Hoezo niet goed genoeg? Onzin, kies wie je wilt zijn

Hoe vaak in je leven dacht je ‘ik ben niet goed genoeg’? ‘Niet goed genoeg zijn is een bullshit-illusie’, zegt leading personal coach Wouter Kleinsman. Zijn advies: ‘Vergeet die gedachte en ga gewoon dagelijks handelen als de man die je écht wilt zijn. And guess what … die man is meer dan goed genoeg!’

De fabel van ‘niet goed genoeg zijn’

De eerste negen maanden van je leven was je perfect, daarna ook nog maar dat werd liefdevol verpest door onder anderen je ouders, leraren, vrienden, etc. Ze lieten je geloven dat ‘niet genoeg zijn’ iets échts is. But you know what? Niet goed genoeg zijn bestaat niet. Het bestaat alleen in ‘taal’ door het tegen jezelf te zeggen. Er waren ongetwijfeld situaties in je leven waarbij je tegen jezelf hebt gezegd dat je niet goed genoeg was en dat heb je aangenomen als realiteit.

Alles is een illusie

Je geeft zelf betekenissen aan situaties, maar je moet beseffen dat het illusies zijn. Een illusie is een gedachte waar je een betekenis aan geeft en een verhaal omheen creëert. Je kunt het zien als een filter en hoe meer niet-goed-genoeg-situaties, hoe meer lagen de filter krijgt. Op een bepaald moment kun je niet meer uit de filter komen of kijken en leef je in je nieuwe illusiewereld genaamd ‘ik ben niet goed genoeg’. Daarom zijn social media, nieuws en andere bullshitkanalen ook zo dodelijk voor wie je wilt zijn. Het is net zoals in de film The Matrix, je leeft in een virtuele schijnwereld en je neemt het aan als werkelijkheid.

Als je bedenkt dat alles een illusie is, weet dan dat jij degene bent die bepaalt hoe die illusie eruitziet. Klinkt simpel dit, is het niet. Daarom schreef ik het boek ‘Fuck it, you can have it all’.

Het systeem wil dat jij niet goed genoeg bent

Ik noemde net al The Matrix, het systeem dat je klein wil houden en je laten denken dat je het nodig hebt. Bedrijven spelen hier ook feilloos op in. Ze geven je het gevoel dat je door het kopen van bijvoorbeeld dure merkkleding en parfums pas écht man bent of door het drinken van alcohol een gezelliger mens. Maar je weet het nu, alles is één grote illusie.

Hoe maak je een eind aan deze bullshit?

Alles is een illusie, dus creëer een illusie die voor je werkt in plaats van je beperkt. Kies dus zelf wie je wilt zijn. Stop met dingen een betekenis geven en daaromheen een verhaal te vertellen aan jezelf. Wat je moet doen is simpel: voel je een emotie? Ga dan niet naar je hoofd om er een betekenis aan te koppelen. Ga naar je lichaam en ontdek waar je de emotie voelt. Adem vier seconden in, houd vast, blaas in zeven seconden uit en doe dit net zolang totdat de emotie weg is en je jezelf weer goed voelt. Vervolgens kies je wie je wilt zijn.

Doe jezelf een plezier

Bestel vandaag nog de bestseller ‘Fuck it, you can have it all’. Met code FHM23 krijg je € 5 korting op dit boek dat radicaal je leven transformeert en waarmee je de man wordt die je écht wilt zijn. Bestellen kan via: fuckit.wouterkleinsman.nl.

Reageer op artikel:
Hoezo niet goed genoeg? Onzin, kies wie je wilt zijn
Sluiten