Waarom zijn Adidas Sambas zo razend populair?

Wie loopt er tegenwoordig niet met een paar Sambas? Ze zijn er in alle kleuren, vormen en maten. Ongeacht of je nu een sportieve stijl, casual comfort, of een twist aan je outfit wilt geven, de Samba’s got it all! Deze iconische sneakers behoort tot een van de bestverkochte sneaker aller tijden. Maar waarom zijn deze patta’s zo razend populair?

Het verhaal van de klassieke sneakers begon meer 70 jaar geleden op een ijskoud voetbalveld. Het model werd namelijk in 1994 ontworpen door niemand minder dan Adidas-oprichter Adi Dassler. De Adidas Sambas waren oorspronkelijk bedoeld als voetbalschoen om spelers meer grip te geven op harde ondergronden. Met zijn opvallende kenmerken, zoals de T-vormige neus, de suède overlays en de iconische drie strepen aan de zijkanten, werd de Samba al snel een stijlvolle keuze, zowel op als naast het voetbalveld.

Adidas Sambas

Sindsdien heeft de sneaker meerdere comebacks gemaakt in de modewereld. In de jaren ’80 en ’90 werd de sneaker omarmd door skaters, hiphopartiesten en andere subculturen, wat heeft bijgedragen aan de populariteit en het imago van de schoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RAINS STUDIO (@rains_studio)

Sinds 2022 is de trend totaal ontploft en wordt het door veel beroemdheden gedragen. Volgens Guusje Verhoef, styliste bij ELLE is dit een belangrijke reden waarom ze zo populair zijn: ”Je ziet de sneakers bij grote namen als Kendall Jenner, Hailey Bieber tot aan Rihanna. Wanneer mensen dat zien, denken ze al snel dat is een cool item, dat wil ik ook hebben.” Maar hoe overleeft zo’n bescheiden schoen al zo lang de fashion branche?

Guusje benadrukt dat dit deels te danken is aan het feit dat ze voortdurend met vernieuwingen komen. ”Ze brengen steeds nieuwe edities, kleuren en samenwerkingen uit. Ze hadden laatst een samenwerking met Wales Bonner en Gucci die waren allemaal echt vet populair.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Guusje Verhoef (@guusjeverhoef)

Casual

Hoewel de Adidas Sambas oorspronkelijk ontworpen was als voetbalschoen, heeft het zich ontwikkeld tot de perfecte sneaker voor het dagelijkse leven. ”Omdat ze zo casual zijn kan je ze met alles combineren. Niet te vergeten dat ze ook een betaalbare prijs hebben voor een kwalitatieve sneaker. Veel mensen kunnen zich identificeren met de stijl en prijs van de Samba’s,” vertelt Guusje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Belter Tunes (@belter_tunes94)

Comfort

Een andere reden voor de blijvende populariteit van de Samba is het comfort en de duurzaamheid van de schoen. Het is gemaakt van leer, suède of synthetische materialen, wat zorgt voor goede ondersteuning en dat ze lang mee gaan. De dikke rubberen zool biedt ook demping en grip, waardoor de Samba een comfortabele keuze is.

Stylen van Samba’s

Styliste Guusje deelt ook haar styling tips voor de Adidas Sambas. ”Ik denk gewoon met een iets wijdere jeans, bijvoorbeeld een straight jeans van Levi’s, met een hoodie; dat is altijd goed. Wat ook kan, is met een pantalon en een Carharttjack, zoals Jacob Elordi het droeg. Voor de zomermaanden blijven de sneakers volgens Guusje echt nog wel een trend ”Draag ze met een hoge sok, een zwembroek, een shirtje op vakantie en je bent ready to go”.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @growingpains111

Reageer op artikel:
Waarom zijn Adidas Sambas zo razend populair?
Sluiten