Collega Gérard aan de telefoon. “Yo, ik heb iets moois geregeld. We gaan deltavliegen!” Deltavliegen . Er gaat niet gelijk een belletje rinkelen. Het betekent niet dat we in een straaljager over de Okavangodelta in Botswana (zou wel heel sick zijn) scheren, maar het houdt wel in dat we het luchtruim gaan betreden in een soort driehoekige grote vlieger.
Dat doen we in Vledderveen, een minuscuul dorpje in Drenthe. Terwijl we ons in de auto richting het Hoge Noorden begeven, vertelt Gérard dat zijn opa aan z’n einde is gekomen doordat hij is neergestort met een sportvliegtuigje. ‘Levensgevaarlijk’ en een gevoel van vertwijfeling was ook onze intrinsieke reactie toen we hoorden wat we gingen doen. Maar die angstgevoelens blijken nergens voor nodig. Nadat het Deltavliegen in 1948 is uitgevonden, heeft de sport zich in de jaren '60 en '70 in opdracht van de NASA ontwikkeld tot een van de veiligste luchtsporten die er is. Dat komt mede door het geavanceerde materiaal waarvan de vlieger gemaakt is. Ook hierin heeft NASA een grote rol gespeeld.
Op het piepkleine vliegveld Stadskanaal, niet meer dan een groot stuk grasveld met een verkeerstorentje ernaast, staat Wim de Gier op ons te wachten, hij is dé expert als het aankomt op Deltavliegen. Met zo’n achternaam ben je natuurlijk ook geboren voor spannende luchtactiviteiten. Maar wat het nou precies inhoudt? “Deltavliegen is wat mij betreft de ultieme buitensport. Het is totale vrijheid, want je zweeft zo vrij als een vogel zweef door de lucht. De complete rust die je boven ervaart is uniek.” Bijna net zo uniek als de sport zelf, want Wim vertelt ons dat we pas de achtste en negende persoon zijn die dit jaar een duo-vlucht gaan uitvoeren. Dit heeft er mede mee te maken dat het weer een rol speelt (geen wind boven de 5 bft) en het uitbaten van duovluchten in Nederland nog in de kinderschoenen staat.
Met die weersomstandigheden zit het vandaag wel goed, want het is een van de warmste dagen van dit jaar. Nog altijd voelen we een klein beetje spanning in ons lijf, terwijl we toch wel de nodige daredevil experience hebben opgedaan in de afgelopen jaren. Parachutespringen, bungeejumpen, zweefvliegen en paragliden zijn allemaal luchtsporten die eenmalig op ons C.V. staan. Als we onze instructeur van dienst Bart Weghorst spreken, blijkt dat het weinig met de adrenaline van parachutespringen te maken heeft. “De adrenaline die je ervaart met parachutespringen zal je niet hebben met deltavliegen. Hierbij is het gevoel alsof je met een bootje drijft op de zee, maar dan met een fantastisch uitzicht. We worden gesleept tot zo’n 700 meter hoogte en met een beetje mazzel kunnen we nog wat hoger komen door de thermiek te gebruiken. Hoe hoger we komen, hoe langer de vlucht. Als we de thermiek kwijt zijn, dan is er genoeg tijd voor jou om ook te vliegen of om wat trucjes te laten zien.”
Wij durven ons leven wel aan Bart toe te vertrouwen, want met zo’n 5.000 vluchten op z’n naam is hij een van de meest ervaren instructeurs van Nederland. Soms doet hij aan wedstrijden mee, waarbij hij tot wel zes à zeven uur in de lucht hangt. “Boterhammetjes mee en genieten maar”, aldus Bart. Inmiddels hebben we wel genoeg geluld op vaste bodem, tijd om naar boven te gaan. We hijsen onszelf in een soort slaapzak, waarna Bart zich bij ons voegt. Het vliegtuigje start de motoren, rijdt voor ons uit en we rollen steeds sneller achter hem aan, totdat we ons opeens boven de grond begeven. Langzaam maar zeker verandert het staccato akkerlandschap onder ons tot Madurodam achtige proporties. Wat Wim ons al vertelde klopt als een bus: wat een serene rust hangt hierboven.
Terwijl we genieten van het uitzicht over de vlakke Hollandse velden schrikken we ons opeens een hoedje als de lier van het vliegtuig wordt losgelaten. Nu zijn we pas echt zo vrij als een vogeltje. Gedragen door de wind, manoeuvreert Bart ons door de atmosfeer tot een hoogte van wel 800 meter. Serieuze hoogte, maar zolang je niet heel lang begint na te denken over wat er zou gebeuren als je nu naar beneden zou vallen, is het echt een megarelaxte ervaring. We kunnen ons heel goed voorstellen dat de ervaren vliegers hier helemaal zen van worden. Dit is complete rust. Nadat we ruim een half uur boven Nederland cirkelen, zetten we weer koers richting het weiland in Stadskanaal. Maar niet voordat Bart het spektakel nog enigszins opvoert door met een trucje op snelheid naar beneden te razen. Toch nog die adrenaline rush! Mocht je instructeur vragen of hij nog een trucje moet laten zien, zeg alsjeblieft ja. Geloof ons nou, dat wil je.
Met een uitermate soepele landing zetten we weer voet aan de grond. Een nieuw vliegsport avontuur rijker. Als je op zoek bent naar iets unieks met je vrienden, of je wil je avontuurlijk ingestelde vriendin een keer verrassen met een bijzondere date, ga deltavliegen. Als ervaringsverzamelaar ga je die niet meer vergeten, vriend. Mocht je dit zelf willen doen, check dan www.LeerNuDeltavliegen.nl voor de nieuwe cursussen in 2022. Kun je in Nederland of Oostenrijk doen. Aanrader!