De do’s and don’ts volgens biersommeliers

De meeste mensen denken bij het woord sommelier gelijk aan wijn. Tegenwoordig is dat helemaal anders. Wij mannen voelen ons natuurlijk een bierkenner, maar het is steeds meer een trend om hier ook een papiertje in te krijgen. Biersommelier worden is helemaal hip!

Een aantal biersommeliers vertellen ons wat wij echt met ons bier moeten doen en wat je absoluut niet moet doen.

Do’s

Bier als smaakbegeleider, het is wat ondergewaardeerd maar het maakt het o zo lekker. Probeer eens een trippel biertje bij oude kaas, een biertje met veel hop bij een pittige maaltijd of een donker biertje bij de chocola. Smaaksensatie gegarandeerd!

Combineer. Bier drinken op zich is al een genot, maar probeer je bier eens in combinatie met een andere drank te drinken. Herontdek de eeuwen oude klassieker: de kopstoot, een pilsje met een jonge jenever ernaast.

Drink je bier niet te koud. Dit geldt natuurlijk niet voor pilsbieren. Die zijn gemaakt om koud te drinken en hebben een lage smaakintensiteit. Bijna alle andere bierstijlen smaken beter als ze iets warmer zijn, tussen de zes en tien graden. Een goede richtlijn is: hoe donkerder het bier, hoe warmer je het kan drinken. Wil je dus uitgebreid genieten van je biertje? Haal deze dan een kwartier tot halfuur van te voren uit je koelkast.

Bewaar je bier op een donkere plek. Bier kan niet tegen licht. Als het licht bepaalde zuren van het hop in het bier raakt, wordt dit omgezet naar stoffen die stinken. Driekwart van wat je van je bier proeft is aroma. Van driekwart stank drinken is niemand liefhebber. Bewaar je bier dus in een donkere ruimte!

Don’ts

Citroen in je witbier. Hier kunnen we heel kort over zijn. Dit heeft helemaal geen zin. Als de brouwerij een citroensmaak erin vond passen hadden zij dit er echt wel ingedaan. De zuren van een citroen verknallen niet alleen je schuimkraag, maar ook de subtiele aroma’s. Dit is net zoiets als een lading ketchup over je spaghetti gooien in een Italiaans restaurant. Een belediging voor de chef, of in dit geval de brouwer.

Je laatste slok bij een nieuw biertje inschenken. Biersommeliers worden verdrietig als ze dit zien. je oude opgewarmde biertje in je nieuwe vers getapte bier gieten. Gewoon niet doen.

Bijzonder bier drinken voor je status. Bier bestellen om je Untappd app bij te werken (een app waarin je je gedronken bier kunt raten). Bier is om van te genieten. Het is geen wedstrijdje wie de meeste gekke bieren kent of heeft gedronken.

Pilsener afschuimen met een vieze bierafschuimer. Dit is meer voor de barmannen onder ons. Doe dit absoluut niet. In veel horecagelegenheden ligt deze afschuimer in een bak met water om hem ‘schoon’ te houden. Een biersommelier en ook eigenaar van een proeflokaal zegt: “Tijdens mijn trainingen van nieuw personeel let ik hier streng op. Als ik ze vraag of ze een slok zouden nemen uit die bak met water antwoorden ze vaak ‘nee, dat is toch vies?’, precies. Daar raak je dus wel andermans bier mee aan.”

Toch fijn dat er mensen rondlopen met zoveel kennis van bier. Neem de tips in je op voor je volgende borrelavond. Dan schenken wij hier ook een lekker biertje in.

 

 

Reageer op artikel:
De do’s and don’ts volgens biersommeliers
Sluiten