Waarom profwielrenster Tara Gins haar baan kwijtraakte na een Playboy-shoot

De wereld van wielrenster Tara Gins stond op z’n kop toen ze hoorde dat haar baan als ploegleider bij een mannen wielerploeg niet doorging. Reden? Een fotoshoot in de Playboy van een jaar geleden. Ze uitte haar onvrede op Instagram en ging plots de hele wereld over: van het Italiaanse La Gazetta dello Sport tot The New York Post in Amerika. FHM sprak met de Belgische professional over het wielerverhaal dat wereldnieuws is geworden. 

Hey Tara! Hoe reageerde je toen je het nieuws voor het eerst hoorde?
Allereerst was ik geschrokken, want ik had er superveel zin in. Er was al een mondelinge overeenkomst en ik was zelfs al officieel op Facebook aangekondigd. Iemand binnen het team klaagde over mijn foto’s in de Playboy en uiteindelijk haalden de sponsors het team over om niet met mij in zee te gaan. Het voelt echt heel bekrompen. Een paar plaatjes in een tijdschrift, er zijn toch wel ergere zaken?

“Een paar plaatjes in een tijdschrift, er zijn toch wel ergere zaken?”

Zijn we volledig met je eens. Had je verwacht dat het nieuws de hele wereld over zou gaan?
Nee, ik had niet verwacht dat het zo zou opblazen. Op het moment zelf had ik een video gemaakt en op mijn Instagram-story geplaatst. Vervolgens mijn telefoon weggelegd en toen ik de morgen daarna wakker werd stond het in België overal in het nieuws. Iemand heeft het blijkbaar snel opgepikt. Het stond begin deze week in de sportkranten van Italië, Noorwegen, Amerika, noem maar op. Later kreeg ik zelfs screenshots dat het in Argentinië en Brazilië het nieuws had gehaald, echt bizar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tara Gins 🇧🇪 (@taragins)

Nu je er zo op terugkijkt: heb je spijt van je Playboy-optreden?
Nee, ik wist destijds al dat het me misschien problemen zou opleveren. Toch is het voor mij altijd een droom geweest om in de Playboy te staan. De kans deed zich voor en dat kon ik niet laten schieten. Ik ga niet veranderen wie ik ben. Daarnaast blijft wielrennen mijn passie, dus het was het een beetje de ene droom afwegen tegen de ander. Ik liet het weten aan mijn management en die vonden het geen probleem. Toen ben ik ervoor gegaan.

Fotograaf Steven Wolles, een bekende van ons, heeft jou gefotografeerd. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Steven Wolles is een fotograaf waar ik al vaker mee heb samengewerkt. Via Instagram zag ik een oproep van Steven dat hij in Playboy wilde komen. Hij was hiervoor op zoek naar een geschikte vrouw. Ik reageerde in eerste instantie als grap dat ik het wel wilde doen. Uiteindelijk was Steven serieus geïnteresseerd en is die shoot er gekomen. Playboy heeft daarna toegehapt. Dat voelde voor mij als een groot compliment.

Snappen we, die kan je zeker in je zak steken. Wel jammer dat het je jaren later een geweldige baan kost. Wat moet er volgens jou veranderen in de wielerwereld?
Wielrennen is helaas nog een conservatief gebeuren. Ik denk dat daar wel een proces van een aantal jaar voor nodig is om dat te veranderen. Ik hoop dat dit zal gebeuren naarmate er meer jonge mensen met de juiste opleiding in de sport belanden, dat brengt hopelijk wat teweeg.

Ben je om die reden ook blij dat het internationaal is opgepikt?
Van mij had het allemaal niet gehoeven, maar blijkbaar is het een gevoelig topic. Het maakt iets los bij mensen. Op Instagram zag ik ook vrouwen die hun baan zijn kwijt geraakt om foto’s die nog minder ver gaan dan de Playboy. Het is heftig om te lezen dat zulke dingen nog steeds gebeuren.

Wat ga je nu doen? Aan de slag bij een ander team?
Ik heb een aantal aanbiedingen gehad waarover ik nog moet nadenken. Ik wil sowieso ergens helpen maar het is even kijken wat momenteel goed bij me past. Ik wil ook een eigen wielerteam opstarten. Daar ga ik dan ook zelf weer in rijden. Misschien dat er later ook een mannenteam bij kan komen. Ik hoop het.

Zo te horen zit je in ieder geval niet stil komende tijd. Veel succes daarbij en hopelijk horen we snel weer van je!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tara Gins 🇧🇪 (@taragins)

Reageer op artikel:
Waarom profwielrenster Tara Gins haar baan kwijtraakte na een Playboy-shoot
Sluiten