Nachtmerrie: achtbaan loopt vast in een looping

Het is de nachtmerrie van ieder kind: in een achtbaan gaan die midden in de looping stilvalt. Hang je daar op zijn kop. Klinkt niet prettig maar in de meeste achtbanen is het godzijdank onmogelijk. Door de zwaartekracht zouden de karretjes altijd weer naar een laagste punt dalen. Neemt niet weg dat er achtbanen bestaan waarin het wel mogelijk is. En dus gebeurde het ook. We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen waar rare dingen als deze gebeuren. Precies, the United States of America.

Om precies te zijn in Wisconsin. Daar ging het mis tijdens het Forest County Festival.

Op zijn kop in de achtbaan

Die enkele keer dat je heel even op zijn kop hang, om wat voor reden dan ook, is al niet prettig. Het bloed stroomt meteen naar je hoofd en je loopt rood aan. Laat staan als je er een hele poos hangt. Het kwam de bezoekers van het festival in een achtbaan die Fireball heet. Waarschijnlijk waren de hoofden van de bezoekers stuk voor stuk vuurballetjes toen ze eenmaal weer op de grond stonden.

De karretjes bleven halverwege de looping steken en daar zaten ze dan. De brandweer werd gebeld, alleen waren die niet echt in de buurt. Het was nog een rit van 35 à 40 minuten voordat ze arriveerden. Daar trof de brandweer acht passagiers aan, waarvan zeven kinderen. “De achtbaan had een storing en er waren mensen die echt helemaal op zijn kop hingen”, vertelt het hoofd van de brandweer, Erica Kostichka.

Met een verhoogd platform kon de brandweer de mensen bereiken en bevrijden uit de achtbaan. Ze zouden uiteindelijk drie of vier uur (!) in de karretjes vast hebben gezeten. “De kinderen waren in shock. Ze stonden te trillen op hun benen en zweetten enorm”, vertelt Erica. “We konden ze vertellen dat het voorbij was en ze zijn erg dapper geweest.”

Alle passagiers zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht ter controle en het gaat goed met ze. Al zullen ze de volgende keer even twee keer nadenken voor ze nog eens in een achtbaan stappen.

Reageer op artikel:
Nachtmerrie: achtbaan loopt vast in een looping
Sluiten