Witte neushoorn zwanger na succesvolle ivf-behandeling, hoop tegen uitsterving

Je gelooft het nooit, maar wetenschappers proberen via ivf de noordelijke witte neushoorns van volledige uitsterving te redden. Met nog maar twee van die big boys in leven op onze planeet, zijn deze twee, liefkozend, Najin en haar dochter Fatu, genoemd, de laatste hoop. De twee kanjers leven in een beschermde zone in Kenia.

Met deze doorbraak lijkt er eindelijk hoop te zijn voor de noordelijke witte neushoorn, waarvan er nog dus maar twee rondstruinen op onze aardbol.

Embryo

Wetenschappers hebben eerst in het lab een neushoornembryo gefabriceerd en deze vervolgens in een draagmoeder ingebracht. Een flinke opdracht nog, want de baarmoeder zit twee meter diep. Overigens we hebben het hier niet over de noordelijke witte neushoorn zelf, maar over de familie, de zuidelijke witte neushoorn, die een soort neefje is van die bijna uitgestorven noordelijke witte kanjers.

BioRescue, zoals de helden van de internationaal actieve instantie heet, zijn vastberaden om deze bedreigde diersoort te redden. Ze zeggen dat ze dit kunstje ook gaan flikken met embryo’s van dee noordelijke witte reus.

Centraal-Afrika

Even een stukje geschiedenis: ooit zwierf de noordelijke witte neushoorn door bijna heel Centraal-Afrika, maar door stomme illegale stroperij is de wilde populatie gewoon weggevaagd. Nu zitten we met twee overlevenden: twee vrouwtjes genaamd Najin en Fatu. Die twee zitten nu zwaar beveiligd in een beschermde omgeving in Kenia.

Probleempje: de vrouwtjes kunnen niet op de natuurlijke manier baby’s maken, dus volgens de boeken is de soort technisch gezien al uitgestorven. Gelukkig gaat het BioRescue-team dat nu via ivf voorkomen. Iedereen wil natuurlijk niets liever dan dat deze reusachtige beesten terug worden gebracht in de juiste populatie.

Flinke klus

De eerste pogingen van BioRescue werden gedaan met embryo’s bij de zuidelijke witte neushoorns. Een procedure die jaren van tijd kostte. “Probeer maar eens een embryo in het voortplantingskanaal van zo’n gigantische neushoorn te stoppen, dat is best een karwei”, zei een van de wetenschappers tegen de BBC.

Na dertien pogingen hadden ze eindelijk beet. Jammer genoeg ging de draagmoeder, zeventig dagen na het begin van de zwangerschap, door een bacteriële infectie dood. Dit had volgens de wetenschappers echter niets met het ingebrachte embryo te maken. Bij de autopsie bleek de mannelijke foetus van 6,5 centimeter zich prima te ontwikkelen, met een dikke 95% kans om levend ter wereld te komen. Ondanks dat het experiment in mineur eindigde, toonde het wel aan dat die ivf-behandeling werkt en dat het mogelijk is om neushoorns via deze methode te laten broeden.

Witte neushoorn

De wetenschappers weten ook dat alleen ivf de soort niet gaat redden. Er is niet genoeg genetische variatie om een stabiele populatie te bouwen. Daarom werken ze ook aan nieuwe experimentele technieken om nieuwe sperma- en eicellen te creëren uit stamcellen. Ze kijken zelfs naar manieren om DNA uit botten in musea te trekken. Volgens BioRescue is dit het allemaal waard. Volgens de instantie is de mens de hoofdschuldige dat de noordelijke witte neushoorn op sterven ligt. Vooral door de stroperij, de hoorns waren immers flink in trek.

Reageer op artikel:
Witte neushoorn zwanger na succesvolle ivf-behandeling, hoop tegen uitsterving
Sluiten