De e-bike van Cowboy combineert stylo design met slimme hardware

Redactie 10 Jun 2019 Machines

De elektrische fiets is booming. Na eerst een tijdje te zijn uitgelachen, wordt nu het ene na het andere toffe exemplaar op de markt geslingerd. Zo zagen we al een dikke fat bike van Rad Powerbikes en een razendsnelle racefiets van WATT voorbij komen op FHM. De nieuwe speler in de e-bike game is het Belgische Cowboy, dat sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar is. Wij gingen er een weekje mee op pad.

De e-bike is inmiddels volop bezig te integreren in onze samenleving. Toch duurde dat even, zag ook oprichter van Cowboy Adrien Roose. “Ik zag de opkomst van de e-bikes. Het is een fantastisch vervoersmiddel, alleen reden er in het begin alleen maar ouderen op. Ik heb mijzelf de vraag gesteld: waarom wordt dit voertuig massaal geadopteerd door ouderen en wat moet er veranderen om een e-bike voor iedereen te maken? Het antwoord was simpel: maak e-bikes mooier, spannend en beter betaalbaar.”

Cowboy e-bike

Exponentiële groei van de e-bike

Adrien begon in 2017 met zijn compagnons Karim Slaoui en Tanguy Goretti  het bedrijf Cowboy. Een slimme zet. Het laatste jaar zijn er in Europa 3 miljoen e-bikes verkocht en de experts verwachten dat dit er over tien jaar 30 miljoen zullen zijn. Dat betekent dat elke normale fiets, over tien jaar een e-bike zal zijn. Mensen zullen meer e-bikes gebruiken, dan normale fietsen vandaag de dag. Besef even. Die groei is ook te zien bij Cowboy. Vorig jaar verkochten ze met hun eerste model 1.000 e-bikes in België, dit jaar gaan ze ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk fietsen verkopen, waarbij ze zo’n 10.000 exemplaren verwachten te verkopen. Over exponentiële groei gesproken. “Het is inmiddels een compleet andere business geworden. In het begin zaten we nog met 15 mensen, nu zijn we al gegroeid naar een team van 45 mensen.” Om dat te realiseren zijn er in Nederland alleen al partnerships gesloten met 100 verschillende fietsenzaken door het hele land.

Wij snappen waar het succes vandaan komt, want het is een van de coolste e-bikes van dit moment. Hij combineert vette looks met bijzonder slimme hardware. De e-bike van Cowboy is geconnect via de Cowboy-app, waarmee je de fiets aan en uit kunt zetten. Een live dashboard houdt je op de hoogte van je snelheid, batterijniveau (ook offline te checken via een vijftal led-streepjes op de stang), duur en afstand die je hebt gereden. Verder kun je het licht op je app aan en uitzetten. Je kan je voorstellen dat deze rakker nogal diefstal gevoelig is. Daar hebben ze de ‘Find My Bike’ functie voor bedacht, waarmee je je Cowboy via GPS terug kan vinden dankzij een ingebouwde SIM-kaart.

Uitgebreide klantenservice voor je Cowboy e-bike

Vernuftig apparaatje dus. Het onderscheid van de fiets ten opzichte van andere merken is volgens Adrien een combinatie van factoren. “1: het design, 2: dat alles automatisch gaat en 3: de connectiviteit. We hebben een uitgebreide Cowboy-klantenservice. De Cowboy-app detecteert wanneer de fiets moet worden gecontroleerd. De klant kan telefonisch of via de app contact opnemen met de klantenservice en kan hulp krijgen bij lokale servicestations. Via een systeem op afstand signaleren wij een probleem aan de fiets soms zelfs eerder dan de fietser zelf. Als bijvoorbeeld de remblokken vervangen moeten worden of de banden moeten worden geïnspecteerd, sturen wij de klant een appje en kan hij bij het servicestation langsgaan voor een onderhoudsbeurt.” De coolste feature? Adrien weet het wel: “Dat alles automatisch is. Je zet ‘m aan en de mensen hoeven nergens meer aan te denken.

Cowboy e-bike

Enorm bereik

Wat wij verbazingwekkend vonden, is het enorme bereik van de batterij van de e-bike. Een volle batterij gaat maar liefst 70 kilometer mee. We hebben ‘m een week als onze fiets gebruikt en hebben ‘m geen een keer op te hoeven laden. Daarnaast is het relaxed dat ‘ie een uitneembare batterij heeft, dus mocht je op drie hoog wonen hoef je ‘m niet al die trappen mee op te zeulen als de batterij leeg is. Verder biedt de 250 Watt motor in het achterwiel voldoende power (tot 25 km/u), trapt ‘ie heel soepel, heeft ‘ie indrukwekkend goede schijfremmen en ziet ‘ie er natuurlijk supercool uit. Geïntegreerde lichten, matzwart kleurtje, slick bandjes… echt heel mooi. Daar lever je wel een stukje comfort voor in. Het stuur is heel sportief en ziet er tof uit, maar je zit wel wat voorovergebogen waardoor je niet extreem relaxed op de fiets zit. Maar die keuzes zijn aan jou. Qua design en hardware ga je niet heel veel betere fietsen vinden op dit moment.

De Cowboy e-bike is te koop voor €1.990 via cowboy.com.

Reageer op artikel:
De e-bike van Cowboy combineert stylo design met slimme hardware
Sluiten