De bar waar alle bartenders naartoe gaan 

Wij hadden afgelopen jaar met Kim Feenstra een gasthoofdredacteur aangesteld, maar hoe zou dat zich vertalen als een bar dit zou doen? Op initiatief van Jack Daniel’s Bonded nodigt de Amsterdamse cocktailbar Sins of Sal regelmatig internationaal gerenommeerde bartenders uit voor een guest shift. Daar willen we meer van weten!

Dus staan we even later op de stoep bij Sins of Sal, gezeteld in de Amsterdamse Jordaan, het bruisende gastronomische middelpunt van onze hoofdstad. Buiten wemelt het van de mensen en binnen is het ook een drukte van belang. Dat is met een reden, want vanavond staat er een guest shift op het programma van het vooraanstaande Barro Negro uit Athene.

50 Best

Een guest shift is een veelvoorkomend fenomeen in de bartenderscene waarbij bartenders naar andere steden reizen om voor een avond de bar ‘over te nemen’. Bartenders en cocktailliefhebbers komen op deze speciale avonden af zodat ze de cocktails van deze bar of bartender kunnen proeven om zo inspiratie en kennis op te doen. Het is alsof je reist, zonder zelf de reis te hoeven ondernemen.

Bij uitstek een event dat een merk als Jack Daniel’s Bonded support. Zij maken het mogelijk dat een Amsterdamse bar als Sins of Sal de gasten uit Athene kan overvliegen naar onze hoofdstad, om zo de lokale bartenderscene van verse inspiratie te voorzien. Deze avond wordt Bar Negro vertegenwoordigd door bartenders Ioana Papafili & George Karapas.

Ioana Papafili & George Karapas.

Net als bijvoorbeeld met artiesten geldt: hoe bekender de bar of bartender, des te meer mensen erop afkomen. Dus is het niet verwonderlijk dat de stoep van Sins of Sal vanavond afgeladen is met mensen uit de Amsterdamse bartenderscene. Barro Negro staat immers in de 50 Best Bars. De prestigieuze internationale lijst met beste cocktailbarren ter wereld. Dit is alweer de vijfde guest shift, waarbij de voorgaande edities via tof artwork allemaal aan de muur van Sins of Sal zijn vereeuwigd.

Barro Negro

Niet Londen of New York, maar Athene is dit moment het epicentrum van de bartenderwereld. De Griekse hoofdstad heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot dé cocktailbestemming van Europa. Op dit moment staan er maar liefst 5 bars in de top-100 van The World’s 50 Best Bars. Een daarvan is Barro Negro: een tequila en mezcal bar in een volkswijk van de Griekse hoofdstad.

De bar is een passieproject van George Kavaklis en Stelios Papadopoulos, die hier hun liefde voor Mexico en aanverwante dranken vieren. Daarmee willen ze de onterechte publieke perceptie die heerst over tequila en mezcal uit de wereld helpen. Tequila is immers zoveel meer dan een shotdrankje waar je een gezicht van trekt alsof je zojuist een slok diesel achterover hebt gegooid. Met hun jarenlange ervaring en expertise als bartender, weten zij de meest creatieve cocktails op tafel te zetten.

Het succes van Athene als cocktailstad is mede te danken aan de band binnen de Atheense cocktailindustrie. Deze hechte barcommunity daagt elkaar constant uit om zo de lokale scene verder te helpen vanuit een gedeelde visie: als één van ons wint, winnen we uiteindelijk allemaal. Een filosofie die z’n vruchten afwerpt. Jack Daniel’s ging eerder dit jaar daarom ook al met een grote groep Nederlandse bartenders naar Griekenland om inspiratie op te doen.

Jack Daniel’s Bonded

Vanavond hebben de Griekse bartenders van Barro Negro drie cocktails op de menukaart gezet met allemaal dezelfde gemeenschappelijke factor: Jack Daniel’s Bonded. De nieuwe, premium versie van Jack Daniel’s.

Bonded is gemaakt naar het aloude recept van 80% mais, 12% gemoute gerst en 8% rogge. De vaten zijn met de hand geselecteerd, wat resulteert in een donkere, rijkere en meer eikenhouten karakter. Whiskey met een bite en zachte afdronk? Check! Nu proeven we hoe de beste bartenders ter wereld hun eigen interpretatie geven aan Jack Daniel’s Bonded. Zij gebruiken het in de Bonded Punch, die verder bestaat uit koffie, tepache, passievrucht en lactose. Een cocktail die de dinsdagavond naar het begin van je weekend laat smaken.

De filosofie van Barro Negro sluit overigens weer aardig aan op Sins of Sal, waar eveneens de veelzijdige Latijns-Amerikaanse culinaire wereld wordt gevierd. Sins of Sal is van de broers Vincent en Thomas Uzcudun, twee Nederlandse horecaondernemers met Argentijnse roots, die in Amsterdam ook het heerlijke Salmuera hebben. Sins of Sal kun je zien als hun creatieve speeltuin. De plek waar alle ruimte is om nieuwe dingen te proberen, zolang het maar lekker is.

Hemelse gerechten

Pfff, lekker is een understatement. Aangezien we hier voor het eerst te gast zijn, wordt er een proeverij geserveerd met lekkernijen van het huis. De Tacos Nikkei met verse tonijn zijn hemels, waar we er eigenlijk direct nog een van willen. Of wat te denken van de El Huesco: steak tartar met mezcal, parmezaanse kaas en tostadas, geserveerd in een bot beenmerg. Zo lekker dat je dat hele bot helemaal wil schoonlikken zodat ‘ie zo weer terug in de kast kan. Moet je nagaan dat we de héél langzaam gekookte Santísima Spareribs nog niet eens gehad hebben. Nou, zo kunnen we die hele kaart afgaan. De conclusie mag duidelijk zijn: dit is waanzinnig lekker eten.

Verukkelijke cocktails

En drinken dus, want met Martin Eisma heeft Sins of Sal een gevierde head bartender aan het roers staan. Martin is al jaren verantwoordelijk voor de cocktailkaart van Salmuera, maar nu ook van Sins of Sal. En holy moly, wat worden hier verrukkelijke drankjes geserveerd. Naast de eerder genoemde Bonded Punch, staan er ook een Mestizo op het menu. Die bestaat uit Jack Daniel’s single barrel, montelobos espadin, med orange liqueur, appel, lime, sparkling lime en basilicum die qua smaakexplosie bijna uit z’n glas barst. De laatste cocktail die we proeven is de High ’n Rye, die bestaat uit Jack Daniel’s Rye, geroosterde necatrines, perzik falernum, vlierbloesem en C02. Cocktails zo goed dat we ze zelf zouden willen maken, maar om deze smaak te evenaren hebben we toch echt een topbartender nodig. Dus kijken we al verlekkerd uit naar guest shift editie numero zes. We zien de uitnodiging graag tegemoet, Jack Daniel’s.

Meer info over Jack Daniel’s Bonded? Check jackdaniels.com. Eten en drinken bij Sins of Sal? Zie sinsofsal.nl.

Reageer op artikel:
De bar waar alle bartenders naartoe gaan 
Sluiten