De truffel wordt met uitsterven bedreigd

De truffel is een geliefd product dat graag wordt gebruikt in de keuken van de duurdere restaurants. Het is een echt luxeproduct. Voor een kilootje kun je al gauw meer dan duizend euro neerleggen. De delicatesse is behoorlijk kostbaar. Als we niet opletten, dan is de truffel binnen een eeuw voorgoed verdwenen. 

De truffel is een zwam die onder de grond groeit. De Universiteit van Stirling kwam met verontrustende onderzoeksresultaten. Volgens hen gaat de truffel verdwijnen door het warme en droge klimaat. Samen met de uni van Cambridge keken ze naar de truffeloogst van de afgelopen 36 jaar in Frankrijk, Spanje en Italië. Het weer is daar een bepalende factor in.

De industrie van de truffel is miljoenen waard

Volgens een hoogleraar van de Universiteit van Stirling gaat de oogst 78 tot 100 procent dalen tussen 2071 en 2100. Het kan nog sneller gaan als er nog meer hittegolven, bosbranden en plagen gaan plaatsvinden. Het is een stukje historie wat verdwijnt, daarnaast zijn een aantal boeren afhankelijk van de truffeloogst. De industrie is miljoenen waard. Wetenschapper Paul Thomas pleit ervoor om truffels aan te platen in een gebieden met een gematigder klimaat.  Misschien zou dat nog weleens de redding van de truffel kunnen worden.

De prijzen voor truffels zullen er in ieder geval niet goedkoper op worden. Voor een kilogram van de zwarte truffel leg je zo een duizendje neer. Geen goedkope shit dus. Wij kunnen dus nog wel effe wat over de pasta blijven raspen, maar onze kinderen zullen waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een paar andere schimmels. Gelukkig zijn er genoeg andere paddenstoelensoorten, dus na wat trial and error zullen we heus ooit nog wel een nieuwe soort ontdekken die niet al te giftig is.

AD

Reageer op artikel:
De truffel wordt met uitsterven bedreigd
Sluiten