50 tips voor een magistraal Lowlands-weekend

Na regen komt zonneschijn, soms letterlijk. Dit is dé kans om de toch wat deprimerende zomer om te toveren naar het weekend van je leven, Lowlands is back. We krijgen helemaal kriebels in de buik als we denken dat we ons weer mogen opmaken voor a Campingflight to Lowlands Paradise. Om je helemaal goed op weg te helpen, hebben wij de ultieme Lowlands Festival Guide gemaakt. Hier een hele backpack aan tips om jouw Lowlands-weekend tot one hell of a party te maken. Doe er je voordeel mee! 

1. NK Kruidverschieten
Wil jij meedoen aan het NK Kruidverschieten op donderdag 17 augustus in Biddinghuizen? Doe je ding, maar wij weten uit ervaring dat dit geen verstandig idee is. Je krijgt dadelijk drie dagen non-stop formidabel feestplezier voorgeschoteld. Dan is kotsend de vrijdagochtend openen niet het best denkbare startsein. Die silent disco is bovendien echt niet zó leuk.

2. Neem een kussen mee
Als je zondagochtend na 48 uur zonder slaap eindelijk helemaal kapot neervalt is het lekker om niet op een stapel truien, maar gewoon op een kussen te tukken. Dit geldt ook voor vrijdagochtend, trouwens.

Lowlands
Loesoe

3. Bolderkar
De beste uitvinding sinds het wiel. Kapot gaan doe je toch wel, maar waarom al tijdens die eerste meters? Bespaar jezelf de moeite. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker, want de befaamde brug hebben ze al voor je verwijderd.

4. Tip, vloei, tabak en een dikke hennepzak
Leer dit rijmpje uit je hoofd voordat je je tent verlaat en je hoeft nooit meer te bietsen. Ja om een vuurtje misschien, maar een makkelijkere openingszin is er nog steeds niet.

5. Oordoppen
Wij snappen dat je de pompende bassen van Charlotte de Witte wil voelen tot in je kleine linker teennagel, je oren zijn er minder bij gebaat. Oordopjes in, hoef je niet op je 50e al een gehoorapparaat. Anders altijd nog handig voor als je buren non-stop ballonnen poppen.

6. Toetenboeners
Schreeuwen dat je drie dagen niet gedoucht hebt is een beetje 2013, maar voor de diehards zijn er toetenboeners. En nee, daar kan je niet alleen je toet mee boenen.

Lowlands
Knaks = winnen

7. Gaspitje
Hopen dat een vriend het meeneemt, want jij gaat het vast niet doen. Mocht je het overwegen: doen. Je gaat er de vruchten van plukken. Ontbijten met knaks op een bolletje, nice.

8. Knakworsten in blik
Moet je ze wel meenemen natuurlijk! Geen gaspitje? Knaks worden nooit zo heet gegeten als zij worden opgediend. Gewoon uit het vuistje. Met wat Zaanse mayo voor een extra portie smeuïge happiness.

9. Douche rond 6 uur ’s ochtends
Als je terugkomt van een avond keihard fistpompen in de Bravo is het heerlijk rustig bij de douches. Kan je rustig een halfuur lang het water over je bezwete lichaam laten gutsen. Vergeet je muntje niet.

10. Water
Water is vrij essentieel in je tent. Als je wakker wordt met een smaak in je bek alsof je 3 uur met een ziltige zwerver hebt getongd en vervolgens een dag in de Sahara hebt gelopen, dan is water het beste wat je ooit is overkomen. Komt ook van pas met tandenpoetsen, scheelt weer een wandeling.

Lowlands
Je gaat toch zeker niet in die rij staan?

11. Zakdoekjes
Naar de plee? Zakdoekjes mee! Niets zo kut als het moment dat je na het voorkomen van een diarree-explosie in je broek, je erachter komt dat er geen wc-papier aanwezig is.

12. Daglenzen
Heb je eindelijk je tent gevonden, moet je met je vieze vingers dat bakje zoeken die toch echt in die ene hoek van je tent lag waar je hem vanavond wel weer zou vinden. Niet dus. Gewoon lekker om vijf voor vijf in de Bravo uitploppen die dingen. Helder keek je toch al niet meer.

13. Telefoon uit
Wil je echt even een weekend helemaal van de wereld zijn? Smartphone uit. Moet jij eens opletten hoeveel rust dat geeft, waardoor jij je op één ding kan focussen: genieten in het hier en nu. Moet jij eens opletten wat voor avonturen je allemaal gaat meemaken. Probeer het op z’n minst één avondje. Goed?

Lowlands
Uit dat ding.

