Opnieuw een vulkaanuitbarsting in IJsland, lava stroomt dorp in

Opnieuw een vulkaanuitbarsting in IJsland, waar het vorige maand ook al raak was. Bij het ontwaken van de zondag voltrok zich opnieuw een indrukwekkende vulkaanuitbarsting in de buurt van Grindavík, gelegen in het schitterende landschap van IJsland. De lavastromen, die gedurende de middag enkele buitenwijken bereikten en daar bij verschillende huizen in vlammen op liet gaan, waren het gevolg van een opmerkelijke reeks aardbevingen.

Vedurstofa, de weerautoriteit van IJsland, stelde meer dan 200 schokken vast, waarbij de krachtigste een magnitude, zoals dat zo mooi heet, van 3,5 bereikte op deze merkwaardige zondagochtend. Natuurkrachten blijven toch onwijs bijzonder, maar soms wordt de spanning wat opgevoerd.

Natuurkrachten

De uitbarsting vond plaats rond acht uur lokale tijd, terwijl bewoners werden gewekt door angstaanjagende sirenes die hen waarschuwden voor het bizarre natuurspektakel. Opnieuw werden zij gedwongen hun huizen te verlaten, een herhaling van de gebeurtenissen slechts een maand eerder in december, toen lava uit een scheur in de aardkorst opborrelde nabij hetzelfde schilderachtige stadje. Veel inwoners waren nog niet eens teruggekeerd.

Grindavík

Grindavík, gelegen op het op het schiereiland Reykjanes, was al eerder uit voorzorg geëvacueerd. Daardoor waren er gelukkig geen mensenlevens in gevaar. Toch bevonden zich nog veel dieren, waaronder schapen en katten, in het kleine dorp.

IJsland

Hoewel de uitbarsting momenteel al een heel stuk minder wordt, blijft de grond onder Reykjanes onrustig. Weliswaar niet erg, maar er zijn nog steeds lichte aardbevingen te voelen. Vulkanologen volgen de situatie in IJsland nauwlettend, en bewoners mogen voorlopig nog niet terugkeren naar hun huizen.

De nieuwe vulkanische scheur strekt zich nu uit over zo’n 1 kilometer, wat korter is dan de 4 kilometer van de uitbarsting in december. Toch is deze nieuwe “scheuruitbarsting” niet minder dreigend. De lavastromen bewegen zich ditmaal richting het vissersstadje. Zondagochtend meldde de IJslandse meteorologische dienst via RUV dat de lava zich op slechts enkele honderden meters van de stad bevond.

Bevolking geschokt

Burgemeester Fannar Jonasson bestempelde de uitbarsting als een ‘grote en ernstige schok voor de bevolking’. Hij uitte zijn bezorgdheid met de woorden: “Dit ziet er niet goed uit, omdat de lava een relatief korte afstand moet overbruggen om de stad te bereiken.”

Volgens Reuters lijkt maandagochtend het grootste gevaar geweken te zijn. Live beelden van de uitbarsting tonen aanzienlijk verminderde lavastromen, die zich nu verder van bewoonde gebieden bevinden. We voegen wat beelden voor je toe, want blijft toch een magisch gezicht.

Reageer op artikel:
Opnieuw een vulkaanuitbarsting in IJsland, lava stroomt dorp in
Sluiten