We gingen een weekendje weg zonder te weten waar naartoe

redactie 18 Jan 2018 Entertainment

Of je nu met je vrienden, je pa of je vriendin gaat. Weekendjes weg zijn gezellig. Je kunt natuurlijk zelf een toffe stad uitkiezen in Europa om een citytrip te plannen, maar je kunt het ook voor je laten doen. Zonder te weten waarheen. Via srprs.me boek je een weekendje (of zelfs hele vakanties) waarbij je pas op Schiphol te horen krijgt wat de plaats van bestemming is. Omdat wij een verrassing wel kunnen waarderen, stuurden we Chris met z’n koffer op pad om de uitdaging aan te gaan.

Een week voor vertrek valt er een brief op de denkbeeldige deurmat. Of we volgende week vrijdag om 10:00 uur op Schiphol kunnen verzamelen. Er zit ook nog een donkere supergeheime envelop in waar de bestemming in staat. De verleiding is er. Zeker bij ons vriendinnetje. Maar waar menig vriendin haar nieuwsgierigheid niet zou kunnen bedwingen, daar hebben wij een mentaal ijzersterke en zeer gedisciplineerde vrouw weten te versieren. Die envelop blijft dicht.

Het is natuurlijk een verrassing, maar je kunt wel een paar steden aanvinken die je liever links laat liggen. Als je net naar, noem ‘ns wat, Lissabon bent geweest kun je aangeven dat je niet de noodzaak voelt om daar weer naartoe te gaan. Voor de rest is het helemaal open. Kijk, ze zullen je niet naar Krasnodar of Tsjetjenië sturen. Heb een beetje vertrouwen. Behalve een citytrip kun je trouwens kiezen voor een multicitytrip (heul veel steden in een keer), broke (cheap), sunsation (insmeren), adventure (spannend) en roadtripping (boterhammetjes smeren).


Cute. Toch? TOCH?

Moment supreme
Het is vrijdagochtend en we staan met ingepakt koffertje op Schiphol. We voelen ons een beetje alsof Gaston een envelop in ons hand heeft gedrukt en wij die open mogen maken. We scheuren ‘m open en het wordt… Edinburgh! Ons vriendinnetje toont een mimiek die in het midden valt tussen blije, staart kwispelende golden retriever puppy en een peuter die voor het eerst wordt achter gelaten op school. Verheugd, hoopvol en bang voor het onbekende. Toevallig weten wij dat het een zeer toffe stad is, aangezien we er ooit al eens een etmaal bivakkeerden.

Upgrade
Na anderhalf uur landt ons vliegtuig in de hoofdstad van Schotland. Op het vliegveld pakken we de bus die je in zo’n twintig minuten voor 7,50 pond (retourtje) naar city centre brengt. Een kwartiertje lopen en we zijn in ons hotel. Ook dit wordt dus allemaal voor je geregeld, wat een hoop gezoek door booking.com en Trip Advisor scheelt. En als er dan een plek als The Glass House Hotel voor je wordt geboekt, dan willen we dit altijd wel. Zeker als we te horen krijgen dat we een upgrade hebben gekregen naar de suite. Damn. We hebben dankzij de nodige perstripjes best wat moois gezien, maar we zaten nog nooit in zo’n fucking dikke hotelkamer. Inclusief uitzicht over de stad. Chillhoekje. Kingsizebed. En een badkamer met regendouche en vierpersoonsbad. Ons weekend is nu al geslaagd.


This is where the magic happens

Inmiddels is het al uren geleden dat we op een croissantje hebben gekauwd, dus de maag rammelt. Op naar buiten. We lopen binnen bij Smoke Stack. Een sfeervol burgertentje met goede biertjes. Het is rond Cup-a-Soup tijdstip en het wordt al donker. Omdat je vooraf geen idee hebt waar je heen gaat ga je (lees: je chick) ook niet van te voren dingen uitzoeken waar je (ze) naartoe wil. Dat maakt zo’n tripje heel erg we-zien-het-allemaal-wel-relaxed. Dus struinen wij over de Queens Street (aka de Damrak van Edinburgh) richting de kerstmarkt.


Kermis en het Scott Monument

Lichtjesfestijn
Een visueel lichtjes spektakel met honderd eettentjes, troepwinkeltjes, een doolhof van kerstbomen, ijsbaan en een kermis met een booster en een reuzenrad. Dit alles pal naast de Scott Monument. Een indrukwekkende hoog en oud uitziende gebouw ter ere van schrijver Sir Walter Scott. Als we ’s avonds teruglopen maakt de onvermijdelijke doedelzakspeler getooid in een kilt het plaatje helemaal af. Even verder zien we een meisje compleet laveloos naar huis worden gedragen. Je bent in de UK of je bent het niet.


Kerstboomlampjeslabyrinth.