14. Bami compleet
Je kan er mee ontbijten, lunchen en dineren. En dat allemaal in één maaltijd. Zit je gelijk goed voor de komende uren. Zowel de nasi- als de bami compleet is een aanrader van jewelste. Geloof ons nou: die 4,5 munten is het dubbel en dwars waard.

15. Loempia’s
De Vietnamese loempia’s, holy shit. Daar kunnen we er wel 40 van op. Krijg je nog groentes binnen. Hartstikke gezond dus!

16. Verstop je shit
Verstop je shit als je je aankomt en je bandje gaat halen. Ze pikken er willekeurig mensen uit en als de beveiliging wat vindt, ben je gewoon de Sjaak en kun je gedag zwaaien naar je favoriete weekend. Extra aandacht als je lid bent van de nationale sprintploeg.

17. Verstop je shit (2)
Dan ben je er nog niet, want ook als je het festivalterrein opkomt moet je opletten. Er worden regelmatig willekeurig mensen uitgevist die even mee moeten lopen en van top tot teen gefouilleerd. Je zal niet de eerste zijn die op zaterdagmiddag snikkend het terrein moet verlaten. Met een beetje pech krijg je er nog een strafblad bij ook.

18. Flesje
Maar hé, het is geen Amerikaans vliegveld ofzo. Als je het terrein op wil, dan kun je meestal doorlopen zonder heftige fouilleerpraktijken. Dat biedt kansen! Vul een frisdrankflesje met een halve liter vodka, verstop ‘m in je kontzak, laat je t-shirt er nonchalant overheen hangen en grote kans dat je goedkope vodka cola’s drinkt.

Lowlands
Doe ‘ns gek en ga vooraan staan.

19. Vooraan
Dikke fan van Foals, Moderat of Bicep? Dan moet je verdomme in dat voorste vak gaan staan ook! Gewoon even tien minuutjes voor het concert vooraan aan de zijkant wachten, dan kun jij je rappende halfgod in volle glorie zien shinen. Voor de intense concertbeleving.

20. Meisjes met een ander kleur bandje zijn minderjarig
Alleen meisjes naar hun tent brengen die hetzelfde kleur bandje om hun pols hebben hangen. Zeg niet dat je het niet wist.

21. X-Ray
Heb je geen idee waar naartoe? De X-Ray is altijd een goed idee.

22. Lima
Ook is de Lima is weer van de partij op Lowlands. Je bamboetak kan weer als vanouds tot 3 uur ’s nachts de lucht in!

23. Adonis
Even helemaal klaar met dat massale gedoe? Ga naar de Adonis! Dit is de club op Lowlands. Reken op losbandigheid, gekke dj-sets en verhitte optredens. Pas wel op: voordat je het weet sta je er de hele nacht. Pas op de  rij.

24. Cabaretteketet
Valt er weinig te lachen met je vrienden? Naar de Juliet jij. Supertalenten als Martijn Koning en René van Meurs staan er bijvoorbeeld. Kan je rustig aanvinken in je blokkenschema, want dit wordt lachen.

25. Vodka 
Voor de zekerheid in een plastic fles en pas mixen op de camping. Toch wel fijn als er op zondagmiddag meer leven in je drankje zit dan in jezelf.

Lowlands

26. Zonnebrand
Yep, het ziet er naar uit dat er meer zonnestralen gaan schijnen dan in de afgelopen drie weken bij elkaar. Wil jij niet dat de vellen op zaterdagmiddag al aan je neus hangen? Smeren, maat.

27. Plantenspuit
Gaan we lekker de Rob & Nico uithangen? Het gazonnetje voor je tent een beetje op orde houden? Mag allemaal, maar een plantenspuit is hartstikke chill als je volledig voor pampus voor je tent ligt omdat je zojuist je tent bent uitgebrand. Wel even vullen met water. Anders spuit je lucht. Daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden.

28. Een dop
Een dop voor op je flesje, dat danst een stuk lekkerder. Wist je dat een dop van een Pringles chips bus precies op zo’n plastic festivalbierglas past? We willen het maar even gezegd hebben.

29. Vliegtuigmodus
Waarschijnlijk vlieg jij sowieso als een Space-X raket over het festivalterrrein. Als je na een urenlange ravesessie in de ArmadiLLow eindelijk bent geland in je tentje, zet je telefoon dan op vliegtuigmodus als je ‘m in je portable oplader hangt. Gaat het extra snel, zodat jij over twee uurtjes weer met een vers biertje in de hand kan melden bij het volgende concert.

30. Extra powerbank
Omdat twee altijd beter is dan één. Deze tip kun je overigens overslaan als je tip nummer 13 het het hele weekend ter harte neemt, wat we alleen maar zouden prijzen.

