Het dieptrieste verhaal achter Nederlands meest bekende IKEA-foto

Een enorme zwart-wit foto van een verlaten gracht in Amsterdam, lantaarnpaal, overvolle prullenbak en één rode krakkemikkige fiets. De een moet waarschijnlijk wat dieper graven dan de ander, maar je herkent het beeld vast. Deze Ikea-print is ruim een half miljoen keer verkocht en heeft in relatief veel woonkamers, slaapkamers of wc’s een plekje bemachtigt, maar wie heeft deze plaat eigenlijk geschoten? 

Het is geen wonderschoon beeld, volgens Tom Roes is het eigenlijk gewoon een hele middelmatige plaat van Amsterdam, hij ging opzoek naar het verhaal achter de foto en dat bleek toch minder rooskleurig te zijn dan verwacht.

Cadeau

Tom kreeg de poster cadeau van zijn vriendin en vond het eigenlijk wel mooi, gewoon zoals hij alles van IKEA altijd wel mooi vond. Zijn vrienden keken anders naar de cliché afbeelding en vroegen hem om de beurt of hij niet een betere foto van Amsterdam kon vinden. Tom keek nog eens beter naar de foto en kwam inderdaad tot de conclusie dat het niet de mooiste foto ooit was, toch vloog hij de foto in mega groot formaat als een warm broodje over de toonbank. Toen Tom de foto eenmaal in het vizier had, kwam hij hem echt overal tegen. Hij spotte hem bij de Albert Heijn, een restaurant in de buurt, de fietsenmaker en in een hotel lobby.

Tom onder IKEA poster
Tom Roes onder zijn eigen IKEA poster

Vermist

Tom zijn onderzoek begon. Want wie was nou toch die fotograaf? Al snel stuitte hij op de naam Fernando Bengoechea. De Argentijn was een succesvolle fotograaf en vloog de hele wereld over om beroemdheden in hun eigen stekkie vast te leggen. Zijn broer vertelde Tom het trieste nieuws dat Fernando tijdens een surftrip in Sri Lanka vermist is geraakt. Dit was ten tijde van de beruchte tsunami, zijn lichaam is nooit terug gevonden. Meer kon de broer niet vertellen, wel had hij de contactgegevens van Fernando’s ex, die misschien kon helpen in de zoektocht naar het verhaal over deze foto.

Romantisch

De ex-geliefde van Fernando weet inderdaad waar de foto vandaan komt. Kort na een kleine ruzie vertrok Fernando in de lente van ’99 in zijn eentje naar Amsterdam voor een fotoklus, hij mailde inmiddels de bekendste fiets van Amsterdam, naar zijn vriend. De eenzame tweewieler was dus eigenlijk een soort goedmakertje ‘ik zou willen dat er twee fietsen stonden’ of zoiets had de romanticus van een Fernando erbij gezet.

IKEA

Hoe de foto van een romantische mail naar een half miljoen drukken is gegaan, ging hard. Hij werd door een Ikea-medewerker opgepikt uit een enorme database, de rechten zijn voor een prikkie verkocht, want zo bijzonder was de foto niet. Inmiddels is de foto natuurlijk een status symbool voor elke Nederlander met een zeer gemiddelde smaak. De poster is zelfs zo populair, dat je hem ook wel eens in het buitenland tegen komt en blijkbaar vindt de gemiddelde pornoregisseur het ook een prima achtergrond voor een kinky incest scene. Prima. Kleine romantische touch om het af te sluiten, op de specifieke plek van de foto, de kruising van de Brouwers- en de Herengracht, heeft een stel zich dankzij deze poster verloofd. Eind goed, al goed!

Reageer op artikel:
Het dieptrieste verhaal achter Nederlands meest bekende IKEA-foto
Sluiten