Victor Rosario zat onterecht vast en krijgt nu de hoogste schikking ooit

Victor Rosario is een kneiterdikke miljonair. Alleen zal hij toch niet heel blij zijn met de reden waar hij zijn fortuin mee vergaard heeft. Victor won geen loterij en hij heeft ook niet hard gewerkt. Hij zat 32 jaar in de gevangenis. Toen kwamen ze erachter dat hij het toch niet gedaan had. Foutje, bedankt.

Victor Rosario

Dit verhaal begint in 1982. Toen was Victor 24 en werd hij gearresteerd. Hij had in Lowell, Massachusetts een brandje gesticht. Ofja, brandje. Het moet een flinke geweest zijn want er kwamen acht mensen bij om, waaronder vijf kinderen. Dat is natuurlijk niet fraai en daar hoort een passende straf bij.

Die straf kreeg ‘ie, de schurk. Victor bekende destijds en werd veroordeeld voor brandstichting en moord. In the United States of America kost je dat acht keer levenslang. In 2014 werd zijn bekentenis ongeldig verklaard. Ze kwamen erachter dat hij in de eighties was gedwongen om te bekennen. En dus bivakkeerde hij een dikke dertig jaar achter de tralies voor helemaal niets.

Hoe kut dat ook is, het leverde Victor wel een aardig zakcentje op. Hij krijgt de hoogste schikking die ooit is uitgeloofd in New England. $13 miljoen. Da’s niet niets. “Nu kan ik dit hoofdstuk afsluiten en begint er een nieuw hoofdstuk voor mij”, vertelde hij opgelucht.

Held

Victor had eigenlijk de held moeten zijn in het verhaal. Niemand had de brand aangestoken en hij was juist het huis binnengehold om mensen te redden. De politie pakte hem toch op en na een nacht vol verhoren kwamen ze ’s ochtends met een plannetje. ‘Als je hier even tekent, mag je naar huis.’ Maar Victor mocht niet naar huis, ze lieten hem stiekem zijn bekentenis tekenen. Door de taalbarrière snapte Victor het allemaal niet zo goed en hij vertrouwde de politie maar.

Reageer op artikel:
Victor Rosario zat onterecht vast en krijgt nu de hoogste schikking ooit
Sluiten