Wiggert Meerman woonde zes weken in de Braziliaanse jungle bij een indianenstam. In het grootste regenwoud ter wereld leefde hij vooral rondom zijn eigen kleine hutje. Met alleen zijn eigen stem als bron van afleiding ging hij op zoek naar antwoorden. De rode draad van zijn reis was een ritueel 'om zijn ziel te reinigen', waarbij hij het psychedelische plantmedicijn Ayahuasca moest drinken. Zijn bizarre avontuur heeft hij vastgelegd in zijn boek Op zoek naar antwoorden .
Wiggert was als jonge man zeer ambitieus: hij werkte 80 uur per week bij een multinational en om ook nog een beetje te ontspannen ging hij ieder weekend flink naar de klote. Alles voor, op dat moment, zijn ultieme doel: rijk en succesvol zijn. Maar dat liep even anders, na een paar jaar liep Wiggert een burn-out op. In plaats van een dikke bankrekening en voldoening, verloor hij alles.
"Ik ben geïnspireerd door de Joe Rogan Podcast, daar was een Amerikaanse ondernemer te gast die het had over ayahuasca. Dat interesseerde me en klonk als iets wat voor mij kon werken." Ayahuasca dus, een 4000 jaar oud plantmedicijn dat wordt gemaakt door Sjamanen en een brouwsel is van bladeren uit het Amazonegebied. Het is een psychedelica en laat je dus flink hallucineren. Hoe zou dit drankje Wiggert kunnen helpen?
"Ayahuasca is een drug maar wordt heel anders gebruikt. Sterker nog, het is bij de indianen gewoon een religie, een medicijn."
Wat maakt ayahuasca dan zo bijzonder? Op een gemiddeld festival stikt het van de drugs! Deze vergelijking hoort Wiggert regelmatig: "Ik weet nog goed: ik kwam net terug uit de jungle en werd uitgenodigd door RTL Late Night om mijn ervaringen te delen. Het lastig om in tien minuten uit te leggen wat ik daar gedaan heb. Ik kwam daar voor een eeuwenoude methode om persoonlijke groei door te maken, niet om drugs te gebruiken. Iedereen had zijn oordeel al wel klaarliggen. Ik kon daar helaas niet lekker mijn verhaal doen, daar heb ik van geleerd."
Hadden ze daar aan tafel niet gewoon een punt? In hoeverre is ayahuasca niet gewoon een drug? "Ayahuasca is zeker een soort drug. Maar ayahuasca wordt heel anders gebruikt, sterker nog: het is bij de indianen gewoon een religie, een medicijn," zo begint Wiggert uit te leggen dat ayahuasca echt iets bijzonders is.
Hij neemt ons mee naar zijn eerste ayahuasca-ceremonie: "Ik was dertig jaar, zat niet lekker in mijn vel en had me verdiept in ayahuasca. Toen kreeg ik via via de kans om dit plantmedicijn voor het eerst te proberen bij een Sjamaan die toevallig in Nederland was. Ik ging er best nuchter in, maar wat ik toen meemaakte was ongekend... Ik heb acht uur lang met mijn overleden vader gesproken, die twee maanden na mijn geboorte was overleden. Ik weet dat het bizar klinkt, maar het was zo intens echt en werkte zo helend. Dat moment veranderde voor mij alles."
"Na mijn eerste ceremonie kwam ik thuis en was ik ook kritisch. Ik was altijd super nuchter en dan ineens dit?"
Fantastische verhalen, maar de meeste mensen die dit lezen zullen denken dat Wiggert rijp is voor het gekkenhuis. "En weet je, ik snap die gedachte. Na mijn eerste ceremonie kwam ik thuis en was ik ook kritisch. Ik was altijd super nuchter en dan ineens dit? Hoe dan? Het lijkt alsof ayahuasca je toegang geeft tot een wereld die we met het blote oog niet kunnen waarnemen. Het onverklaarbare maakt mij ook niet uit. Het werkt zo ontzettend goed voor me. Ik ben een gelukkiger en rijker mens sinds ayahuasca in mijn leven is."
Tijdens een van zijn ayahuasca-sessies in Nederland kreeg hij een visioen.“Het vertelde me dat ik mijn bedrijf zou verkopen en naar de Amazone zou komen. Daar zou ik antwoorden vinden. Ik moest daar heen." En zo geschiedde, via via kwam hij in contact met een Sjamaan van de Huni Kuin-stam en deze man gaf Wiggert de unieke kans om zes weken mee te draaien in het leven van de Huni Kuin.
"Ik kon niet met ze praten en om te overleven moesten we zelf eten vangen of maken. Bij het ritueel hoorde ook nog een bepaalde dieet, bepaalde voedingsstoffen zoals zout en suiker mocht ik niet eten of drinken. Dat zorgt ervoor dat je uiterst gevoelig wordt, maar ook energieloos.. Daardoor zat ik de meeste tijd in m'n hutje te wachten op de volgende ayahuasca-sessie."
