Kan de nieuwe Toyota Supra zijn legendarische voorganger evenaren?

24 jul 2019, 17:30 Machines
schermafbeelding 2019 07 18 om 192626
Na jaren is Toyota met een nieuwe generatie van de Supra gekomen. Een wagen die met zijn vierde generatie (je weet wel, die oranje bak uit The Fast & The Furious) bekendheid heeft verworven. Er is veel te doen om de spiksplinternieuwe Toyota Supra. Om ervoor te zorgen dat een vijfde generatie het levenslicht zou zien zijn de Japanners de samenwerking aangegaan met BMW. Geen volbloed JDM-monster zou je dus zeggen, maar op papier lijkt het toch echt een heerlijke blaasbak te zijn. Aan ons om dat eens te testen.
Laten we dan ook direct maar even met de specs beginnen. Allereerst claimt Toyota dat de MK5 Supra de perfecte balans heeft, doordat de wagen de ideale verhouding heeft tussen wielbasis en spoorbreedte. De optimale waarde ligt namelijk tussen de 1,5 en 1,6. De nieuwe Supra heeft een verhouding van, je raadt het al, 1,55. Daarbij komt dat de 1570 kilootjes precies gelijk verdeeld zijn over de voor- en achteras. Die achteras moet overigens maar liefst 500 Nm koppel en 340 pk’tjes kunnen verdragen. Nou ja, 340? Rollenbankresultaten hebben al verschillende keren bij standaard MK5 Supra’s getallen van rond de 380 paardjes laten zien. Die kracht komt overigens deels door de Twin-scroll turbo. Een enkele turbo die twee inlaatkanalen heeft om zowel op lage als op hoge toeren een flinke boost te geven aan de 3-liter zes-in-lijn die onder de kap ligt. Een zes-in-lijn van BMW welteverstaan.

Toyota, Freude am Fahren

Laten we vooral niet om de hete brij heen draaien. Deze nieuwe sportwagen is in samenwerking met BMW gemaakt en dat is te zien. Naast het motorblok zelf gebruikt Toyota verschillende onderdelen en zelfs het infotainmentsysteem van de Duitsers. Zeker in het interieur is dat duidelijk terug te zien. Liefhebbers van volbloed Japanners hadden natuurlijk liever gezien dat Toyota het motorblok en de rest van de auto volledig zelf ontwikkeld had. Toch mogen alle ricers (Urban Dictionary legt het voor je uit ) wel even dimmen als je het ons vraagt. Het is natuurlijk heel makkelijk om te roepen 'mooie BMW Z4', maar wat had je dan gewild? Dat de nieuwe Supra twee ton kost? Precies, dus wees maar weer effe stil. Bij FHM is het glas altijd halfvol. En als je om kosten beperkt te houden ergens anders een zes-in-lijn vandaan moet halen kun je volgens ons inderdaad het beste terecht bij BMW. Die hebben daar wel wat ervaring mee. Voor het infotainmentsysteem geldt hetzelfde, het is gewoon een van de beste systemen in huidige auto’s.
Zo, nu we alle vooroordelen doorverwezen hebben naar de prullenbak is het tijd om de schoonheid van deze bolide te bewonderen. Je zult ons op ons woord moeten geloven als we zeggen dat de nieuwe Supra er in het echt nog vele malen dikker uitziet dan op de foto’s. Als wij moeste... eh, mochten kiezen tussen een Z4 M40i of de nieuwe Supra dan zouden wij zonder twijfel de Supra kiezen op basis van de looks. We keken dan ook enigszins verbaasd op toen toch nog zeker vijftig procent van jullie in een Instagram-poll aangaf liever de Z4 op de stoep te hebben staan. Misschien eerst maar eens in het echt naar beide bolides turen. Wat je dan sowieso op zal vallen is de heerlijke kont van de Supra. Laag en sportief als een speedboat die op volle toeren z’n reet in het water duwt. Een gevoel dat versterkt bij elke pull die je doet.
44b5b42a 3ac9 47c5 8abd 89f6b458df7c 764x1024