31. Zondagavond
Zondagavond is de beste avond. De doorgewinterde Lowlands-intimi weten dat. Toch pakken elk jaar weer duizenden mensen op zondagmiddag hun tentje in en missen ze de laatste nacht. Gelukkig maar, anders zou het niet de beste avond zijn. De sfeer is gemoedelijk, maar opperbest. Iedereen probeert er nog een keer het maximale uit te persen en het grootste voordeel: de tenten zijn niet zo overvol, want, jawel, er zijn al duizenden Eelco’s, Timmetjes en aanverwante types naar huis. Ze zullen er wel een goede reden voor hebben. Blijf dat vooral doen, zonder jullie zou de zondagavond niet zo chill zijn. We denken aan je, als je maandagochtend met een wazige blik weer naar je computerschermpje tuurt!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lowlands memes (@lowlands.memes)

Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog muziek! Daar komen we tenslotte met z’n allen voor naar Lowlands. Of niet. Maakt niet uit. Wij vertellen je de acts die je dit jaar niet mag missen.

Vrijdag

32. Deli Alem, (vrijdag 15:30 – 16:30, India)
Voor menig festivalganger nog onbekend, maar Zweedse tweelingbroers timmeren met een ongekende energie en drive aan iets groots. Ruige rock, hip-hop en electro op de vrijdagmiddag in de India. Gas erop! Vol gas

33. Bicep (vrijdag, 18:00 – 19:15, Alfa)
Het is natuurlijk een flater van de programmering dat deze electrolegendes niet op een tijdstip staan waarop de nacht valt zodat de lasers rijkelijk kunnen schijnen, maar zelfs op etenstijd zal Bicep een zekerheidje zijn voor een topoptreden. Nu al zin in het nummer Atlas.

34. Underworld (22:45 – 23:30, Alfa)
Oké, dat lekkere avondslot is dus al vergeven aan Underworld. Kunnen we mee leven. Al had Bicep prima in een Bravo neergezet kunnen worden. Afijn, Underworld. Een Britse house / techno / new wave / synthpopformatie die al sinds eind jaren’80 actief is. Born Slippy, mate!

35. Mary Lake (vrijdag, 00:30  – 01:45, X-Ray )
De vrijdagnacht belooft gelijk een moddervette te worden. De trouwe Lowlands-bezoeker weet dat hij voor de avontuurlijke elektronische acts onder de golfplaten van de X-Ray moet zijn. Vrijdagnacht kun je hier smulbare techno verwachten waar je als vanzelf van links naar rechts gaat hupsen, met Mary Lake als een van de nu al onbetwiste uitblinkers.

36. Jayda G (vrijdag, 00:30 – 01:45, Bravo)
Hmm, zien we nou dat Mary Lake op precies hetzelfde timeslot staat? Moet je toch gaan kiezen. Jayda G staat namelijk in de Bravo recht tegenover Mary Lake geprogrammeerd. Als je meer van de de tropische house bent met een vrolijk pianoriedeltje on the side, dan zouden we voor Jayda G gaan. Hou je meer van rikketikketak en nog een keer, pak de X-Ray. Vind je het beide leuk? Beginnen bij Jayda, als het te slap is moven naar de X-Ray. Je hebt nog de hele nacht voor je! Een ding weten we wel bij Jayda: Both of Us wordt een handen-in-de-lucht momentje.

37. Fafi Abdel Nour (vrijdag, 03:30 – 05:00, Bravo)
Het is het jaar van Fafi Abdel Nour. Na eerst het afsluitende slot op Wildeburg te hebben gehad, begin deze maand Dekmantel op z’n kop te hebben gezet, mag de Syrische queer-dj uit Groningen z’n hattrick voltooien in Biddinghuizen. Fafi is een steengoede dj die dit klusje geheid gaat klaren. No doubt. Bij zijn is meemaken!

Zaterdag

38. Noord Nederlands Orkest (zaterdag, 14:00 – 14:30, Alpha)
Een stukje klassiek om de dag mee te beginnen? Wel ja! Lekker achterover leunen en je laten betoveren door het Noord Nederlands Orkest. Ze moesten hun optreden op Lowlands al tweemaal afzeggen, dus driemaal is inderdaad scheepsrecht. Die zullen tot in de tenen gebrand zijn om hun allerbeste optreden ooit weg te geven.

39. L’Impératrice (zaterdag 17:00 – 16:30, Heineken)
Zwoele zomerse mediterraanse disco van een zeskoppige Franse band. 3voor12 noemde het al eens ‘een festivalhit in de dop’. Hoog tijd om die dop ervanaf te draaien. Met een thermometer die de 30 graden nadert, gaat dat wel zweetsnor zitten.

