Berlijnse techno officieel op de lijst van Duits cultureel erfgoed

Als je denkt aan techno dan denk je aan? Juist, de Duitse hoofdstad Berlijn. De stad staat al jaren wereldwijd bekend om zijn elektronische muziek en de vele nachtclubs, waar techno vlinders speciaal voor naar Duitsland reizen. Nu hebben ze eindelijk het belang van de Berlijnse techno herkend, en dat op een behoorlijk opmerkelijke manier.

Eigenlijk was het een beetje toeval. Toen die Berlijnse Muur in 1989 naar beneden viel, was techno de perfecte soundtrack voor deze nieuwe tijdperk. Techno bracht het oosten en het westen bij elkaar voordat de officiële hereniging plaatsvond. Mensen van beide kanten bouwden samen aan een nieuwe partyscene in de puinhopen van die oude verdeeldheid. Met al die verlaten plekken die ineens leeg stonden, werd een stukje niemandsland omgetoverd tot een raversparadijs.

Berlijnse techno

Om deze reden staat de techno scene in Berlijn nu op de Duitse lijst van cultureel erfgoed. De Duitse erfgoedcommissie prijst de muziek en het nachtleven in de hoofdstad als “de soundtrack van het optimisme na de val van de muur”.

@cedric..v Crazy night ⛓️ Hyte at Velodrom Berlin #klangkuenstler #kobosil #rave #techno #berlin ♬ origineel geluid – C̷E̷D̷R̷I̷C̷

Culturele waarde

Matthias Roeingh, beter bekend als Dr. Motte, medeoprichter van de Love Parade, maakte zich hard voor het opnemen van techno op die lijst. Hij vertelde aan weekblad Der Spiegel hoe blij hij was met het nieuws. Hij hoopt dat nu iedereen eindelijk de culturele waarde van techno begrijpt en dat clubs er misschien zelfs van kunnen profiteren. Misschien wordt het daardoor ook makkelijker voor de gemeente om clubs te openen en te onderhouden.

Breder begrip

De Duitse erfgoedcommissie die het besluit heeft genomen is aangesloten bij het internationale UNESCO. Op de Duitse lijst van cultureel erfgoed staan nu 150 etniteiten. Minister van Cultuur Claudia Roth zegt dat de technocultuur waarden zoals “diversiteit, respect en kosmopolitisme” vertegenwoordigt. Volgens haar toont het opnemen van techno op de lijst “een breder begrip van cultuur” aan.

Reageer op artikel:
Berlijnse techno officieel op de lijst van Duits cultureel erfgoed
Sluiten