Je nieuwe auto wordt steeds slechter, blijkt uit onderzoek

Er zijn steeds vaker problemen met nieuwe auto’s. Uit een jaarlijks onderzoek van J.D. Power blijkt dat er een enorme stijging zit in het aantal nieuwe auto’s met een mankement. Ze stellen zelfs dat de kwaliteit van een nieuwe auto nog nooit zo slecht was als nu. Wie bouwt de slechtste auto’s? Tesla en Polestar werkten niet mee aan het onderzoek. “Het is wel duidelijk waarom.”

Nu focust J.D. Power zich in zijn onderzoek alleen op de Amerikaanse markt maar toch wordt zijn jaarlijkse Initial Quality Study wereldwijd als graadmeter gebruikt. Inmiddels bestaat de studie alweer 37 jaar en de resultaten waren dus nog nooit zo slecht. Hoe de studie precies werkt? Mensen die een nieuwe auto kopen krijgen een vragenlijst. Bijna 100.000 kopers vulden dit jaar de lijst met meer dan 200 mogelijke problemen in. Vervolgens drukt J.D. dat uit in aantal problemen per 100 auto’s.

Slecht, slechter, slechtst

De beste merken zijn de Amerikanen zelf. Met auto’s van Dodge en Ram is niet zo veel mis. Sowieso scoren de Amerikaanse merken hoog. Het gemiddelde vinden we trouwens ook zorgwekkend. Bij iedere 100 auto’s in het algemeen zijn er 192 problemen. Je kunt er tegenwoordig dus vanuit gaan dat er wel twee dingen mis zijn met je nieuwe auto.

Helemaal onderaan vinden we dus Tesla en Polestar. Omdat die merken niet meewerkten kwamen er minder antwoorden, maar J.D. wist er toch een paar te vinden. Per 100 Tesla’s zijn er 257 problemen. Polestar doet daar nog een aardig schepje bovenop met 313 problemen per 100. Ook Polestars moederbedrijf Volvo is niet lekker bezig met een score van 250.

Hoe dit kan? “Kwaliteit is minder belangrijk dan innovatie”, stellen de onderzoekers. Zelfs bij iets simpels als een deurklink gaat het vaak mis. Dat komt volgens J.D. omdat ze daar vaak een ingewikkeld iets van willen maken. Met technologie die reageert op een handaanraking of een hendel die in de deur verdwijnt.

Reageer op artikel:
Je nieuwe auto wordt steeds slechter, blijkt uit onderzoek
Sluiten