Een slim horloge wat ervoor zorgt dat er hulp komt als je een hartstilstand hebt

Hoe fijn is het als je alleen bent en je krijgt een hartstilstand, dat een horloge dan zelf hulpdiensten inschakelt! Zo’n slim horloge is in het onderzoek DETECT door onderzoekers onder leiding van het Radboudumc getest. Dit gebeurde bij zo’n 300 mensen en de uitslag van het onderzoek is er nu officieel. 

Het is officieel bewezen dat dit nieuwe horloge betrouwbaar kan meten of de bloedsomloop stilvalt bij patiënten.

Hartstilstand

Maar hoe meet je dat dan? Nou, artsen en wetenschappers hebben dit horloge omgedaan bij patiënten die een operatie ondergingen, waarbij het normaal is dat bloedsomloop even stil komt te liggen. Het even stoppen van de bloedsomloop gebeurt ook wanneer je een hartstilstand krijgt. Bij bijna alle gevallen gaf het horloge goed aan dat er een hartstilstand werd vastgesteld.

Het slimme horloge is voorzien van een speciale software die onder leiding van onderzoekers Niels van Royen en Judith Bonnes van het Radboudumc ontwikkeld is. De software maakt gebruik van sensoren die via licht meten of er minder bloed door de kleinste bloedvaatjes in de huid stroomt. Dit is namelijk het geval wanneer de bloedsomloop stilvalt en er dus een hartstilstand plaatsvindt.

Belangrijk

Dertig procent van de mensen die een hartstilstand krijgt is alleen. Daarom is het zo belangrijk volgens onderzoekers dat dit horloge ontwikkeld en getest wordt. Er bestaat namelijk anders dus bijna geen kans dat je de hartstilstand kan overleven, want niemand kan een hulpdienst inschakelen.

Vervolgonderzoek

Nu de smartwatch is getest in de operatiekamer en er een positieve uitslag is, kan er een vervolgonderzoek gestart worden. Want dat het in de operatiekamer goed werkt, betekent niet altijd dat het in het echte leven ook zo’n positieve uitkomst heeft. Daarom zal het slimme horloge ook getest gaan worden in het echte leven.

Zo moet er bijvoorbeeld een knop komen die ervoor zorgt dat de oproep naar de meldkamer geannuleerd wordt als er sprake is van een vals alarm en de gebruiker helemaal geen hartstilstand heeft.

Dit horloge biedt dus veel mogelijkheden en veiligheid voor de toekomst. Wij zijn benieuwd wanneer we er eentje voorbij zien komen!

Reageer op artikel:
Een slim horloge wat ervoor zorgt dat er hulp komt als je een hartstilstand hebt
Sluiten