Ben sneller thuis door een verlaging van de maximumsnelheid

redactie 27 Sep 2019 Entertainment

Ja, je leest het helemaal goed. Volgens de slimme mannetjes van het verkeer ben je eerder thuis door een verlaging van de maximumsnelheid. Continu 100 rijden is dus sneller dan 130 linkerbaan. Dit zal allemaal van toepassing zijn op het streven naar een betere wereld met minder uitstoot. Een echte win-win situatie als je ernaar kijk, maar werkt het wel echt?

Minder uitstoot

Deze nieuwe adviezen zijn ontstaan om de uitstoot van stikstof in Nederland te verminderen. We weten allemaal dat er wat moet veranderen aan onze manier van leven als we onze kinderen en kleinkinderen een goede wereld willen achterlaten. Het is zelfs al zo erg dat een meisje uit Zweden de volwassen ‘wereldleiders’ les moet geven. De cijfertjes liegen er volgens de deskundigen dan ook niet om. De uitstoot zal met 14 procent afnemen bij een verlaging van 130 km/u naar 100 km/u. Ook zal hierdoor de doorstroming in het verkeer beter worden. Je kunt dat pedaaltje in je Porsche misschien minder hard in trappen, maar he je bent wel eerder thuis voor het eten en hebt dus meer tijd met je lieftallige vrouw.

Snelheid en files

We houden er natuurlijk van om lekker die 130 te pakken waar dat kan. Maar mochten deze nieuwe regels intreden dan lijkt dat dus verleden tijd. Wel is er een ander voordeel volgens de hoge piefen. “Auto’s die moeten inhalen, uitvoegen of invoegen, verhogen of verlagen hun snelheid en wisselen van rijstrook. Dat zorgt voor extra files. Als je de snelheid verlaagt, is het verschil tussen automobilisten onderling een stuk kleiner”, zegt Dick de Waard, hoogleraar verkeerspsychologie en mobiliteitsbehoud aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen Nu.nl. Je hebt nu dus een heel simpel rekensommetje. Minder file betekend sneller thuis. Hoppa dat is lekker, dan is die snelheidsvermindering toch niet zo gek.

Overal van toepassing

Het advies is nu bedoelt voor enkele wegen in ons mooie kikkerlandje, maar er zijn ook mannetjes die het op veel meer plekken willen zien. Dit is echter voor alsnog niet de bedoeling. Mocht jij dus een dikke supercar in je collectie hebben, dan mag je misschien wat vaker een tripje plannen naar de buren. Duisters doen namelijk niet aan minder snelheid. Lekker gassen op die autobahn. Ons racehart doet een beetje pijn van deze beslissing, maar wij zijn zeker voor verbetering van onze wereld. Die 30 km/u kunnen we dan zeker missen. Gelukkig hebben wij ook een goede relatie met de Duitsers en na die laatste 2-4 hebben wij een lekker excuus om even bij de buren op te scheppen. Bis bald!

Nu.nl

Reageer op artikel:
Ben sneller thuis door een verlaging van de maximumsnelheid
Sluiten