Sony WH-1000XM2 is een van de beste headphones van dit moment

We zijn liefde voor muziek een beetje serieus neemt, die kan niet zonder state of the art geluidssysteem. De tijd van de ghettoblaster achter op de fiets ligt ook wel een paar lichtjaren achter ons, maar die is vervangen door de draadloze headphone. In die categorie zijn er veel smaken. Om door de bomen het bos nog een beetje te overzien, filteren wij de pareltjes er vast uit om te testen. In navolging van de KEF x Porsche Design: Space One Wireless gingen we nu aan de met de Sony WH-1000XM2. Wij beoordelen ‘m aan de hand van drie factoren: design, sound en gebruiksgemak.

1. Design

Sony doet met de WH-1000XM2 (de naam had spannender gekund) weer mee met de grote jongens in de headphonemarkt. In het najaar van vorig jaar slingerden ze maar gelijk een hele serie de wereld in. Naast deze headphone kwamen ze ook met draadloze oordopjes (WF-100X – True Wireless) en een In Ear Headphone met neckband (WI-1000X). Het paradepaardje is desondanks deze headphone met noisecancelling. Qua design ziet het er gewoon goed uit. Hij is verkrijgbaar in zwart (stylish) en champagne (feest). We zien het Sony logootje bescheiden op beide oorschelpen. De band neigt naar antraciet en waarbij de ooroschelp zwart is. Clean en netjes zonder poespas. We like.

Sony WH-1000XM2 headphone
Foto: Sony

2. Gebruiksgemak

De Sony WH-1000XM2 (had ook zomaar een nieuwe auto van McLaren kunnen zijn) heeft een chille snellaadfunctie, want met slechts 10 minuutjes opladen kun je 70 minuten muziek luisteren. Perfect voor als je vergeten bent om op te laden en er een treinreis op het programma staat. Als je ‘m iets langer in de lader legt dan is ‘ie in 4 uur volledig opgeladen. Daarna hoeft ‘ie voorlopig geen stopcontact of USB-lader meer te zien, want dan is ‘ie 30 uur lang inzetbaar. Daar kun je mee thuiskomen. Letterlijk. Ook het connecten met je telefoon is zo gepiept. Je drukt de powerknop 7 seconden in, waarna er rooie en blauwe lampjes gaan flikkeren en je bluetooth connectbaar bent. Een zwoele vrouwelijke Britse stem verwelkomt je warm met een galmende “Bluetooth Connected”. En dan kan het audiofeestje beginnen. Verder zitten er chille features op zoals de Quick Attention modus. Dat houdt in dat de muziek stopt als jij je hand op je rechteroor legt. Haal je je hand er weer vanaf dan gaat de muziek weer verder. Handig als de stewardess vraagt of je nog een zakje pinda’s en een biertje wil, een verdwaalde Franse toerist vraagt of je weet waar de plaatselijke Syndicat d’Iniative is of je een gesprek in de trein wil afluisteren, want je koptelefoon kun je gewoon op je hoofd laten. Hoe die zit? Goed! Het is een over ear headphone en hij knelt je oor niet af waar sommige headphones wel eens last van hebben. Verbeterpuntje? Het regelen van de volume en volgende en vorige nummer op de headphone. Omhoog vegen is volume omhoog, naar rechts vegen is volgende nummer, etc. Na een beetje oefenen werkt het wel, maar maar als je het volume harder wil zitten dan tik je te vaak op pauze. In theorie een mooi systeem, maar misschien hadden knopjes beter volstaan.

Sony WH-1000XM2 headphone
Foto: Sony

3. Sound

Het geluid van de Sony WH-1000XM2 (stofzuiger van de Wibra zou ook kunnen) is van grote klasse. Mag je ook wel verwachten van een headphone met een prijs van €380,-. Je kunt kiezen uit drie verschillende standjes: Ambient Sound, Noisecancelling en alles Off. Om het gelijk maar over de noisecancelling te hebben. Die is goed hoor hé. Meestal gaat het ten koste van het geluid, maar de switch naar noisecanelling is bij deze rakker van Sony amper merkbaar. Nog steeds heel zuiver geluid en volledig afgeschermd van de buitenwereld. Echt heel knap gedaan. Het is je brein en je muziek, voor de rest heb je geen afleiding van buitenaf. Dat die noisecancelling zo goed is komt mede door de ‘Atmospheric Pressure Optimizing-functie’. Deze analyseert de atmosferische druk en aan de hand daarvan wordt de noise cancelling aangepast. Inventief systeempje. In een stille omgeving komt ‘ie echter het beste tot zijn recht met alle systeempjes off. Dan komt het geluid het meest zuiver en helder binnen.

Sony WH-1000XM2 headphone
Foto: Sony

Dus?

Hebben we hier te maken met een van de beste headphones van dit moment in het topsegment. Hij is met een prijs van 380 euro alleen niet goedkoop, maar daar krijg je wel kwaliteit voor terug. Een van de beste noisecancelling headphones die je kunt kopen, bijvoorbeeld. Enige minpuntje vonden wij de touch van volgende en vorige nummer. Als je ‘m vergelijkt met de concurrent van KEF x Porsche Design dan zit ‘ie op hetzelfde topniveau. De headphone van KEF wint het qua geluid, de headphone van Sony heeft een betere noisecancelling. Verder hebben ze even lange batterijduur en ongeveer dezelfde prijs (Sony is 18 euro goedkoper). In beide gevallen schaf je een absolute topheadphone aan, dus daar hoef je niet over in te zitten. Barcelona of Real Madrid, aan jou de keuze.

Getest

Wat: Sony WH-1000XM2 headphone
Batterijduur: 30 uur
Prijs: €380,- euro
Meer info: sony.com

https://www.youtube.com/watch?v=EcBFGH5bHqk

Reageer op artikel:
Sony WH-1000XM2 is een van de beste headphones van dit moment
Sluiten