We reden met de Tesla Model S P100D, de elektrische auto die in 2,7 sec naar 100 km/h knalt

De ervaring dat je voor het eerst een snelle auto bestuurt is er eentje die bij iedereen in het geheugen gegrift staat. Het ronken van de motor onder je, de kilometers die voorbijvliegen en de kick die je krijgt wanneer je het pedaal tot de bodem intrapt. Omdat wij graag ervaringen geven, gaven wij FHM’s Arnout de sleutels van de bloedsnelle Tesla Model S P100D mee om zich een weekendje uit te leven.

Aankomst bij Tesla

Maandagochtend stipt 10 uur banjeren we het Tesla hoofdkantoor, bij de Amsterdam Arena in de buurt, binnen met de grootste pretface ever. Na een hartelijk welkom en een informatieve rondleiding over het bedrijf is het moment daar: we krijg de sleutels van de snelste Tesla van dit moment. Daar staat ‘ie te glimmen hoor, een donkerblauwe Tesla Model S P100D die in 2,7 seconde naar de 100 km/u sprint en bij het stoplicht elke dikke Lambo of Ferrari als een kansloos trekpaard z’n achterlichten laat zien.

Foto: Tesla

Automatisch aangaan

Het eerste dat ons opvalt wanneer we de auto naderen is dat het de sleuteldrager, als het baasje, meteen herkend. De deurgrepen komen meteen tevoorschijn wanneer we de auto naderen en dat alleen omdat we de sleutel op zak dragen. Daarvoor zijn ze niet te zien en kan je ze niet vastpakken. Coole feature. Dit neemt je meteen mee in de futuristische wereld van Tesla. Met één tik ben je ready om te gaan, van standje park naar drive en de jachtluipaard der vierwielers is klaar om te gaan.

Interieur en touchscreen

Wanneer je plaatsneemt in dit voertuig is het moeilijk te geloven dat het voertuig onder de categorie ‘auto’s’ valt. Naast dat de binnenkant van deze bolide er gelikt uit ziet, staren we naar het grootste touch screen beeldscherm dat we ooit in een auto hebben mogen aanschouwen (17-inch). De talloze functies die met dit beeldscherm vallen aan te passen, maken het besturen van deze spaceshuttle wonderschoon. Met een paar tikken op het beeld zet je de Tesla Model S P100D op standje ‘Ludicrous’ om echt te kunnen vlammen. Daarnaast kan je het dak openzetten om te genieten van wat zonnestraaltjes of de suspension aanpassen om off-road ook je mannetje te kunnen staan. Niks is te gek voor dit monster. We verbinden onze telefoon met de auto en worden verwend met onze eigen vrolijke Spotify playlist.

Foto: Tesla
Foto: Tesla
Foto: Tesla

Een kind kan de was doen

Het is moeilijk te beschrijven hoe soepel dit voertuig over het wegdek glijdt en hoe makkelijk het valt te besturen. Als we een auto zouden moeten kiezen waar je in zou mogen rijden zonder rijbewijs, this is the one. Dat moet raar klinken aangezien dit een van de snelste voertuigen op de Nederlandse wegen is. Geloof ons, de veiligheid overheerst. Wanneer je je voet van het pedaal afhaalt remt de auto automatisch af waardoor de rem alleen gebruikt wanneer je geheel tot stilstand wilt komen.

Autopilot

Daarnaast is de auto nog veilig in cruise control of Autopilot. De Tesla houdt dan zelf afstand met de wagen voor je. Wanneer er ruimte is zal hij naar de ingestelde snelheid optrekken maar wanneer er een slomer voertuig voor je rijdt remt hij af en blijft op een veilige afstand achter de auto hangen. Als je hem dan ook nog eens op AutoPilot zet blijft de auto tussen de lijnen hangen. Hij leest alle voertuigen in je omgeving en ook het wegdek. Wanneer je bijvoorbeeld een slokje van je biertje water wilt nemen, kan je gerust je handen even van het stuur halen om je flesje te openen. Hij gaat gewoon met de bocht mee, erg handig en tegelijk ook bizarre ervaring. Ook kan de auto zelf van baan wisselen met Autopilot ingeschakeld. Dan doe je gewoon je richtingaanwijzer omhoog of omlaag en de Tesla doet de rest. Ook zelf inparkeren is iets wat tot de velen functies behoort. Niks is te gek.

Power

De Tesla Model S P100D trekt in 2,7 seconden naar 100 km/h, heeft een vermogen van 612 pk en een koppel van een indrukwekkende 967 Newtonmeter. Al die kracht weet hij geruisloos over te brengen op het rubber. Dat is misschien nog wel het engste aan de auto, dat niemand je hoort aankomen. Verder heeft ‘ie een topsnelheid van 250 km/h en kan hij op een volle lading rond de 600 kilometer afstand rijden. Dat is als je rustig rijdt, wanneer je hem continu van nul naar honderd laat optrekken wordt dat een heel flink stukkie minder natuurlijk.

Opladen

Wanneer je de auto dan eindelijk van bijna al zijn energie onttrokken hebt, kun je hem vliegensvlug opladen bij één van de meer dan 400 Tesla Superchargers die je in Europa kunt vinden. In een half uur laadt de auto 270 kilometer aan actieradius bij en in 40 minuten kan hij van leeg naar 80% worden geladen. Wanneer je een Tesla auto hebt kun je gratis gebruik maken van deze service. Even goed investeren, maar daarna heb je ook wat. Andere oplaadpunten pakt ‘ie overigens ook gewoon.

Foto: Tesla

Conclusie

We kunnen nog uren doorgaan over dit voorproefje van de toekomst, want zo voelt het. Terwijl we in deze wagen de Nederlandse snelwegen afscheuren dringt het tot ons door dat Tesla een paar grote stappen voorloopt op de concurrentie. Ze hebben een auto ontwikkeld die de toekomst is. Fossiele brandstoffen raken op, de planeet gaat naar de klote door alle uitlaatgassen, dan lijkt dit de oplossing. Je kleinkinderen weten straks waarschijnlijk niet anders, dan elektrisch rijden. De auto is ruim (plaats voor vijf personen), mooi, snel en bovenal: elektrisch. Je kan lopen balen dat er geen vet motorgeluid is, maar dat boeit je heel snel helemaal niets meer. Zeker niet wanneer je als een raket over het wegdek vliegt, bij elke automobilist een hartverzakking veroorzakend. Het voelt alsof je de controle hebt over een luxe stille vuurpijl die je daarna gewoon weer kan opladen. Wanneer we de auto weer netjes hebben ingeleverd begint het ons langzaam te dagen. Tesla heeft onze ervaring met andere auto’s voorgoed verpest.

In cijfertjes
Prijs Tesla Model S P100D: € 149.685
Vermogen: 613 pk
Koppel: 967 Nm
Acceleratie 0-100: 2,7 sec.
Topsnelheid: 250 km/h
Actieradius Elektrisch (realistisch): 485 km
Gewicht: 2.241 kg (leeg)

Foto: Tesla
 

Tekst: Arnout Mandemaker
Foto’s: Tesla

Reageer op artikel:
We reden met de Tesla Model S P100D, de elektrische auto die in 2,7 sec naar 100 km/h knalt
Sluiten