De snelheid, actie en adrenaline van extreme sports lenen zich erg goed voor toffe games. Al in de jaren '80 had je titels als 720º, California Games en Skate or Die. Je kunt in die spellen de meest gewaagde trucs uithalen, maar dan zonder het risico op gebroken ledematen. Wij noemen 5 titels die je als liefhebber gespeeld moet hebben.
Tony Hawk Pro Skater is de bekendste extreme-sportstitel en wellicht de eerste echte AAA-game over extreme sports. Voor Tony Hawk Pro Skater trok Activision alle registers open: een grote naam in de skateboardwereld, muziek van onder meer Primus en Dead Kennedys, en voor de tijd geavanceerde 3D-graphics.
Maar het is vooral de gameplay waarmee Tony Hawk Pro Skater hoge ogen gooide. De bediening is weliswaar eenvoudig, maar om genoeg punten te scoren zul je toch echt tot het randje moeten gaan. Zo daagt het spel je uit om te blijven oefenen.
Het origineel is natuurlijk al gedateerd, net als Tony Hawk zelf trouwens -al lukte het hem op zijn 48e nog om een 900 uit te voeren . En niet alle spellen uit de serie zijn even geslaagd. Maar onder meer Tony Hawk Pro Skater 4 uit 2002 en Tony Hawk Underground uit 2003 worden nog steeds gezien als de beste skateboardgames aller tijden.
Een deel van de kick bij extreme sports is dat je daar komt waar je normaal gesproken niet kan (of mag) komen. Off-piste skiën of snowboarden is echter niet voor iedereen weggelegd, om maar te zwijgen over paragliding en wingsuit flying.
Om technische redenen ontbrak dat verkenningselement echter altijd in extreme-sportsgames. Maar met Steep van Ubisoft is dat anders. De ontwikkelaars pikten de hang naar open werelden goed op en combineerden dat met de meest populaire extreme wintersporten.
De game beschikt over een natuurgetrouwe weergave van de Alpen die je naar hartenlust kunt verkennen. Tegelijkertijd kun je je online meten met andere gamers over de hele wereld. Wie klaar is met de Alpen, kan zich storten op Alaska. Bovendien zijn er onderdelen bijgekomen als base jumping, raketaangedreven wingsuits, speed flying en zelfs sleeën. Voor de serieuze sportliefhebber is er de uitbreiding Steep: Road to the Olympics, waarin bovendien de Japanse en Koreaanse bergen beschikbaar zijn.
Rally is met afstand de meest extreme vorm van autosporten. Maar is het ook een extreme sport? Volgens DiRT 4 duidelijk wel. Veel rallygames richten zich op simulatie. Net als in het echt wordt iedere fout keihard afgestraft en moet je auto perfect worden afgesteld om de rit überhaupt af te maken.
De DiRT-games richten zich juist meer op dat wat rally’s zo spannend maken: snelheid, extreme weersomstandigheden, en natuurlijk spectaculaire crashes waarna je vrolijk door kunt blijven rijden. Belangrijkste innovatie voor deel 4 is de procedurele generatie van de baan. Deze is hierdoor iedere keer weer anders, waardoor je altijd wordt verrast. De tijden dat een circuit gewoon wordt ‘omgedraaid’ om een nieuwe baan te maken, liggen ver achter ons. Daar komt een enorme selectie aan voertuigen en spelmodi bovenop.
Virtual Reality (VR) brengt de beleving van extreme sporten nog veel dichterbij dan voorheen. Bovendien kun je onderdelen simuleren die voorheen niet een game waren te vatten. The Climb is een game waarin je als alpineklimmer losgaat op de Oculus Rift. De routes voeren door levensechte wildernisomgevingen.
Wie wil nou niet freestyle klimmen in een levende omgeving, zonder het risico tientallen meters naar beneden te vallen? De graphics komen van dezelfde mensen die tien jaar geleden de lat hebben verlegd met Crysis, en The Climb is misschien wel de mooiste game die je voor de Oculus Rift kunt krijgen. Dit jaar komt de game uit op de Oculus Quest, de standalone-versie van de VR-headset.
Wie het niet kent: motortrials is een sport waarbij je moeilijke hindernissen op de motorfiets neemt zonder de grond met je voet te raken. De rijders dienen een parcours zo snel mogelijk en met zo min mogelijk fouten (lees: crashes) afwerken. Zo verdienen ze geld om hun motoren verder aan te passen en te verbeteren.
Trials Rising brengt deze adrenalinerijke sport naar je huiskamer of gameroom. Het unieke aan deze Ubisoft-game is dat de graphics 3D zijn, maar de gameplay zich op een 2D-veld afspeelt. Spelers richten zich dus helemaal op de controle van de motorfiets zelf en moeten dealen met realistische physics. Uitgebreide multiplayermogelijkheden maken de game compleet. De kers op de taart is de editor, waardoor je een bijna oneindige verzameling van tracks online kunt vinden. Origineel is de ‘tandem-mode’, waarbij je de besturing moet delen met een andere speler.