Op deze manier drink je een single malt Scotch op de juiste manier

In de wereld van Whiskey wordt de single malt Scotch beschouwd als een van de beste whiskysoorten die er is. Single malt Scotch wordt als superieur beschouwd, omdat het in tegenstelling tot andere whisky niet is gemaakt van een blend. Dit betekent in het algemeen dat de whisky van een hogere kwaliteit is. Hier gaan we in op wat single malt Scotch zo speciaal maakt, dus of je nu een nieuwe whiskydrinker bent of een expert die je kennis wil opfrissen, wij geven even een klein whisky-lesje. 

Hoewel de unieke smaak van single malt Scotch het onderscheidt van zijn tegenhangers, maakt zijn exclusiviteit het ook een gewilde keuze voor whiskydrinkers. Jack Daniels is lekker om te mixen met cola, maar alvast even les #1: bij een single malt Scotch doe je dit zeker niet. Hij dient volgens de puristen zelfs zonder ijs gedronken te worden.

Single malt Scotch

Wat is single malt Scotch

Laten we beginnen bij de basis: wat is single malt Scotch? Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van Ierse whisky, Schotse whisky en bourbon. Echter, wat onderscheidt deze whisky’s nou van elkaar? Het antwoord ligt voor de hand: Schotse whisky wordt uitsluitend in Schotland gemaakt. Scotch whisky kan nergens anders ter wereld worden nagebootst, het is het unieke klimaat en landschap van Schotland dat bepalend is voor de creatie van Scotch. Het is deze exclusiviteit die de smaak tot een wereldberoemde status verheft. De single malt scotch is niet te vergelijken met andere whisky’s.

Het feit dat de Scotch ook van een single malt is gemaakt, bevestigt echter ook zijn positie als een van de grootste soorten whisky. Single malt Scotch wordt gemaakt in slechts één distilleerderij, terwijl blended whisky’s worden gemaakt van een mengsel van verschillende whisky’s van verschillende distilleerderijen. Terwijl single malt Scotch afkomstig is van één enkele distilleerderij, wordt de meeste Schotse whisky nog steeds gemaakt van een mix van verschillende malt whisky’s. Dit verwijst naar het proces van het mengen van whisky uit verschillende oude vaten om de uiteindelijke creatie te creëren. Het gebruik van een combinatie van verschillende vaten draagt ​​bij aan de unieke en heerlijke smaak van de Scotch, waardoor het een perfecte balans is tussen verschillende smaken, waardoor het een favoriet is onder whiskydrinkers.

Unieke whisky

Om Schotse whisky te mogen heten, moet de geest minimaal drie jaar in een eikenhouten vat hebben gerijpt. Of het nu single malt, blended of single grain is, de whisky moet op dezelfde manier gerijpt zijn om de eer van het Scotch-label te krijgen. Dit betekent dus ook dat als je bijvoorbeeld the Glenlivet koopt je zeker bent van een echte Schotse lekkernij.

Schotse klimaat

Schotland is de perfecte locatie om whisky te produceren omdat het een gematigd klimaat heeft. Dit betekent dat het perfect is voor de productie van gerst. Dit Schotse klimaat is belangrijk voor de productie van whisky, omdat het cruciaal is in het verouderingsproces van whisky. Naarmate de whisky ouder wordt in een vat, zet het uit en krimpt het in het hout als de temperatuur verandert. Omdat Schotland het hele jaar door een gematigd klimaat heeft, rijpt de whisky veel langzamer dan in een klimaat met bijvoorbeeld hele warme zomers en koude winters. Daarom is het niet ongebruikelijk dat Scotch 20 tot 30 jaar oud wordt. 30 maal hoera voor dit ambacht!

Single malt Scotch

Streekproduct

Single malt whisky kan over de hele wereld worden gemaakt. Om de bijnaam single malt Scotch te krijgen, moet de whisky in Schotland zijn gemaakt. Er zijn vijf verschillende Schotse whiskyregio’s, waarbij elk gebied whisky produceert met zijn eigen specifieke smaakprofiel. Jouw favoriete whiskyregio hangt af van de smaken die je verkiest in jouw drankje.