40. Foals (18:00 – 19:00, Alfa)
De boekingen van rockbands worden elk jaar wat spaarzamer op Lowlands, maar Foals is er wel eentje van het allerhoogste niveau. Snoeiende gitaren en een zanger met een dijk van een stem. Zij weten hoe ze een show moeten neerzetten. Onze keuze om in dat vak vooraan te gaan staan!

41. Avalon Emerson & The Charm Live (zaterdag, 18:30 – 19:30,  X-Ray
Avalon Emerson kun je later in de nacht treffen in de Bravo, maar je kan ook voordat je een bami compleet gaat halen haar nog even meepakken in de X-Ray. Ze brengt The Charm mee, wat ons nu al charmant in de oren klinkt.

42. Charlotte de Witte (zaterdag, 22:45 – 00:00)
Techno als afsluiter van de Alfa? Dat is een primeur! Wij zijn hartstikke benieuwd wat de Alfa aan lichtshow voor ons in petto heeft. Misschien nog wat onwennig publiek, maar aan de Belgische technokoningin om dit klusje te klaren. Anders is het ook helemaal geen straf om gewoon een uurtje naar Charlotte te kijken.

43. Bravo-nacht (zaterdag, 23:00 – 05:00, Bravo)
Zaterdag Bravo nacht! Coloray en Ineffekt hebben zich vorig jaar met het allerlaatste slot op Lowlands (het closen van de ArmadiLLow op maandagochtend) gekwalificeerd voor het openen van de zaterdagnacht in de Bravo. Zij plaveiden de weg voor de talentvolle Avalon Emerson, waarna Job Jobse in een gespreid bedje terecht zal komen. Job is de vlammenwerper waarmee de Bravo niet in de fik wordt gezet, maar verandert in een bosbrand waar ze zelfs in Australië voor terugdeinzen. Wij staan de hele nacht midden vooraan ons shirt doorweekt te dansen, kom gerust een biertje brengen.

44. Cin City (zaterdag, 01:30 – 03:00 uur, Haciënda)
Wil je toch even een uitstapje maken uit die imposante groene technokerk? Gelijk heb je ook hoor. In de Haciënda bij Cin City moet je zijn! Ben je nog mooi op tijd terug voor Job,.

45. ArmadiLLow-after (04:30 – ???, ArmadiLLow)
Oké, technisch gezien is het al zondag. Maar aangezien jij net uit de Bravo komt gelopen en nog láááng geen zin hebt om te slapen, heeft een van onze favo clubs RadioRadio een heerlijk programma voor je opgesteld. Met Tsepo en daarna David Vunk wordt het wel erg lastig om naar huis te gaan. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, want je hebt nog een hele dag!

Lowlands
Fissa Foto: Jeroen Roest

Zondag

46. PVA (zondag, 16:30 – 17:30, X-Ray)
Op zondagmiddag melden wij ons inde X-ray voor de disco-punkers van PVA die moshende indieheads en de dansende technovlinders samenbrengen. Dit belooft een dampend optreden worden met funky gitaren, psychedelische elektro en technobeats. Leuker kunnen we het niet maken, wel lekkerder.

47. Elias Mazian live (zondag, 16:00 uur – 17:00 uur, India)
Is PVA niks voor je? Loop dan even door naar Elias Mazian in de India. Naast begenadigd dj, heeft hij ook een prachtig album gemaakt. Toffe elektronica op een wolkje van Nederlandstalige poëtische teksten. Elke liefhebber van electronica moet dit even proeven, zéker de fans van Eefje de Visser.

48. Moderat, (zondag, 20:50 – 22:15, Bravo)
Al een handvol keer live gezien, maar Moderat (bestaande uit Modeselektor en Apparat) stelt nooit eigenlijk teleur. Zeker niet in de Bravo op de zondagavond als knisperend elektronisch toetje van je nasi compleet, precies op het moment dat je het nodig hebt. ‘This is not, what you wantéééd’

49. Suze Ijó (zondag, 23:00 – 01:00, X-Ray)
Zondagnacht wordt het meestal het heetst in X-Ray. Als we een parel uit deze oranje getinte zondagnacht mogen vissen, dan gaan we voor Suze Ijo. Een van de meest veelbelovende dj’s van ons land.

50. LSDXOXO b2b VTSS, (zondag, 00:15 – 02:15, Bravo)

Techno, techno, techno. Alles met een beetje bass en electronica wordt tegenwoordig maar onder de noemer techno geschaard. Weet je wat pas écht techno is? LSDXOXO b2b VTSS. Dát is propere techno. Stap in die stoomlocomotief en kom er niet meer uit. Tjoeketjoeke tuut tuut!

Lowlands

Foto’s:
Jeroen Roest
Reageer op artikel:
50 tips voor een magistraal Lowlands-weekend
Sluiten