Documentaire over gijzeling in de Apple Store binnenkort te zien

Vandaag is de trailer online gekomen van de documentaire over de bizarre gijzeling in de Apple Store in Amsterdam. Eerder werd al bekend dat er een film gemaakt wordt over het incident. Nu gaat streamingsdienst Videoland in samenwerking met AT5  een documentaire droppen. Maker Roos Gerritsen vertelt het hele verhaal met bijzondere, niet eerder vertoonde beelden.

AT5 en Videoland gaan voor één keer samenwerken. Met Gerritsen wordt je meegenomen in een van de meest heftige gebeurtenissen in ons land.

Documentaire

In de documentaire zullen we niet eerder vertoonde beelden te zien krijgen. Met onder andere beelden van de bodycam van gijzelnemer wordt je als kijker dichter bij de gijzeling betrokken. Gerritsen laat meerdere mensen aan het woord die te maken hebben gehad met het incident. De politie, EOD (Explosieve Opruimingsdienst Defensie) en slachtoffer komen aan bod. Zij doen allemaal hun verhaal in deze unieke documentaire.

De gijzeling

Op 22 februari 2022 vond de gijzeling plaats in de Apple Store in Amsterdam. Syriër Abdel A., geboren in Amsterdam, gijzelt vijf slachtoffers. Vier bevinden zich in de bezemkast van de winkel en eentje houdt hij onder schot. Aan de politie laat de gijzelnemer weten dat hij in ruil voor 200 miljoen in cryptovaluta de gijzelaars weer zou vrijlaten. Niet alleen werd de gijzelaar onder schot gehouden, ook had de Syriër waarschijnlijk een bom bij zich. Na veel onderhandelingen vroeg Abdel A. om een flesje water. Via een politierobot werd er water gebracht. De gijzelaar moest dit pakken, maar zag dit als een kans om te vluchten. Toen hij de benen nam, rende de gijzelnemer hem achterna. Op het Leidse Plein werd Abdel A. aangereden door een wagen van de marechaussee. De Syriër overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vanaf 22 februari is de tweedelige serie, geproduceerd door AT5, om 20:00 uur te zien bij AT5 en te streamen bij Videoland.

Reageer op artikel:
Documentaire over gijzeling in de Apple Store binnenkort te zien
Sluiten