Vrouw verbreekt wereldrecord door bijna 300 kilometer per uur te fietsen

redactie 21 sep 2018 Entertainment

Als je ’s ochtends naar de Appie fietst, hoe had ga je dan? Vijftien, misschien twintig kilometer per uur? Deze vrouw vond dat niet hard genoeg. De trapte haar tweewieler tot de max en fietste toen een bizarre 296 kilometer per uur.

Nederlandse snelheidsduivel

Het vorige record stond op naam van de Nederlandse Fred Rompelberg. Zoals het een echte Nederlander betaamt stapte hij op een goede ochtend in 1995 op z’n fiets om richting z’n werk te gaan. Onderweg werd hij geflitst met 268 kilometer per uur op de klok. Of het precies zo gegaan is kunnen we niet beloven, maar het snelheidsrecord op de fiets had ‘ie in the pocket.

296 kilometer per uur

Het record bleef 23 jaar lang in handen van de Nederlandse fietskoning. Nu is daar verandering in gekomen. De 45-jarige Denise Mueller-Korenek wist nog harder te peddelen op haar diets dan de Nederlander. De Amerikaanse ging met haar van carbonfiber gemaakte fiets een blokje om op de Bonneville Salt Flats in Utah. Haar doel was om de 280 kilometer per uur te halen. Ze ging hier vol overheen en bereikte een snelheid van 296 kilometer per uur.

Dragster

Natuurlijk lukt je dit niet zomaar als je op je Gazelle stapt. Ze vertrok achter een dragster, je weet wel, die puntige wagens die altijd met een parachute weer tot stilstand moeten komen. Deze had een enorm windscherm gemonteerd aan de achterkant. Dit om zo min mogelijk last te hebben van de luchtweerstand. Het eerste stuk werd ze vooruit getrokken door de wagen. Na een tijdje werd ze losgekoppelt en trapte ze haar fietsje op eigen kracht tot haar maximale snelheid.

Vacuüm

Nou ja, op eigen kracht? Het kan goed zijn dat het windscherm niet alleen voor minder luchtweerstand gezorgd heeft, maar zelfs een vacuüm creëerde waarin ze werd meegetrokken. Check hier het fietsavontuur van Mueller-Korenek zelf.

Reageer op artikel:
Vrouw verbreekt wereldrecord door bijna 300 kilometer per uur te fietsen
Sluiten