Zo kom je ‘s avonds optimaal tot rust na een drukke werkdag

Heb je vaak een vol hoofd na een drukke werkdag, en kan je moeilijk inslapen? Dan is het belangrijk om eens goed te kijken naar hoe je avondroutine eruitziet. Er zijn namelijk een hoop manieren om te zorgen dat je extra ontspannen bent voor het slapengaan. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je je slaap verbetert.

 Eén op de vier Nederlanders van twaalf jaar en ouder ervaart moeilijkheden als het om slaap gaat. Hierbij kun je denken aan slapeloosheid, moeilijk in slaap komen of vroeg wakker worden. Als we kijken naar de man- vrouwverdeling hebben vrouwen vaak meer slaapproblemen dan mannen.

Schrijf het op

Als je ‘s avonds in bed vaak urenlang ligt te piekeren, kan het lastig zijn om goed tot rust te komen. Door alle gedachten lig je nog lang wakker en krijg je niet genoeg slaap. Het is daarom handig om dit voor het slapengaan van je af te schrijven. Leg een notitieboekje op je nachtkastje en schrijf alle gedachten en nieuwe indrukken van de dag op. Zo kan je het daarna makkelijker loslaten en val je beter in slaap.

Beweeg genoeg

Door overdag of in de avond te wandelen of naar de sportschool te gaan, zorg je ervoor dat je lichaam goed moe wordt. Na een drukke dag kan het verleidelijk zijn om op de bank neer te ploffen en een televisieserie te bingen. Toch kan (zelfs een klein beetje) beweging een groot verschil maken. Doe dit niet vlak voor het slapengaan, maar een aantal uur van tevoren.

Slaap in het juiste beddengoed

Als je ‘s nachts vaak wakker ligt, kan dit ook te maken hebben met je beddengoed. Een ruwe kussensloop of een veel te warm dekbed kan namelijk al snel zorgen voor slapeloosheid. Kies daarom voor ademend beddengoed, van stoffen zoals katoen of linnen.

Laat de alcohol achterwege

Veel mannen vinden een biertje of glaasje whisky na werk de ultieme vorm van ontspanning. Helaas draagt een alcoholische versnapering echt niet bij aan een goede nachtrust. Je slaapkwaliteit gaat namelijk sterk achteruit door alcohol. Om een zo goed mogelijke nacht slaap te pakken, kan je dat biertje dus beter bewaren tot een ander moment.

Ademhalingsoefeningen

Voorkomen is beter dan genezen. Lig je alsnog slapeloos in bed? Dan kunnen ademhalingsoefeningen helpen om goed tot rust te komen. Door je een aantal minuten te focussen op diep ademhalen en je compleet te concentreren op je ademhaling zorg je er namelijk voor dat je lichaam ontspant.

Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 oefening: adem 4 seconden in, houd het 7 seconden vast en adem 8 seconden uit. Dit staat bekend als de ultieme ademhalingsoefening om in slaap te vallen. Hoe vaker je dit oefent, hoe eerder je de resultaten zult zien.

Geen rusteloze nachten

Slaap is niet alleen belangrijk voor het herstel van je lichaam, maar ook je geest. Zonder voldoende slaap is het lastig om gefocust te blijven en je te concentreren. Met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat een drukke dag je niet de baas wordt.

 

Reageer op artikel:
Zo kom je ‘s avonds optimaal tot rust na een drukke werkdag
Sluiten