Nieuwe Honda Civic Type R laat de anderen hatchbacks ver achter zich

De Honda Civic is natuurlijk al jaar en dag een van de favoriete wagens van hatchback-liefhebbers en gasten die goed zijn met hun laptop. De nieuwe Civic Type R moet de snelste tot nu toe zijn en al is hij dat niet vinden wij hem in ieder geval de allermooiste. Als je van hot-hatches houdt en iets speciaals onder je kont wil hebben is dit de wagen die je nodig hebt. 

Toegegeven is het niet ieders favoriete auto, maar misschien is dat ook omdat de auto vaak verschrikkelijk erg getuned wordt en jou in jouw Porsche GT3 RS het nakijken geeft. De wagen is een icoon en na zoveel jaar weet Honda nog steeds wat speciaals ervan te maken. Je mag de merknaam ‘Type R’ dan ook gerust vergelijken met de merknaam ‘GTI.’ Het 2023-model heeft een hoop toffe features, maar is daarentegen nog steeds een liefhebbersauto.

Uiterlijk Honda Civic Type R

Waar de vorige Honda Civic Type R een wagen was waar je liever niet de eerste keer jouw schoonouders mee bezocht, is de nieuwe variant wat degelijker en minder uitgesproken. In onze ogen is dat een heel groot pluspunt want hij blijft nog steeds stoer, maar is niet te extravagant. De eerste indruk is heel belangrijk en dat is nu ook zo. De Civic Type R oogt nog steeds beter dan een standaard model en in het hatchbacksegment doe je gewoon mee met de grote jongens. De 19-inch sportieve velgen met huge ass Brembo remklauwen in de achtergrond maken de nieuwe Civic een lust voor het oog. De bolide heeft nog steeds een grote vleugel, een knappe diffuser waar drie dikke knalpijpen uitsteken en verschillende aero-onderdelen. Deze laatste die volgens Honda voor extra downforce zorgen. Zul je waarschijnlijk weinig nodig hebben in een land met 100 km/u trajectcontroles en vierbaanswegen. Mocht je hem bestellen gewoon een dagje circuit boeken om de gesproken woorden van Honda te testen!

Mooi rood is niet lelijk

Net als bij andere hot-hatches uit andere landen heeft ook Honda bij de Civic Type R voor de kleur rood gekozen. Buiten de roodgekleurde badges en remklauwen is ook het interieur voorzien van de kleur. De vloermatten, de stoelen, het digitale dashboard en de amblilight is rood. Als je niet zo’n fan bent van deze kleur maakt dat natuurlijk niet uit. De wagen kan je ook bestellen met een wit, blauw, zwart of wit interieur. Verder is het interieur superknap. De luchtroosters lijken op de grill van de auto, de knopjes zijn simpel doch modern en door het digitale dashboard samen met het sportieve lcd-scherm voelt het alsof je in een racewagen zit.

Honda Civic Type R

Happy met Honda

Niet geheel onbelangrijk is natuurlijk: de motor. Het 2.0-liter VTEC turboblok leverde bij het vorige model al 320 paardenkrachten en 400 Newtonmeter koppel. Dit keer moet het nog meer zijn, want de Japanners hebben de motor verder doorontwikkeld. Zo is de turbo verbeterd en heeft de wagen ook een aangepast uitlaatsysteem. Deze twee samen moeten ervoor zorgen dat de 2023 Honda Civic Type R het beste model tot-nu-toe moet worden. Leuk feitje is dat de Civic alleen geleverd wordt met een sportief pookje en geen automaatbak heeft. Voor de puristische rijders is dit natuurlijk een natte droom. De versnellingsbak heeft een automatische ‘blipfunctie.’ Deze zogenaamd ‘blipfunctie’ zorgt ervoor dat er tussen het schakelen door automatisch tussengas wordt gegeven. Dat zorgt natuurlijk ook voor nog meer snelheid op de baan. Eén ding is zeker de nieuwe Type R is een meesterwerkje uit Japan waar veel ontwikkeling in zit en jou als hatchbackliefhebber de ultieme thrill moet bieden.

Foto’s: Honda 

Reageer op artikel:
Nieuwe Honda Civic Type R laat de anderen hatchbacks ver achter zich
Sluiten