We spraken met Yossi Eliyahoo: de luxury horecatycoon van Amsterdam

Redactie 10 Feb 2019 Entertainment

Als oprichter van The Entourage Group is hij een van de grootste horecaondernemers van Nederland. Inmiddels heeft hij luxe topzaken zitten in Amsterdam, Berlijn, Hamburg, München en Ibiza. En er is nog veel meer onderweg. We spraken met Yossi Eliyahoo over zijn succesvolle business, shared dining en nieuwe plannen om de wereld te veroveren.

Het is dinsdagmiddag, uurtje of 3 en we staan in Mr Porter, in de nok van het W hotel, pal achter de Dam. Met de chique inrichting en een superdik 360° uitzicht over onze hoofdstad, is dit zonder twijfel een van de mooiste locaties van Amsterdam. Mede mogelijk gemaakt door Yossi Eliyahoo. Onder zijn leiding groeide The Entourage Group uit tot een speler van formaat in de Nederlandse horecascene. We hadden heerlijke restaurantjes en leuke kroegjes, maar de glamour van steden als New York en Londen was ver te zoeken. Totdat Yossi voet zette in Amsterdam.

De 42-jarige Israëlier komt ontspannen aangelopen. Casual, maar onberispelijk gekleed in een donkerblauw colbertje, grijs T-shirt, blauwe spijkerbroek en witte Filling Pieces sneakers aan zijn voeten. Het baardje is strak getrimd, de huid zongebruind en de Rolex blinkt om zijn pols. “Het gaat goed, maar ik ben veel aan het reizen deze dagen,” zegt hij in strak Engels. De afgelopen twee dagen vloog hij van Tel Aviv naar Londen, München en nu zit hij weer in thuisbasis Amsterdam. Wekelijks stapt hij minimaal vier keer per week in het vliegtuig om zaken te doen. De meeste tijd spendeert hij in Amsterdam en Londen, waarbij in de Britse hoofdstad altijd weer thuiskomt bij zijn gezin.

Yossi Eliyahoo
Het fraaie interieur Mr Porter in Amsterdam.

Internationale vibes in Amsterdam

Het begon allemaal met de lancering van Momo restaurant, bar en lounge in 2008. Yossi was onder de indruk van Amsterdam, maar hij miste eluxe uitgaansplekken in onze hoofdstad. Een plek met internationale allure. Dus creëerde hij aan de Hobbemastraat een high-end restaurant met een verrukkelijke Aziatische keuken, geserveerd via het shared dining concept. “Een gerecht op je bord is saai. Wat als je het niet lekker vindt? Ik geloof dat het delen van meerdere kleine gerechten voor een betere ervaring zorgt en het eten meer gewaardeerd wordt.” Het concept maakt Yossi nog steeds trots. “Momo is vanaf dag één een hit. Ik zie deze zaak als een keerpunt voor Amsterdam. De combinatie van luxe, design, open keuken, exotische cocktails en exclusieve Aziatische gerechten was nieuw voor deze stad. Gasten kwamen binnen en hadden het gevoel alsof ze in New York of Londen waren beland en dat was precies mijn bedoeling.”

Daarna kwamen er met Izakaya,The Butcher, Shirkhan, The Duchess, Mr Porter, The Butcher Nine Streets, The Butcher Social Club en Mad Fox nog veel meer vijfsterrenlocaties bij. “Wereldwijd heb ik op dit moment vijftien horecavestigingen, maar er zitten er nog een hoop in de pijplijn. We zijn keihard aan het werk om nieuwe zaken te openen. Het eerste nieuwe concept zal weer in Amsterdam worden gestart, maar verder zijn er plannen om Izakaya, The Duchess en Mad Fox uit te breiden naar Milaan en worden er plannen gemaakt voor restaurants in Barcelona.”

Dat is ook exact hetgeen wat Yossi telkens weer nieuwe energie geeft. Hij ontfermt zich het liefst over het creatieve gedeelte. “Het leukste van mijn werk is om dingen van scratch te ontwikkelen. Ik word heel erg blij als ik mijn restaurants of clubs binnenloop en ik zie dat iedereen zich vermaakt. Je hebt iets gecreëerd waar mensen zich vermaken, dat geeft ontzettend veel voldoening.”

Yossi Eliyahoo
Izakaya op Ibiza. Foto: Elly Raamsteeboers

Leonardo Di Caprio

Yossi Eliyahoo gaat niet alleen ontzettend lekker qua uitbreiding van The Entourage Group restaurants, sinds een jaar heeft hij met de komst van Mad Fox z’n eerste club in Amsterdam geopend. Als Rihanna, Drake of Leonardo DiCaprio in Nederland zijn dan is dit de tent waar ze gaan partyen, want ja, de Bubbles of de Kleine Cooldown café passen net niet helemaal bij de lifestyle van de rich and famous. Ook op het gebied van clubbing was dit iets wat ontbrak in het uitgaansleven van Amsterdam en is een behoefte die door Yossi is ingevuld. Een paar maanden geleden vierde Mad Fox haar 1-jarig jubileum en toen kwamen mannen als Sunnery James & Ryan Marciano, Mr. Probz DJ La Fuente, Richard Madden (Game of Thrones) en Tinie Tempah de feestvreugde vergroten, om de de aantrekkelijke ladies met laag uitgesneden decolletés en korte rokjes niet te noemen.

Met zoveel zaken verspreid over de grootste steden van Europa, huizen in Engeland en Amsterdam kunnen we rustig aannemen dat hij niet hoeft te kijken op een eurootje meer of minder. Toch is Yossi niet erg materialistisch ingesteld. “Ik ben geen big spender. Ik kan allerlei luxe spullen kopen, maar ik geef er weinig om. Ik rijd in een Porsche Cayenne, maar dat is een familieauto en dus vooral praktisch. In Amsterdam pak ik sowieso liever de scooter. Ik houd wel van motoren, maar mijn familie is er niet zo dol op, want de verleiding om hard te rijden is zo groot, haha.”

Veel liever spendeert hij zijn tijd met zijn familie, gaat hij op reis en dineert hij in nieuwe restaurants om inspiratie op te doen. Inspiratie om weer nieuwe zaken te openen waar je kan dineren en feesten zoals de rijken der aarde doen. Of het nou black angus hamburgers zijn in The Butcher of vers ingevlogen sashimi in Izakaya, je kan altijd rekenen op absolute topkwaliteit en een bijzondere ervaring. Uniek avondje Amsterdam in de planning? Je weet nu waar je moet zijn, vriend.

Yossi Eliyahoo

Favorieten van Yossi Eliyahoo

Auto: Shelby Mustang uit 1968.
Hotel: Chiltern Firehouse hotel in Londen; een boutique hotel met een beperkt aantal kamer, dat zorgt voor een geweldige en intieme sfeer.
Horloge:
Mijn zwarte Rolex Daytona. Een van mijn vier Rolexen, maar zeker de zeldzaamste.
Vakantiebestemming:
Costa Rica, ik ben er een keer of zeven geweest.
Stad: Londen, hoofdstad van de wereld.
Restaurant:
La Esquina in New York. Een Mexicaans restaurant dat mij heeft geïnspireerd.
Mooiste vrouw van Nederland:
Doutzen Kroes. Ze is een goede vriendin van mij en van binnen en buiten een prachtig mens.

Yossi Eliyahoo
The Butcher in Amsterdam Noord.

Tekst: Chris Riemens

Reageer op artikel:
We spraken met Yossi Eliyahoo: de luxury horecatycoon van Amsterdam
Sluiten