Sprintje over de Autobahn

Trap het gaspedaal in en de zescilinder begint te schreeuwen, de turbo spoelt op en in 4,3 seconden staat er alweer 100 kilometer per uur op je head-up display. Nu we toch aan het jagen zijn kunnen we net zo goed even doorrijden tot de hemelse plek waar snelheidsrecords gevestigd worden: de Autobahn. Het is rustig op het droge asfalt van onze oosterburen. Met de Supra in sportstand is het verder vrij simpel: beide handjes stevig aan het stuur en het gaspedaal vloeren. Huppakee, binnen luttele seconden schiet de snelheidsmeter de 200 voorbij. Nu we inmiddels met bijna 250 kilometer per uur aan alles voorbij flitsen verwachten we niet veel meer, de wagen is namelijk elektronisch begrenst op 250 kilometertjes in het uur. Gek genoeg stopt de teller pas daadwerkelijk als we met 263 kilometer per uur over de linkerbaan jagen. Voor ons gevoel had de Supra nog wel wat pit om door te trekken, al zou-ie ook zonder begrenzer niet veel harder zijn gegaan dan 280 kilometer per uur denken wij. Maar goed, 263 kilometer per uur is dan ook hard zat.
1b60587a 358e 412a a1a0 ecc4d9d09b3a 1024x768
Van de autobahn af is het tijd om iets anders te testen van de Supra. Maar daarvoor moeten we de Vehicle Stability Control, afgekort VSC, even uitzetten. Want als je een achterwiel aangedreven sportwagen koopt wil je misschien weleens de achterkant een beetje laten uitbreken. De vraag is, trek je de nieuwe Supra een beetje lekker scheef? Ja, de Supra heeft meer dan genoeg kracht om de achterbandjes te laten spinnen. Nou ja bandjes? Het is een set brede 19-inchers die eronder gehangen zijn. Dit heeft zo zijn voordelen en z’n nadelen. Een voordeel is natuurlijk de look. De forse velgen zijn een aanwinst voor het uiterlijk van de wagen. Wel moet je een beetje inleveren op comfort, want de Supra is op zichzelf al vrij stevig geveerd en de dunne luchtlaag tussen het rubber helpt nou ook niet echt met de levensduur van je rug. Ach ja, het blijft natuurlijk een sportwagen dus je weet waar je aan begint. Bovendien zijn we nog jong en de rugklachten zijn een zorg voor later.

Driftmonster

Een ander voordeel van de brede velgen is de shitload aan grip in de bochten. Je kunt deze Japanner op z’n Michelin Pilot Super Sport-banden namelijk verdacht hard door een bocht jassen. Daar zijn wij overigens niet alleen de banden, maar ook het sportdifferentieel op de achteras dankbaar voor. Een lekkere bak grip dus. Helaas is die grip af en toe ook ongewenst. Als we de Supra bewust zijwaarts door een bocht slingeren merken we dat-ie op een bepaald punt ineens weer grip vindt en hem met een beste klap weer recht trekt. Dit doet-ie ook als je de versnellingsbak vastzet in de tweede versnelling. Oplossing is het gas erop houden en zorgen dat de banden pas stoppen met spinnen als je de wagen weer rechtgetrokken hebt. Dit zorgt er op zijn beurt wel voor dat het niet de ideale auto is om het als beginner het driften in te ontdekken. Sowieso zouden we je daarvoor een handbak aanraden, maar die wordt niet geleverd in de 2020 Supra. Ja ja fanboys, rustig aan, we weten het, heel jammer en zo, maar zoiets heet vooruitgang.

Racen met een 911

Met bescherming van de VSC duiken we de openbare weg weer op. Niet alle weggebruikers hebben door dat ze te maken hebben met de spiksplinternieuwe Supra. De Porsche-rijder die inmiddels achter ons is opgedoken lijkt het Supra-logo achterop niet nodig te hebben om te weten waarmee-ie te maken heeft. Leuke sidenote: de ‘S’ van het Supra-logo is iets aangepast van het oude logo en refereert nu naar de Wehrseifen, een bepaalde bochtencombinatie van de Nürburgring . Afijn, terug naar de Porsche in onze achteruitkijkspiegel. Het is een 2005-isch 911 met een blondine achter het stuur en een kerel ernaast. Het is 2019, dus ook hier kijken wij niet gek van op. We zien dat de beste man op de bijrijdersstoel een filmpje maakt van onze rode bolide. Wij zijn de beroerdste niet en geven even een dot gas. Niet te veel want we zitten al iets boven de snelheidslimiet op een Nederlandse provinciale weg.
Dan lijkt de Porsche toch ook nog even een zij-shot van de auto te willen en gaat ons met een rotvaart voorbij. Dit om vervolgens tot ver onder de snelheidslimiet af te remmen en ons praktisch dwingt de Duitse sportwagen weer in te halen. Nu vinden we het toch maar even tijd om te laten zien dat wij toch echt de superieure zescilinder bij ons hebben en hoog in de toeren laten we de Porsche ver achter ons. We zitten inmiddels op een snelheid waarbij oom agent onze rijbewijzen ongetwijfeld door de shredder zou halen, dus tijd om weer even de snelheid te laten zakken. Terwijl wij waakzaam voor flitspalen onze weg vervolgen, galoppeert er een Duits racepaard langs. Het is de 911 van zonet die ons over de doorgetrokken streep voorbijkomt. De blonde dame wilde, al dan niet in opdracht van haar nog steeds filmende medepassagier, koste wat het kost nog even laten zien dat ook zij wel genoeg paardjes aan boord hadden. Wanneer wij vervolgens aansluiten bij een rood stoplicht besluit madame dat het genoeg is geweest en ze hoekt de Porsche zo, door het rode licht heen, de andere kant op en gaat ervandoor.