Higland

De hooglandregio is een enorme ruimte in het land, wat betekent dat de regio is opgesplitst in noord, zuid, oost en west. Elk gewest heeft zijn eigen unieke smaken. De typische smaken die aanwezig zijn in Scotch uit de hooglanden zijn echter diep en complex, maar toch zacht. Higland-smaken zijn bijvoorbeeld: moutsmaak, gedroogd fruitsmaak en milde rooksmaak.

Lowland

De smaken van verschillende single malts zijn net zo verschillend als hun locaties. Terwijl de Hooglanden diepe en complexe smaken bieden, is whisky uit de Laaglanden karakteristiek zacht, soepel en lichter. Lowland-whisky smaakt bijvoorbeeld naar: toffee, room, gember en toast, om er maar een paar te noemen. Eigenlijk het perfecte drankje voor elk dagdeel, hehe.

Campbeltown

Van alle regio’s hebben whisky’s uit Campbeltown meer variatie. Whiskydrinkers kunnen smaken van rook en zout verwachten die vakkundig in balans zijn met de zoetheid van ondertonen van toffee en gedroogd fruit. Kort samengevat kunnen we stellen dat die misschien de leukste single malt is om te proberen met je maten.

Islay

Scotch whisky van Islay heeft een krachtig smaakprofiel dat heftig kan zijn voor nieuwe whiskydrinkers en is waarschijnlijk een meer verworven smaak. De smaken zijn turf, pekel, zeehout en rook. Dit is zo’n soort die je moet leren drinken.

Speyside

Als je een nieuwe whiskydrinker bent, heeft whisky uit de Speyside-regio misschien de perfecte whisky voor jou. Geniet van een fruitig smaakprofiel met appel, peer, honing, vanille en kruiden. Elke whiskydrinker zal een andere voorkeur hebben. Ons advies is dan ook om ze allemaal te proberen en jouw favoriet te proberen.

Hoe Single Malt Scotch te drinken

De experts zijn er nog niet uit hoe je single malt Scotch en whisky in het algemeen het beste kunt drinken. Whisky-puristen beweren dat whisky puur geserveerd moet worden, terwijl andere whiskydrinkers de voordelen bevestigen van het toevoegen van een scheutje water om de complexe smaken van de whisky te ‘openen’. Er wordt beweerd dat je onder geen enkele omstandigheid whisky met ijs mag serveren, omdat het ijs de smaak zou verdunnen en bederven. Ons advies is om jouw whisky te drinken hoe je hem zelf het lekkerst vind.

Om de diepte van smaken van je single malt Scotch volledig te waarderen, moet je de geur van de sterke drank ruiken voordat je een slok neemt om een ​​idee te krijgen van de verschillende smaken die spelen. Als je eenmaal een slokje hebt genomen, zorg er dan voor dat je de whisky rond je mond laat draaien voordat je het doorslikt en let op welke sensaties aanwezig zijn. Soms smaken whisky’s heel anders dan hoe ze ruiken. Nadat je je eerste smaak hebt gehad, wil je misschien een paar druppels water toevoegen, hoeveel je toevoegt is aan jou!
Ten slotte wordt de smaak die overblijft als je klaar bent met drinken de afdronk genoemd en op dit punt kun je smaken oppikken die je aanvankelijk niet had. Hoe langer de mondsmaak van de smaken blijft, hoe langer de afdronk. Hoe langer de afdronk, hoe complexer de whisky. Of je nu een langdurige whiskydrinker bent of een nieuwe whiskydrinker, single malt Scotch verdient zijn voetstuk in de whiskywereld.

Single malt Scotch
Reageer op artikel:
Op deze manier drink je een single malt Scotch op de juiste manier
Sluiten