dat liedje voor mijn vader maakte gebeurde er zoveel verschillende dingen. Mensen gingen mij meer als een persoon zien in plaats van de man achter de draaitafel. Dat ik echt een artiest was die muziek maakte met gevoel en emoties. Ik ontving opeens veel brieven en ervaringen van mensen die vergelijkbare situaties hadden meegemaakt. Het mooiste verhaal was van een jongen die ook zijn vader was verloren. Het laatste dat ze samen gedaan hadden was mijn liedje beluisteren, dat is prachtig. Die brief heb ik ook lang meegenomen, die heeft mij zo’n rust gebracht. Er gaan niet meer heel veel ergere dingen gebeuren dan mijn vader verliezen. Maar er gaat ook niets mooiers meer overkomen dan de brieven ontvangen die me geschreven zijn. Ik heb alle brieven gelezen en dat was een soort van batterij die mij weer helemaal opgeladen heeft. Die energie gaf mij een gevoel van: fuck it, ik ga doen wat ik leuk vind en wat goed voelt.

Merkte je iets van die veranderde instelling?
Vanaf dat moment is het opwaarts gegaan en had ik veel minder bevestiging nodig. Alles ging natuurlijker. Ik weet nu dat ik niet alles moet willen forceren en dat je je rust moet pakken. Ik maak me geen zorgen meer dat het opeens allemaal voorbij kan zijn. Je ziet nu dat mensen het het verhaal achter mijn muziek gaan begrijpen en onderdeel worden van een community. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die erg belangrijk voor mij zijn geweest de afgelopen jaren.

Don Diablo geeft op 8 december het grootste soloconcert van zijn carrière in de AFAS Live in Amsterdam. Een uniek event en de langste set die hij ooit gedraaid heeft. Tickets zijn nu beschikbaar via dondiablo.amsterdam

De favorieten van Don Diablo

Auto: Lexus
Film: La meglio gioventù. Dat is een Italiaanse film van 6 uur. Denk aan The Godfather maar dan zonder de maffia. Die film is zo goed dat je mensen wil bellen om te vertellen wat je hebt gezien.
Serie: Prison Break, Suits en Stranger Things
Favoriete artiest: Freddy Mercury
Favoriete DJ: Daft Punk
Sporter: Sven Kramer en Rico Verhoeven
Eten: Mijn moeders eten en als ik echt een keuken moet kiezen, dan ga ik voor Indisch.
Muziekalbum: Mijn guilty pleasures zijn alle albums van Queen, ik ben nog steeds onder de indruk van de muzikaliteit en innovativiteit van letterlijk elke liedje dat deze band gemaakt heeft.
Track: Een van mijn favoriete (dance)platen of all time is Massive Attack – Unfinished Sympathy. Een tijdloze klassieker.
Reis: Berlijn. Er hangt heel veel creativiteit in die stad en een geweldig mooie vibe. Daarnaast Australië omdat toen ik daar kwam ik mij geheel thuis voelde.
Persoon die je nog wilt ontmoeten in je leven: Hij leeft helaas niet meer, maar ik had graag Captain Beefheart (Don van Vliet) willen ontmoeten. Hij was een grote held van mijn vader en ik ben naar hem vernoemd.

Top-5 Mooiste Vrouwen van Nederland volgens Don Diablo

1. Maan de Steenwinkel
2. Elise Van Der Horst
3. Nochtli Peralta Alvarez
4. Victoria Koblenko
5. Angela Schijf

Tekst: Arnout Mandemaker
Beeld: Don Diablo

Reageer op artikel:
We spraken Don Diablo over produceren voor de groten der aarde en sets draaien op de Chinese Muur
Sluiten