25 jaar geleden gaf Metallica een show voor 1,6 miljoen mensen

redactie 29 sep 2016 Entertainment

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de rockers van Metallica het op een na grootste concert aller tijden verzorgden. In Moskou traden zij tijdens Monsters of Rock op voor het bizarre aantal van 1,6 miljoen toeschouwers.

De Russische overheid had Time Warner Company uitgenodigd om een gratis megaconcert te hosten op het Tushino International Airport. Een festival waar ook bands als AC/DC en Pantera met gitaren in de rondte zwaaiden. Alleen Jean Michel Jarre trad ooit op voor meer mensen. In 1990 stond hij voor 2,5 miljoen mensen in Parijs op het podium tijdens Paris La Défense: A City in Concert.

Maar 1,6 miljoen fans. Insane. Dat is zo’n 25 keer een bomvolle Pinkpop mainstage bij elkaar. En dan moet je dit nog even in historisch kader plaatsen dit enkele maanden voor de val van de Sovjetunie plaatsvond. In totaal werden 11.000 militairen opgetrommeld om de veiligheid in de gaten te houden. Dat ging niet helemaal goed. De Russen waren klaar met het regime en dat kwam deels tot uiting tijdens dit concert waarbij clashes plaatsvonden tussen politie/leger en bezoekers. Volgens onofficiële cijfers vielen er daardoor 53 doden rondom het concert.

Tragisch. Maar ook een van de redenen waarom dit concert een van de meest memorabele, legendarische en grootste concerten aller tijden is. Die beelden van de onwerkelijke grote menigte zijn waanzinnig.

Reageer op artikel:
25 jaar geleden gaf Metallica een show voor 1,6 miljoen mensen
Sluiten