Speciale coronaregels op het EK: Nederlands elftal gefloten door Kuipers of Makkelie

Het EK komt eraan, we hebben er door corona een jaartje langer op moeten wachten. Voordeel is dan wel dat we dit jaar het Europees Kampioenschap hebben en volgend jaar een WK. Om je vingers bij af te likken. Voor het komende EK heeft de UEFA vier nieuwe speciale regels opgesteld. Zogeheten speciale coronaregels. Je raadt het al: dit komt door de coronapandemie. De UEFA wil hiermee voorkomen dat er problemen optreden bij het toernooi zodat alles goed verloopt. In de nieuwe regelgeving heeft de UEFA het recht opgenomen een scheidsrechter aan te wijzen voor een wedstrijd van hetzelfde land. Zie je het al voor je: Kuipers die het Nederlands elftal tegen Spanje fluit en ons een penalty in de laatste minuut toekent. EK2021 beker, here we come! 

Speciale coronaregels EK

Voordat we het gaan hebben over dit scheidsrechters nieuwtje, nog iets anders nieuws. Eerder deze week kwam de UEFA met het nieuws dat de selecties van de landen mogen worden uitgebreid voor het EK. Zo mogen er in plaats van 23 spelers, er 26 mensen opgeroepen worden. Nog een voordeel is dat spelers onbeperkt vervangen mogen worden, nog voordat de eerste wedstrijd gespeeld is. Bij keepers zit dit anders, zij mogen altijd gedurende het hele toernooi vervangen worden.

Kuipers en Makkelie fluiten Europa League-duels | Foto | tubantia.nl

Corona-uitbraak

De volgende regel heeft betrekking op de scheidsrechters. Niet alleen het Nederlands elftal zijn de enige Nederlanders die te vinden zijn op het EK. Ook Björn Kuipers én Danny Makkelie zijn er bij als het arbitersgilde. Door de nieuwe regel is het zomaar mogelijk dat Kuipers of Makkelie een wedstrijd van Oranje fluit. Hoe zit dat dan? De UEFA heeft ervoor gekozen dat het kan dat een scheidsrechter wordt aangewezen voor een wedstrijd van hetzelfde land. Wanneer geldt dit dan? Als er een corona-uitbraak in een scheidsrechtergroep is, dan wordt er geschoven met scheidsrechters.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nederlands elftal🇳🇱 (@het.nederlands.elftal)

Nog maar zo’n 30 nachtjes slapen en dan begint het EK. De eerste wedstrijd op het programma is Turkije – Italie. Het Nederlands elftal komt twee dagen later in actie tegen Oekraïne. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena.

Vier nieuwe regels

Mocht het iets te veel zijn om in je op te nemen, dan hebben we de vier nieuwe regels voor je op een rijtje gezet.

  1. Landen moeten in actie komen als minimaal dertien spelers (inclusief doelman) beschikbaar zijn
  2. Komt een land niet aan dertien spelers, moet de wedstrijd binnen 48 uur alsnog gespeeld worden.
  3. Wordt een EK-wedstrijd niet binnen 48 uur afgewerkt, krijgt het land dat niet voldoende spelers op de been kon brengen een reglementaire 0-3 nederlaag.
  4. De UEFA mag scheidsrechters aanwijzen voor een duel van hetzelfde land.
Reageer op artikel:
Speciale coronaregels op het EK: Nederlands elftal gefloten door Kuipers of Makkelie
Sluiten