8 stijltips die elke man moet weten

redactie 21 apr 2016 Entertainment

Dat je geen te grote T-shirts, kapotgetrapte sneakers en oversized Hawaii-overhemden moet dragen, hoeven we jou natuurlijk niet uit te leggen. Het vinden van een eigen stijl lijkt heel simpel, maar ben je deze lente op zoek naar een stijl die écht past bij wie jij bent, dan komt daar meer bij kijken dan het uitzoeken van een cap, een jasje en nieuwe sneakers. Ook je omgeving, je leefsituatie, je werk en allerlei andere aspecten spelen een rol. Wij geven je 8 tips die jou helpen bij het vinden en verfijnen van je eigen stijl.

1. Je stijl zegt iets over wie jij bent
Wie er niet om geeft hoe hij eruitziet, zal er ook nooit goed uitzien. Je kunt de mooiste kleren van de wereld aan doen, maar als je dat blindelings doet en er eigenlijk niets om geeft, geeft het je geen greintje uitstraling. Kleding is bedoeld om jou als persoon completer te maken, om zelfrespect en authenticiteit uit te stralen. Kortom: het is onderdeel van je imago. Mocht je van plan zijn om nieuwe kleding aan te schaffen, bedenk je dan altijd eerst: ‘Wie ben ik en wat wil ik uitstralen? Wat zegt deze kleding over mijn werk, mijn familie en de regels die ik in mijn leven belangrijk vind?’

2. Ken je geschiedenis
Alle mensen die beweren dat geschiedenis nutteloos is, moeten zich eens goed achter de oren krabben. De geschiedenis vormt namelijk het geheel van wat wij zijn. Dat geldt niet alleen voor ons en onze samenleving, maar ook voor de kleding die we dragen. Elk kledingstuk heeft zijn eigen verhaal en dat verhaal is wat je uitstraalt als je het kledingstuk draagt. Draag jij een spijkerbroek en een leren jasje, dan lig je historisch gezien veel dichter bij de arbeidersklasse dan bij de hoge cultuur. En wist je dat geribde colberts vaak door boeren werden gedragen vroeger? Het zijn zomaar wat feitjes die van invloed kunnen zijn op wat jij uitstraalt. Waar het echter vooral om draait is dat de kleding die jij draagt past bij jou en bij jouw geschiedenis. Hecht jij belang aan eenvoud en simpelheid? Of juist aan luxe en overdaad? Je kunt die opvattingen allemaal laten gelden in de kleding die je draagt.

3. Wees niet bang om de best geklede man te zijn
Hoewel het voor mannen steeds normaler wordt om wat ijdeler te zijn, is een man die zich bewust bezighoudt met zijn persoonlijke stijl al gauw de best dressed guy in the room. Dat kan vervelend zijn – mensen maken er opmerkingen over bijvoorbeeld. Wij zeggen: niks van aantrekken. Vrouwen zijn gek op een goed geklede man en hoe meer jij je onderscheid, hoe meer je uitstraalt dat je zelfrespect en zelfvertrouwen hebt. Een goed verzorgde kerel met een eigen stijl staat beslist hoger in aanzien dan iemand die ’s ochtends even snel een shirt en broek aantrekt en de deur uit stapt.

4. Verdiep je in de pasvorm
Deze tip is wat praktischer dan de voorgaande, maar het is misschien wel de allerbelangrijkste. Je kunt een gloednieuw Hugo Boss-pak aanschaffen, maar als de pasvorm niet goed is, ziet het er niet uit. Kijk maar naar mannen met hoogwaterbroeken, te korte T-shirts of te strakke overhemden – al kosten die kledingstukken duizend euro per stuk, dan nog is het gewoon niet mooi. Kijk dus altijd goed naar hoe jouw lichaam uitkomt in de kleding die je draagt. Zit dat jasje niet te strak om de schouders? Zit die broek niet veel te los? Maakt dat shirt je slanker of accentueert het juist die zwembandjes om je middel? Vraag desnoods iemand in de kledingwinkel om advies. Zij hebben ervoor geleerd.

5. Tijdloze basics zijn onmisbaar voor je garderobe
De basics vormen het fundament voor je garderobe. Iedere moet minstens een paar kledingstukken en setjes hebben die hij in theorie over vijftig jaar nog kan dragen. Denk aan een mooi pak, een setje witte en zwarte T-shirts en een paar overhemden in verschillende kleuren (sowieso wit, zwart en blauw). Met deze basics kun je eindeloos combineren. Scheelt een hoop geld en tijd, want een goede basic overleeft elke modetrend, ook als je tien jaar verder bent.

6. Koop de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven
Je kunt het kopen van kleding zien als een uitgave, maar in werkelijkheid is het een investering. Als jij er goed uitziet en kleding draagt die benadrukt wie jij bent en waar jij voor staat, zul je een stuk zelfverzekerder zijn. Kortom: je voelt je er gelukkiger door. Dat kan prima met goedkope kleding, maar denk eraan dat duurdere kleding veel langer meegaat. Als je eenmalig een jack van 150 euro koopt, gaat die waarschijnlijk drie jaar langer mee dan een jasje van 20 euro. En onthoud: altijd kopen tijdens de sale! Scheelt je zo honderden euro’s.

7. Stem je kleding af op je omgeving
Als je naar een hardrockconcert gaat, doe je natuurlijk geen pak aan. En op de jaarvergadering van je werk kom je niet in je wifebeater met een sjekkie in je mond binnenstappen. Pas je altijd aan aan je omgeving, ook fysiek. Is het warm? Doe je stropdas af en draag luchtige schoenen. Het ziet er niet alleen hipper uit, maar het voorkomt ook nog eens dat je in een zwetende bloemkool veranderd. Probeer altijd te bepalen wat jij van jezelf verwacht en wat anderen van jou verwachten. Zolang je daar ergens tussenin gaat zitten, zie je er waarschijnlijk perfect gekleed uit.

8. Koop setjes in plaats van losse kledingstukken
Je kunt veel beter een bijpassend overhemd en jasje kopen dan alles los aanschaffen. Catalogi, zowel digitaal als op papier, zijn dan ook perfect om te bepalen welke kledingstukken leuk bij elkaar staan. En natuurlijk het klassieke pashokje. Probeer zoveel mogelijk te combineren en ga alleen met de beste setjes naar huis. Enne… niet overdrijven hè, zoals die kerel hieronder.

Reageer op artikel:
8 stijltips die elke man moet weten
Sluiten