Britse politie zet burgers in om met lasergun hardrijders aan te pakken

Voor wie nog een nieuw baantje zoekt, zijn het de afgelopen jaren goede tijden geweest. In zo’n beetje elke sector die je maar kan bedenken is er sprake van een personeelstekort. Leuk voor (toekomstige) werknemers, minder voor de werkgevers. Ook in Engeland staan er nog voldoende vacatures open, zo ook bij de politie. En die hebben een heel aparte methode gevonden om ervoor te zorgen dat het personeelstekort niet ten koste gaat van de veiligheid op de openbare wegen.

De Britse politie staat inmiddels te popelen om nieuwe collega’s te mogen verwelkomen, maar gaat het leven op de straat natuurlijk gewoon gestaag door. Britten die graag in real life ook Need for Speed willen spelen hoeven met het personeelstekort niet in hun handen knijpen, want de agenten van Staffordshire zetten een speciale groep mensen in om ervoor te zorgen dat de straten van het Verenigd Koninkrijk toch veilig blijven.

Burgers met lasergun

De politie van de graafschap Staffordshire zetten namelijk vrijwilligers in om de wegen een stukje veiliger te maken. Elke burger die zich geroepen voelt om haar medeburger erbij te lappen krijgt van oom agent een lasergun om de hardrijders te kunnen flitsen. Het initiatief van het Staffordshire Safer Roads Partnership (SSRP) is inmiddels al een succes te noemen, want het afgelopen jaar zijn er inmiddels al ruim 2.000 bestuurders geflitst door iemand die niet van de politieacademie komt. Ieder zo z’n hobby, zullen we maar zeggen.

Wisselende reacties

Het feit dat nu iedere burger in Staffordshire hardrijders in de gaten kan houden wordt door de gemeenschap wisselend ontvangen. Sommige hardrijders zijn logischerwijs niet zo blij met de snitches uit de buurt. Andere bestuurders steken bij het voorbij rijden hun duim op naar de vrijwilligers, die de omgeving op die manier een stukje veiliger willen houden.

Geflitst door je buurman? Geen boete

Maar wat als je nu met hoge snelheid wordt geflitst door jou buurman, krijg je dan in plaats van een kerstkaart, een acceptgiro door de brievenbus geduwd van jouw lieve buur? Als je gepakt wordt door een burger, gebeurt er eigenlijk precies niks. “De vrijwillige teams gebruiken de apparatuur om de snelheid van voertuigen te checken en voertuiginformatie door te geven aan de politie”, vertelt Michelle Shaker van de SSRP. Met andere woorden: de vrijwilligers mogen je wel flitsen, maar geen boetes uitdelen.

Wat er precies met die informatie gebeurt? Wanneer je te hard rijdt kan je een brief verwachten van de politie, met daarin een waarschuwing. Doe je het nog een keer? Weer een brief op de mat. Rijd je een derde keer met hoge snelheden door de straten en word je gepakt door een burger? Dan komt er volgens Shaker een “passend politieteam” langs aan de deur om je even op de vingers te tikken, nog een waarschuwing dus. Bij een vierde overtreding vertelt onze Michelle niet wat er dan gebeurt, maar we kunnen ons wel voorstellen dat het niet telkens bij een waarschuwing blijft.

Reageer op artikel:
Britse politie zet burgers in om met lasergun hardrijders aan te pakken
Sluiten