De schoonheidswedstrijd tussen de Samsung Galaxy S8 en Huawei P10

Redactie 26 Sep 2017 Entertainment

Waar kijk je naar als je een nieuwe smartphone zoekt? Precies hetzelfde als je mooie meid aan de haak probeert te slaan: eerst de voor- en achterkant en daarna de binnenkant (het innerlijk). We laten de Samsung Galaxy S8 en Huawei P10 over de catwalk paraderen en kijken hoe ze ieder uitblinken.

Samsung en Huawei hebben dit jaar ieder een high-end vlaggenschip gelanceerd: de Samsung Galaxy S8 en de Huawei P10. Ze lijken niet op elkaar, maar zien er ieder op hun eigen manier beeldschoon uit.

Het aanzicht

De Samsung Galaxy S8 heeft een prachtige voorkant. Kijk maar eens naar de prachtige rondingen aan de zijkanten en het minimalistische design. Het vlaggenschip heeft geen overbodige toeters en bellen zoals een grote karbonkel aan de onderkant (de thuisknop) of love handles aan de zijkant. Het prachtige AMOLED-scherm laat weinig aan de verbeelding over en geeft zich helemaal bloot. De Galaxy S8 straalt van top tot teen schoonheid uit. Deze pracht en praal verdient uiteraard een titel: dat is het Infinity Display geworden.

De Huawei P10 ziet er eveneens niet onaardig uit van de voorkant, maar je merkt meteen dat het een heel ander toestel is. De randen aan de zijkant zijn flinterdun, maar hij heeft wel een behoorlijk grote kin en voorhoofd. Je hebt dan ook een aanzienlijk kleiner scherm tot je beschikking. De Galaxy S8 heeft een 5,8 inch groot scherm, de Huawei P10 komt niet verder dan 5,1 inch. De een houdt van grote vrouwen, de ander heeft ze liever een klein en schattig. Met smartphones is dat niet anders.

De achterkant

Zowel de Samsung Galaxy S8 als de Huawei P10 zien er strak en fit uit. De fraaie rondingen aan de voorkant van de Galaxy S8 zien we terug aan de achterkant. Het geeft het vlaggenschip niet alleen een symmetrisch design, maar ook een elegante, stijlvolle look and feel. Alsof de voor- en achterkant één geheel vormen. Over de plaatsing van de vingerafdruksensor kunnen we niet omheen. Deze vinden we op een opmerkelijke plek: naast de camera. Dat in combinatie met de vreemde rechthoekige vorm is niet het schoonheidsideaal dat wij in gedachte hadden. Bovendien is de scanner hierdoor niet praktisch in het dagelijkse gebruik.

De Huawei P10 ziet er een stuk beter uit. Daar zijn de camera’s -inderdaad, meervoud- flitser en sensoren netjes weggewerkt aan de bovenzijde. De balk heeft dezelfde kleur als de rest van de behuizing, zij het dat deze net een fractie donkerder is waardoor hij prachtig opvalt. Net als een broche of corsage op een mooi jurk. De Huawei P10 prijzen is dan ook niet zo moeilijk.

De binnenkant

De Samsung Galaxy S8 is niet alleen beauty, maar ook brawn en brains. De razendsnelle Exynos 8895 octa-core processor verzet in no-time bergen met werk. Dankzij de aanwezigheid van 4 GB werkgeheugen kun je multitasken tot je er bij neervalt. Over de opslagcapaciteit hoef je je geen zorgen te maken. Samsung is zo genereus dat je standaard 64 GB geheugen krijgt. Als je een paar tientjes neerlegt voor een microSD-kaart, kun je de opslagcapaciteit uitbreiden tot maar liefst 256 GB. Bixby is de naam van de intelligente digitale assistent die je dagelijks helpt. Zo geeft Bixby je op de momenten dat het nodig is de juiste informatie. Zo wordt je ’s ochtends getrakteerd op de inhoud van je agenda, de weersverwachting en file-informatie. ’s Avonds krijg je een spiegel voorgeschoteld hoe actief je bent geweest gedurende de dag.

De HiSilicon Kirin 960 van de Huawei P10 doet niet onder voor de Exynos 8895. Deze octa-core processor weet pieksnelheden tot wel 2,4 GHz te halen. Net als bij de Galaxy S8 krijg je van Huawei 4 GB RAM en 64 GB voor al je apps, foto’s en video’s. Als je ziet wat voor prachtige plaatjes de dubbele 12 megapixelcamera met Leica-lenzen aflevert, telt iedere MB. Een assistent als Bixby krijg je weliswaar niet, maar het kroonjuweeltje van de Chinezen heeft wel een lange adem. De batterij heeft maar liefst 3200 mAh vermogen. Daarmee red je zonder twijfel de eindstreep, hoe lang je werkdag ook duurt. Bij de kolossale Galaxy S8 met zijn 3000 mAh batterij is dat nog maar de vraag.

Reageer op artikel:
De schoonheidswedstrijd tussen de Samsung Galaxy S8 en Huawei P10
Sluiten