Fans

Ach ja, gelukkig zijn wij net op plaats van bestemming aangekomen: de McDonald’s. Ons oorspronkelijke plan was om naar een tuningmeet te gaan met de opvolger van een van de grootste tuninglegendes ooit. Helaas was er niks georganiseerd en dus vielen we terug op de enkele autoliefhebbers die zich wekelijks bij de Mac verzamelen. Effen de McDonald’s-test doen zoals we dat ooit ook al eens met de Ford Fiesta ST deden. Zoals verwacht was alle aandacht plots gevestigd op onze zeer exclusieve Toyota. Binnen de drie minuten die we binnen nodig hadden om een burgertje te scoren stond de nieuwe Supra al op verschillende Facebookpagina’s voor autospotters. Terwijl wij zittend in de Supra-stoelen onze burgers verorberen komt er eindelijk iemand op ons af om een praatje te maken. De beste jongen kan zijn glimlach niet bedwingen als vol bewondering naar het pk-monster kijkt. “Ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ik misschien een rondje meerijden?”
7b883a66 ea07 4aad 8c4c 7de461baa065 1024x822
Met de nieuwe Toyota Supra op de McDonald's-parkeerplaats.
We rijden de parkeerplaats af en trekken direct een sprintje naar de hondervij... tachtig. Een sprintje naar de tachtig. Na even sturen zijn we aangekomen op een ruim industrieterrein met hier en daar een flink stuk open asfalt. De verleiding is groot. Te groot. Zonder dat de enthousiasteling het doorheeft houden we de VSC-knop vijf seconden ingedrukt. Vervolgens stampen we het gaspedaal de vloer in terwijl we het stuur bijna volledig gedraaid hebben. Dit alles vlak nadat de kerel naast ons verteld heeft al zijn gehele leven mega fan te zijn van de Toyota Supra. We laten twee zwarte cirkels achter op het asfalt voordat we weer terugrijden naar de parkeerplaats. Vol ongeloof schreeuwt onze tijdelijke medepassagier van adrenaline. Wanneer we hem weer afzetten schudt hij ons de hand en zegt hij bloedserieus: “Bedankt, bedankt. Dit zal ik nooit vergeten, je hebt een droom laten uitkomen.”

Nieuwe legende

Dat is het. De mensen die kritiek hebben op de nieuwe Supra adviseren wij eens om er een stuk in te rijden. Honderd procent Japans of niet, als je in deze wagen loopt te trappen krijg je een lach op je gezicht van oor tot oor. Dat is waar het volgens ons om gaat. Wees blij dat er in deze tijd nog een sportwagen wordt gemaakt die je kippenvel bezorgt als-ie gaat schreeuwen. Wees blij dat een nieuwe Supra vol opties minder dan €85.000 kost en niet een tonnetje meer. Wees blij dat Toyota en BMW handen ineen gestoken hebben en samen deze monsterlijke machine hebben gecreëerd. Wees blij dat een nieuwe generatie autoliefhebbers slaapkamers, of iPad-achtergronden, kunnen opleuken met posters en plaatjes van een nieuwe Toyota Supra. Een nieuwe legende is geboren.

In cijfertjes

Prijs Toyota GR Supra (3.0 Legend Premium): €84.495,- Motor: 3.0-liter zes-in-lijn
Vermogen: 340 pk Koppel: 500 Nm
Acceleratie 0-100: 4,3 sec. Topsnelheid:
250 km/u (Al konden wij 'm doortrappen tot 263km/u)
Gewicht: 1.570 kg Verbruik gemiddeld: 7,5 L/100 km
Meer dikke wagens zien? Check dan ook onze ervaringen met de monsterlijke Mustang Bullit
. Of bekijk nog effe alle foto's van ons avontuur met de nieuwe Toyota Supra hieronder:
Delen met
Ook interessant