7 do’s in Edinburgh
Een voetbal- of rugbywedstrijd
Edinburgh is de thuisbasis van voetbalclubs Hibernian en Hearts of Midlothian. Kick ’n rush met fish ’n chips. Dat zijn de betere zaterdagmiddagen. Misschien nog wel vetter: ga naar een rugbypot.

Comedy Club
Zin om een potje lachen? Humor kun je aan de Schotten wel overlaten. Bij The Stand Up Comedy Club moet je zijn.

Kasteel
Iedereen die in Edinburgh is geweest moet bij het kasteel geweest zijn. Ja, elke toerist gaat hierheen. Maar je bent toch ook toerist of niet soms? De geschiedenis druipt er vanaf, het is makkelijk aan te lopen en je hebt er vet uitzicht. Moet je gewoon even heen.

Arthur’s Seat
De meer avontuurlijkere en fanatiekere wandelaars verwijzen we graag naar Arthur’s Seat. De top van een groep heuvelen rondom de stad. Met nog mooiere uitzichten dan bij het kasteel.

Edinburgh Zoo
Een paar uurtjes rondstruinen in de dierentuin is altijd een goed idee.

Whisky proeverij
Inkoppertje. Edinburgh is een van de whisky hoofdsteden ter wereld. Hier zijn meer whiskyproeverijen dan doedelzakspelers. En dat wil wat zeggen.

Underground tour
Naast whisky staat Edinburgh ook bekend om z’n spoken en geesten. Er worden dan ook talloze tochten door de ondergrondse gangen van de stad gegeven. Echt eng is het niet, wel zeer de moeite waard door de prachtige spannende verhalen over de zeer interessante geschiedenis van de stad die worden verteld door een bevlogen host.View vanaf Edinburgh Castle met in de verte Arthur’s Chair 

Groot kasteel
Het is zo’n typische Britse stad waar je goed kunt zuipen met een groep vrienden, maar tegelijkertijd zit je vol in de romantiek met z’n en historische architectuur. Hallo, deze stad heeft een kasteel waar je over de stad uitkijkt. Hoe romantisch wil je het hebben. Old Town voelt met z’n nauwe straatjes, kleine gangetjes en onverwachte trappen sowieso aan als een groot kasteel. Alsof je middenin King Arthur bent belandt. Verder zijn er genoeg leuke dingen te doen (zie kader hierboven) en is de keuze reuze om je dorst te lessen en je maag te vullen (zie kader hieronder).

Ja, wij vinden het wel lachen om op deze manier op reis te gaan. Perfect geschikt voor een dergelijke stedentrip. Zolang je niet met Jan Mulder op pad hoeft is alles in Europa in principe wel leuk. Overal is wel wat leuks te doen, alles heeft wel z’n charme. Dus doe eens crazy en laat je eens verrassen. Wij hebben alvast voor een mooie prijs een speciale FHM-reis inclusief mannelijke verrassingsactiviteit voor je geregeld.

Meer info over de speciale FHM-reis vind je hier op srprs.me/fhm


Eten & Drinken

Smoke Stack: Cool, sfeervol burgerbarretje met puike biertjes.
Element: Alsof je een gezellige Britse huiskamer binnenstapt. Goed eten en voorin een prima bar om bier te drinken.
Amarone: Dé Italiaan van Edinburgh. Gegarandeerd lekker eten voor een prima prijs.
Cosmo: De ultimate vreetschuur. Onbeperkt voedsel van alle denkbare keukens met prima kwaliteit voor een vaste prijs.
Bentoya: The best sushitent in town.
The Newsroom: Wat ons betreft de tofste bar die we hebben gezien. Perfect voor de borrel tussen 4 en 8. Heeft onderin ook nog een club met muziek in de categorie All The Single Ladies.
Cabaret Voltaire: Wie van dansen houdt kan z’n vuisten in de lucht gooien bij Cabaret Voltaire. Regelmatig goede house- en technoavondjes.Underground tour met James, onze gids.

Pasta bij Amarone

vlnr; telefoonhokjes, daklozen, pub, toeristen

Kleurrijk straatje in Old Town
Döner (niet halal)

Kasteel

Best douche evah

The Glass House Hotel

Vreetschuur Cosmo (ja, we zijn er echt geweest)

Schotland op z’n stereotypest; doedelzakspeler in kilt

Crocque monsieur en bier

Nog meer bier (en wijn)
Pittoresk straatje met een koe in de muur

Coolest bar in town: The Newsroom

Wijsheden in The Newsroom

Kerstig

Straatleven

Burgerbarretje Smoke Stack

FHM’s Chris en z’n vriendinnetje met een kerk uit haar hoofd.

Tekst & foto’s: Chris Riemens

Reageer op artikel:
We gingen een weekendje weg zonder te weten waar naartoe
Sluiten