Rotterdams bedrijf komt met 3D jacht van gerecycled plastic

Heb je nou altijd al een eigen jacht willen hebben, maar is de wachttijd op het speeltje enorm lang? Niet getreurd. Het Rotterdamse bedrijf Tanaruz fabriceert sinds kort jachten met behulp van een 3D-printer. Hierdoor hoef je niet eens een bizar groot bedrag neer te leggen voor jouw eigen 3D jacht.

Volgens het bedrijf duurt het slechts twee dagen om het kleinste model te printen met de 3D printer, zodat jij zo snel mogelijk kan flaneren op de grachten van onze hoofdstad.

Rotterdamse bedrijf Tanaruz

Het bedrijf biedt op dit moment vier verschillende modellen aan, van 4,5 tot 10 meter lang. Die kunnen helemaal naar eigen smaak ontworpen worden. Ook kan jouw privé-bootje voorzien worden van verschillende elektrische motoren, accu’s en zonnepanelen. Je kan het zo gek niet bedenken en het wordt voor je uitgeprint.

3D jacht

Nog een enorm pluspunt aan zo’n 3D jacht is dat ze stukken goedkoper zijn dan traditionele jachten. Dit komt doordat de klassieke jachten zoals we ze kennen, enorm veel handwerk nodig hebben. Hierdoor stijgt de prijs ook vaak naar bizarre bedragen. Het is nog steeds niet echt een koopje, want het gaat je nog steeds rond de 15.000 euro kosten. Toch is dit vele malen beter dan de bedragen die je moet neerleggen voor de traditionele vaartuigen. De boten worden geprint van gerecycled plastic. ‘’Ze zijn daardoor vrijwel onverwoestbaar, maar toch circulair. Wil je bijvoorbeeld na gezinsuitbreiding toch een grotere boot, dan gebruiken wij je oude Tanaruz-jacht als grondstof om een nieuwe te printen’’, vertelde Alex Shifman, de man achter Tanaruz.

Binnenkort nog goedkoper

De prijs van 15.000 euro zou dus nog kunnen dalen. ‘’Het meeste werk zat in het opstarten van het proces’’, vertelde Shifman. Het bedrijf gaat ook nog op zoek naar partners en investeerders om internationaal te kunnen groeien. Daarbij beweert Tanaruz dat scheepswerven en printshops over heel de wereld aan de slag kunnen met de technologie.

Reageer op artikel:
Rotterdams bedrijf komt met 3D jacht van gerecycled plastic
Sluiten