Bijna alle 22 FIFA-leden die voor WK’s in Rusland en Qatar stemden zijn corrupt

redactie 4 Jun 2019 Entertainment

Dat er op zijn zachtst gezegd een stinkend geurtje hangt rondom de toewijzing van het WK naar Rusland en Qatar is geen geheim. Dat de corruptie een stuk dieper gaat dan de meeste mensen denken is dat misschien wel. Reddit-user u/GoodSamaritan_ deelde namelijk een post waarin per naam staat waarvoor ze de laatste jaren zijn veroordeeld. Zo blijkt dat het leeuwendeel van de FIFA raad van bestuur veroordeeld zijn voor fraude, aangeklaagd door nationale regeringen of op zijn minst beschuldigd en/of betrapt zijn op corruptie en wangedrag.

Qatar

Van Sepp Blatter tot Franz Beckenbauer, allemaal hebben ze wel iets op hun kerfstok. De beslissing om de WK’s toe te wijzen aan Rusland en Qatar is dus genomen door bijna alleen maar mensen die corrupt waren.

Chuck Blazer

Er zijn al talloze namen verbannen uit de sport vanwege hun corruptie. Chuck Blazer bijvoorbeeld, hij was een van de klokkenluiders die de FBI geholpen heeft met hun onderzoek naar de corruptie bij FIFA. Het is een understatement dat hij zelf ook niet helemaal brandschoon is. Volgens geruchten had de megalomane Amerikaan bijvoorbeeld een appartement van 6000 dollar per maand alleen voor zijn katten. Hij werd veroordeeld voor witwassen, omkoping en belastingontduiking en overleed in 2017 op 72-jarige leeftijd.

Omkoping

Bij elk lid van de raad van bestuur destijds is wel iets te vinden. Nicolas Leoz, Ricardo Teixeira, Mohammed bin Hammam en Worawi Makudi zijn allemaal veroordeeld vanwege omkoping. Daarnaast zijn Issa Hayatou en Junji Ogura beschuldigd van omkoping maar nooit aangeklaagd. Bij Junji Ogura moet vermeld worden dat hij een van de netste leden lijkt te zijn, maar ook hij is bijvoorbeeld beschuldigd van het accepteren van 1.5 miljoen aan smeergeld voor het WK in Japan/Zuid-Korea. Ook bij de mensen zonder rechtszaken tegen ze zijn er heel wat schimmige zaken gelinkt. Zo ging Hany Abo Rida samen met de eerdergenoemde Bin Hammam naar Trinidad. Laatstgenoemde werd daar betrapt op het uitreiken van steekpenningen. Verder heeft de Belg Michel D’Hooge die al sinds 1988 rondloopt bij FIFA zich verdacht gemaakt, maar is nooit aangeklaagd en veroordeeld. Hij accepteerde een schilderij als cadeau van Rusland tijdens het lobbyen voor het WK in 2018. De Rus Vitaly Mutko heeft dan weer een levenslange schorsing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vanwege een door de Russische staat gesteund dopingprogramma.

Reageer op artikel:
Bijna alle 22 FIFA-leden die voor WK’s in Rusland en Qatar stemden zijn corrupt
Sluiten