Suzuki GSX-S1000 is superlekkere optie in het snelle naked bike segment

Suzuki blaast flink van de toren met de nieuwe Suzuki Hayabusa, maar in het kielzog van die jumbojet werd ook nog even de Suzuki GSX-S1000 op de markt gebracht. Een bloedsnelle naked bike die alleen maar voor meer keuzestress zorgt in dit sportieve segment.

De Suzuki GSX-S1000 zag in 2015 het levenslicht. Twee jaar kreeg het een update, voordat we nu in 2021 bij een compleet nieuwe versie zijn aangekomen. Op alle fronten is de bike aangepast en verbeterd. Dat is design wise vooral te zien aan de agressieve, verticaal geplaatste koplamp. Doet een beetje denken aan de tijd waarin we bezig waren met onze Yamaha Aerox customizen. Het staat stoer en het geeft de Japanner een geheel eigen smoeltje.

Suzuki GSX-S1000
Lekker smoeltje.

Ook behoorlijk uniek is het kleurtje waarin Suzi is uitgevoerd. Ons testexemplaar is voorzien van Glass Matte Mechanical Grey. In combinatie met het zwart en de gouden voorvork is het een pak dat als gegoten zit. Opvallend maar niet te schreeuwerig. Verder kun je ook kiezen uit Metallic Triton Blue en Glass Sparke Black. Pick your favorite. Wij diggen ze allemaal wel, maar als er toch een shotgun op onze slaap wordt gezet: mat grijs, een kleur waarin de venijnige looks en scherpe lijnen perfect tot uiting komen.

Antilope op de savanne

We hebben de GSX-S1000 samen met de Hayabusa opgehaald en als collega Gérard en ik switchen, valt helemaal op hoe wendbaar de naked bike is. Als een antilope die op de Afrikaanse savanne achterna wordt gezeten door een jachtluipaard beweegt hij zich speels en kwiek over het asfalt, waarbij je de GSX-S1000 tot op de centimeter nauwkeurig op de weg kan plaatsen. Het zorgt voor een ontzettend leuk en sportief rijgedrag. Dat overigens gecombineerd wordt met heel veel snelheid. De tandjes, wat scheurt dit er lekker vandoor. De 999 cc viercilinder is dezelfde als uit de vorige generatie, maar op alle mogelijke facetten aangepast. In de nieuwe Suzuki GSX-S1000 levert ‘ie een vermogen van 152 pk (in werkelijkheid wel 160 pk trouwens, Suzuki is bescheiden) en een koppel van 106 Newtonmeter. Zo heb je een hoger piekvermogen en veel meer koppel onderin. De koppelopbouw verloopt lineair over zo ongeveer het gehele toerenbereik. Oftewel: power anywhere, anytime. Je kan ‘m doortrekken tot 11.000 toeren per minuut en zeker vanaf de 6K gaat het heel, heel snel. Dit gaat in perfecte harmonie met de voortreffelijke up/down quickshifter.

Duidelijk is dat de intrede van Suzuki in het MotoGP-kampioenschap ook de wegafdeling geen windeieren heeft gelegd. De knowhow die is opgedaan in de koningsklasse van de motorracerij kan allemaal worden gebruikt in de ontwikkeling van de fietsen voor op de weg. Alles is erop gericht om het zo optimaal te verzorgen voor de rijder. Zo ook het geluid, waarbij men heeft gefocust op een inlaatsysteem. Zodat jij als rijder maximaal kan genieten als je ‘m richting het rode gedeelte jankt, en je humeurige buurman in z’n Prius daar minder last van heeft.

Verder kun je rekenen op een zeer complete motorfiets met een uitgebreid elektronicapakket. We noemen effe een rijtje met de belangrijkste kenmerken op: Suzuki Easy Start Systeem, ABS, Low RPM Assist, Suzuki Drive Mode Selector en Traction Control (in te delen in vijf standen, of helemaal uit). Als we dan een kritiekpuntje mogen aanstippen: wij hadden toch graag een FTP-display gezien in plaats van het aanwezige LCD-display. Je kan alles prima zien en alle info die je nodig hebt staat erop maar het zou de GSX-S1000 nog net effe die extra luxueuze uitstraling hebben gegeven. Maar we snappen ook: als je ‘m zoals Suzuki heeft gedaan in de markt zet voor €14.999,- dan moet je ergens concessies doen, en met zo’n kleurendisplay zou er weer 1000 a 1500 euro bovenop de prijs moeten.

Verwennerij

Maar de Suzuki GSX-S1000 laat je niet staan voor een kleurendisplay ja of nee. Dit is een machine die jou als rijder in alle opzichten maximaal verwent. Je zit fantastisch, het stuurt zo ontzettend accuraat en levert zo veel plezier en snelheid voor je geld… Wij hebben weer een nieuwe favoriete motor op ons lijstje staan.

Meer info of een proefrit maken op de Suzuki GSX-S1000? Ga naar suzuki.nl

Specs Suzuki GSX-S1000

Motor: viercilinder
Cilinderinhoud: 
999 cc
Vermogen: 152 pk
Koppel: 106 Newtonmeter bij 9.250 tpm
Gewicht: 214 kilo
Transmissie: 6 versnellingen
Brandstofcapaciteit: 19 liter
Prijs Suzuki GSX-S1000: €14.999,-

Gallery

Credits

Tekst + foto’s: Chris Riemens

 

Reageer op artikel:
Suzuki GSX-S1000 is superlekkere optie in het snelle naked bike segment
Sluiten