Dit is wat die YKK op je rits betekent, het staat er ook bij jou!

We hebben liever dat je dit in je vrije tijd doet, maar voor deze ene keer willen we je graag vragen even naar je kruis te kijken en de rits open te trekken. Oké stop nu maar met waar je mee bezig dacht te zijn. Wat staat er op je rits? In meer dan de helft van de gevallen zie je daar YKK staan. Heb je je nooit afgevraagd wat YKK is? Nee? Nu wel, ofja, we gaan het je in ieder geval uitleggen. Daarnaast hebben we nog een geheime tip over de ritsen dus blijf even hangen. Je hoort het al, dit wordt een spannende dag.

YKK

YKK staat voor Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. Inderdaad, een Italiaans bedrijf (Japans dus). Eigenlijk best wel knap hè, dat één bedrijf op zo veel ritsen staat. Wereldwijd maakt YKK bijna de helft van alle ritsen, een ongelofelijke prestatie. Het merk maakt naast ritsen ook drukknoppen en klittenband, zoals je waarschijnlijk al wel doorhebt is er wel één vast thema te bespeuren.

De cijfers

Jaarlijks maakt YKK meer dan 7 miljard ritsen voor vrijwel ieder bekend modemerk. Het Japanse bedrijf heeft een Nederlandse tak in Sneek. Productmanager Jan Cees van Baaren vertelde aan het NRC misschien onbedoeld een beetje arrogant te zijn “maar er zijn eigenlijk geen merken die geen gebruik maken van YKK voor ritsen of drukknopen.” Het klinkt misschien niet als booming-business, maar wereldwijd haalden ze er afgelopen jaar meer dan 5,5 miljard euro mee op. En nu jij weer. Voor zo’n rits vragen ze ergens tussen de 7 en de 80 cent, dat ligt er aan hoeveel je er afneemt en hoe mooi je rits is.

Lifehack

Oke, lifehack is misschien een beetje overdreven, maar leuk om te weten is het wel. We vragen je graag voor de laatste keer om je rits vast te pakken, hij heeft namelijk een geheime functie. Op vrijwel elke YKK rits zit een geheim slot. Als je het lipje van je rits naar boven steekt, zul je hem niet meer van zijn plaats afkrijgen. Waarom? Geen idee. Maar in principe blijft ‘ie gewoon zitten waar jij hem achterlaat.

Reageer op artikel:
Dit is wat die YKK op je rits betekent, het staat er ook bij jou!
Sluiten