Ook kreeg Wiggert de opdracht om dit avontuur vast te leggen in een boek en zijn verhaal te delen met 'de wereld'. Dat resulteerde in zijn boek Op zoek naar antwoorden .
Het verhaal van Wiggert klinkt overtuigend en hij lijkt precies te weten wat hij wil en wat hij aan het doen is. Maar is hij dan nooit angstig geweest? Deze vraag bracht zijn gedachte naar een bizarre ervaring: "Je zit dus diep in de jungle en wij begonnen zo rond middernacht aan een ayahuasca-ceremonie. We hadden net het drankje ingenomen met twintig man. Het begon langzaam allemaal in te werken tot we ineens keihard gegil hoorden achterin de jungle. De ene na de andere indiaan pakte zijn stok en machete en ik dacht 'Holy fuck, we worden aangevallen.', maar het bleek een twee meter lange giftige slang te zijn. Alsnog super eng, althans voor mij. De indianen schoten de slang af, hakte de kop eraf en liepen terug alsof ze net een potje hadden gevoetbald."
"75 procent van de medicijnen tegen kanker komt uit het Amazonegebied. En nu komt de grote grap: minder dan 1 procent van de planten daar is onderzocht."
Het was precies die slang die terug kwam in het visioen dat hij later die avond kreeg van de ayahuasca. Dit visioen heeft Wiggert gedeeld met een Peruaanse kunstenaar, die op een majestueuze wijze zijn beeld heeft vastgelegd op papier. Deze kunstwerken zijn overig te zien in z'n boek.
Naast de vele inzichten die de ayahuasca Wiggert heeft gegeven, zijn er nog meer lessen die hij meeneemt vanuit de jungle. "Als je een sjamaan vraagt waar hij zijn wijsheid vandaan heeft, zeggen ze regenwoud breed hetzelfde: de planten hebben het ons vertelt. Er zijn daar geen opleidingen en geen ziekenhuizen. Ze kunnen niet eens schrijven, de natuur vertelt hen wat ze moeten doen en helpt ze overleven." Om zijn verhaal kracht bij te zetten komt hij met indrukwekkende cijfers: "50 procent van de medicijnen die in de apotheek liggen, heeft zijn oorsprong in het Amazonegebied. 75 procent van de medicijnen tegen kanker, komt uit het Amazonegebied. En nu komt de grote grap: minder dan 1 procent van de planten uit de Amazone zijn onderzocht."
"Dit werkt voor mij. Ik zeg echt niet dat dit een wondermiddel is voor iedereen."
Hij ziet grote kansen voor de westerse wereld, waar burn-outs, migraine, depressies en kanker dagelijkse problematiek zijn. "Die bestaan daar niet, dat noemen ze westerse ziektes. Ze zijn één met de natuur, laten ayahuasca hun geest en lichaam reinigen en ze zijn continu bezig met bewustzijn."
Het klinkt soms een beetje alsof alle wereldproblemen zijn opgelost bij het drinken van dit tropische goedje. Maar dat wil Wiggert maar wat graag nuanceren. "Kijk, dit werkt voor mij. Ik zeg echt niet dat dit een wondermiddel is voor iedereen. Alleen met zo'n drankje drinken kom je er ook niet. Je moet ook echt hard aan jezelf blijven werken. Wel ben ik van mening dat iedereen wat kan leren van de indianen."
Zijn reis naar Brazilië heeft hem antwoorden en inzichten gegeven. Zijn hele verhaal is gebundeld in het indrukwekkende boek O p zoek naar antwoorden en het lijkt er op dat Wiggert zijn leven goed op orde heeft. Was zijn trip naar Brazilië iets eenmaligs? "Zeker niet, later ben ik ingewijd in de stam en ik ben me nu al weer aan het oriënteren op een nieuw bezoek. Sowieso blijf ik de mensen van de Huni Kuin-stam opzoeken, helaas is dat nu met de pandemie wat lastiger."
Naast het uitbrengen van een boek is Wiggert ook druk met zijn podcast Eindbazen , waarin hij samen met Michiel Vos in gesprek gaat. De twee spreken met bijzondere mensen die uitzonderlijke prestaties hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie.
Op dit YouTube-kanaal heeft Wiggert ook de documentaire Wilskracht uitgebracht. Waarin hij meeloopt met de Kennismakingsdagen van de Korps Commandotroepen.
Het verhaal van Wiggert Meerman z'n trip naar het Amazonegebied wil je gewoon helemaal lezen. Daarom geven wij 3 exemplaren van Op zoek naar antwoorden weg onder de lezers van FHM. Wat moet je doen?
Geschreven door: Simon Boer