De eerste transgender ooit in de FHM500 is Loiza Lamers

Redactie 19 mei 2017 Girls

De kruitdampen beginnen langzaam op te trekken en de eerste contouren van de FHM500 zijn bekend. Een ding is duidelijk: er gaat dit jaar historie geschreven worden. Voor het eerst zullen transgenders in de lijst der lijsten komen te staan. Gezien het aantal stemmen zal een tweetal transgenders een definitieve plek in de lijst der lijsten niet meer kunnen ontgaan. Eén van die vrouwen is Loiza Lamers, de vrouw die in 2015 ook al Holland’s Next Topmodel op haar naam schreef. We spraken met Loiza over haar uitverkiezing.

Gefeliciteerd Loiza! Je bent de eerste transgender ooit die in de FHM500 staat. Wat vind je daarvan?
Echt? Dat vind ik heel cool! Ik blijf maar gaan met m’n eerste voor alles. Ik vind het geweldig, heel gaaf om te horen. Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat er mensen voor mij waren geweest. Maar dat ik de eerste ben maakt me trots. Ik vind het een overwinning en het is weer een statement die ik aan mijn lijstje kan toevoegen.

Is dit in jouw ogen belangrijk voor nog meer acceptatie van transgenders?
Ja, absoluut. Het wordt vaak geroepen dat transgenders steeds meer geaccepteerd worden. Maar ik vind dat acceptatie nog steeds meer kan en meer moet. Als ik hoor van het homogeweld in Arnhem dan blijkt dat de acceptatie van de LGBT community nog lang geen 100% is. Ik zal daarvoor blijven vechten.

" I am who I am today because of the choices I made yesterday " -Eleanor Roosevelt

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

Ken je andere Nederlandse transgenders die in de FHM500 zouden moeten?
Ja, ik ken ze zeker. Maar ik weet niet of iedereen het fijn vindt om het met naam en toenaam te noemen. Ik accepteer dat. Maar ik weet zeker dat er veel meer transgenders zijn die in de FHM500 zouden moeten komen.

Er staan meer vrouwen in de FHM500-lijst die als man geboren zijn. Zij willen niet bekend hebben dat ze transgender zijn. Begrijp jij dit en wat zou jij tegen ze willen zeggen?
Ik heb ook vriendinnen die ervoor kiezen om daar niet voor uit te komen. In mijn situatie ben ik heel blij dat het er wel uit is. Ik ben er trots op. What you see is what you get. Iedereen moet dat voor zich weten. Of ze dat nu voor een besloten groep doen of niet, daar heeft niemand iets mee te maken. Ik begrijp dat best en daar zullen ze echt een goede reden voor hebben.

Hoe is het om als boegbeeld bekend te staan voor de transgenders?
Dat vind ik echt super tof. Ik merk het aan allerlei mensen die bij me terecht komen. Mensen die tegen me opkijken. Ik durf er voor uit te komen, maar ik vind het heel fijn. Het verrijkt mijn leven om te zien dat ik mensen kan inspireren en kracht kan geven door te zijn wie ik ben. Ik vind dat een zegen.

?

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

Wanneer is de emancipatie van transgenders voor jou geslaagd?
Ik vind dat acceptatie pas 100% is, als je nergens nadelen meer van ondervindt. Als mensen niet meer gediscrimineerd worden door te zijn wie ze willen zijn. Zolang die discriminatie bestaat is de emancipatie niet voltooid. Ik hoop diep in mijn hart dat als ik straks m’n laatste adem uitblaas, dat de emancipatie voor 100% is voltooid, maar daar zou ik mijn handen niet voor in het vuur duren steken. Triest dat je met die wetenschap moet leven. Dat je je altijd moet verdedigen tegen bepaalde mensen of bedrijven. Dat neemt niet weg dat we bij de pakken neer gaan zitten. Ik wil hoe dan ook dat die emancipatie er komt.

Tot slot. Wie zijn volgens jou de drie mooiste vrouwen van Nederland?
Oeh, moeilijke vraag. Ik hou vooral heel erg van naturals, haha. Op één staat Doutzen. Een natuurlijke vrouw en een grote inspiratie voor velen. Op twee staat Igone de Jongh. Ik ben fan van haar natuurlijke schoonheid en haar ambitie. Op drie zet ik Chantal Janzen. Ze is mooi, puur en oprecht. Ook een natural beauty, maar heeft ook echt een geweldig karakter.

Ook fan van Loiza? Stem haar nog hoger de lijst in via FHM500.nl

While waiting… #taking #selfies #what #else #hiding #behind #the #hair

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

I want to wish everybody a blessed, healthy and happy 2017. Thank you all for believing in me and your support… we are going to ROCK 2017!!

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

Another picture from my DIESEL X ABOUTYOU collaboration . Make sure you check the ABOUT YOU website for more. #linkinbio #forsuccessfulliving #aboutyou #dieselFW16 #diesel #dieselfashion

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

Ready to go #venlo

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

Last night was amazing at the 100%nl awards. Special thanks to @maccosmetics @soprnl @upr_nl @connie_man_ making my night unforgettable. #redcarpet #elisabettafranchi #100nl

A post shared by Loiza Lamers (@loizalamers) on

Openingsfoto: Ray Depatti
Tekst: Chris Riemens

Reageer op artikel:
De eerste transgender ooit in de FHM500 is Loiza Lamers
Sluiten