Q&A met Tobias Camman over alcohol, vriendschap en koken: “Ik kook nooit voor mezelf”

Tobias Camman is tegenwoordig één van de publiekslievelingen op YouTube. Dat hij hilarische series maakt met zijn vrienden Daan Boom en Jasper Demollin weten we allemaal, maar zijn passie voor koken en lekker eten is minstens zo succesvol. Zijn kookboek VOER is binnengekomen als #1 kookboek van Nederland. Wij gingen met de luxueuze levensgenieter in gesprek over zijn doorbraak in de FOMO-Show, het kookboek succes, zijn restaurantdromen en over zaken die niemand van Tobias weet.

Passie

Mijn passie voor koken is eigenlijk ontstaan bij mijn moeder. Zij kookte vroeger niet uitgebreid, maar wel altijd biologisch en met eigen kruiden. Ik denk dat daardoor mijn smaakpapillen goed ontwikkeld zijn. Tegenwoordig kan ze wel heel lekker koken, maar om de één of andere reden vond ik het dat nooit lekker toen ik nog thuis woonde.

Mijn passie voor YouTube is eigenlijk ook al lang geleden begonnen. Ik maakte zelfs video’s met Daan voordat YouTube groot was. Toen genoten wij daar ook al van, dus mijn liefde komt niet uit het niets.

Kookboek

Het kookboek is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Ik had eerst helemaal geen zin in het maken van een kookboek en eerlijk gezegd dacht ik ook dat mensen er niet op zaten te wachten. Tot ik in gesprek ging met de uitgever en zij beloofde het beste van het beste. Dat klikte meteen en toen dacht ik: fuck it we doen het gewoon. Vervolgens heb ik een week met Daan in een huisje gezeten en ons afgezonderd van de wereld. De hele dag koken met Daan als fijnproever om de gerechten te kiezen voor in VOER. Die week viel me wel zwaar. De hele dag volle concentratie in de keuken staan, was vermoeiender dan ik dacht. Een wijntje in de Italiaanse zon drinken is een stuk rustgevender.

Tobias Camman

Vriendschap

Uit mijn liefde voor koken is ook een hele mooie vriendschap ontstaan met Peter Gast. Hij heeft natuurlijk ook in VOER geschreven en ik heb enorm veel respect voor het werk wat hij doet. Koken zoals hij doet is echt een soort topsport. Natuurlijk kan ik ook koken, maar niet met de snelheid, de elegantie en de klasse zoals hij dat kan. Ik vind het ook prachtig dat ik af en toe nog langs hem en zijn vrouw ga om te genieten van alle smaaksensaties in het universum.

Jaloezie

Daan en Jasper maakte natuurlijk altijd al video’s met Streetlab, maar heb je gezien wat voor filmpjes zij maakten? Ik kan me niet voorstellen dat iemand in hun schoenen zou willen staan op die ongemakkelijke momenten. Ik vind het zo knap en heb enorm veel respect voor de toewijding die ze hadden voor Streetlab. Maar nee, ik had geen ontzag of jaloezie.

Tobias Camman

Rode draad

Mijn twee grote passies in het leven zijn koken en YouTube. Die twee zijn vooral op dit moment de rode draad door mijn leven en ik denk dat ze elkaar ontmoeten bij alcohol. De grootste gekkigheid in de FOMO-show ontstaat als er alcohol in het spel is. Na koken volgt vaak een diner en dat is natuurlijk niet compleet als er geen lekker wijntje op tafel staat. Dus alcohol is misschien wel de rode draad door mijn leven.

Authentiek

Voor de camera kan ik volledig mezelf zijn. Daarvoor moet ik vooral onze editing bedanken, want tijdens de opnames floepen we met z’n drieën alles er uit wat we denken. Sommige dingen gaan echt te ver, dus ik weet dan ook dat de editor ze eruit knipt. Er is in onze programma’s veel minder gescript dan mensen vaak denken. Maar als wij met z’n drieën op pad zijn, hoef je ook niks vooraf te verzinnen. De combinatie van deze drie type mensen zorgt altijd voor bizarre en hilarische momenten.

Geluk

Ondanks dat ik me af en toe groen en geel kan ergeren aan Jasper z’n timing, prijs ik mijzelf gelukkig met de vriendschap die ik heb met Daan en Jasper. In het afgelopen jaar heb ik, naast mooie vriendschappen, nog een moment van groot geluk en voldoening ervaren. Tegen mijn eigen verwachtingen in werd VOER enorm goed ontvangen. Nummer 1 kookboek van het jaar en nummer 3 op de bestsellers lijst van alle boeken. Mensen stonden in de rij bij de signeersessie en ik moet zeggen dat ik er bijna emotioneel van zou worden. Althans, als ik vijf glazen rood achter m’n kiezen zou hebben. Het is een ongelofelijk gevoel dat iets waar je zoveel passie, energie en liefde in stopt, zo gewaardeerd wordt.

Tobias Camman

Geheimen

Dit komt misschien als een schok voor veel mensen, maar ik kook dus nooit voor mezelf. Eigenlijk kook ik alleen voor dates of vrienden, maar nooit voor mezelf. Als ik alleen kook beleef ik daar geen plezier aan. Dus ondanks dat koken mijn grote passie is, doe ik het zelden. Meestal als ik dit tegen mensen zeg, krijg ik ook een verbaasde blik terug.

Dromen

Ik zou heel graag binnen nu en een paar jaar mijn eigen restaurant willen openen. Dat is zeker iets waar ik naar toe streef. Dus kom binnen nu en een paar jaar zeker lekker eten bij mijn eigen culinaire beleving.

VOER van Tobias Camman ligt nu bij je boekhandel in de winkel. 

Shorts met Tobias Camman

Een pilsemannetje of wijn: Wijntje
Favoriete restaurant: Graphite
Favoriete keuken: Italiaans
Favoriete Streetlab member: Hahaha, daar kan ik alleen maar mijn vingers aan branden
Is het friet of patat: Friet
Favoriete land: Japan
Overhemd of Colbert: Overhemd
Nooit meer lekker eten of nooit meer alcohol drinken: Nooit meer lekker eten en het vieze voedsel dan wegspoelen met een heerlijk wijntje.
Nooit meer uit eten of nooit meer koken: Nooit meer uit eten

Reageer op artikel:
Q&A met Tobias Camman over alcohol, vriendschap en koken: “Ik kook nooit voor mezelf”
Sluiten