Wat gebeurt er als we geen schrikkeldag zouden hebben?

Het is vandaag 29 februari en dat kunnen we niet elk jaar zeggen. Het is vandaag namelijk een schrikkeldag. Zo’n dag houden we maar eens in de vier jaar. En nee, als je jarig bent op een schrikkeldag ben je niet ineens vier keer zo jong, dan valt je verjaardag gewoon op 1 maart. Maar waarom is die 29 februari er niet elk jaar? En waarom houden we geen schrikkeldag in juli zodat het lekker weer is?

Elk jaar duurt bij ons weten 365 dagen. Maar in feite duurt elk jaar 6 uur langer dan je eigenlijk dacht. Elk rekenwonder heeft nu dus al bedacht dat we om de vier jaar een dag ‘over’ hebben. Als we deze dag niet zouden hebben, zou de planning van de seizoenen uiteindelijk helemaal mislopen.

Julius Ceasar

Het hele geschrikkel is allemaal bedacht door onze grote vriend Julius Ceasar. Bij de Romeinen duurde een kalenderjaar 355 dagen. Om de twee jaar knalde hij er dan even 22 of 23 dagen bij. Dit was natuurlijk nogal rigoureus als je het ons vraagt. Hierom paste Paus Gregorius de kalender aan. Zijn kalender met 365 dagen en één schrikkeldag per vier jaar heette de Gregoriaanse kalender en die gebruiken we tot op de dag van vandaag nog steeds. De schrikkeldag valt in februari omdat de kalender van de Romeinen begon in maart in plaats van in januari. Daarom plakten ze de schrikkeldag aan het eind van het jaar, dus eind februari.

Schrikkelseconde

Geloof het of niet, maar de schrikkeldag is niet de enige correctie die we soms doorvoeren. Eens in de zoveel jaar hebben we namelijk ook een schrikkelseconde. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2015, op 30 juni. Deze dag duurde een seconde langer dan normaal. Dit komt doordat een dag op aarde exact 86.400,002 seconden duurt. Om de zoveel jaar moet er dus even één seconde correctie worden gevoerd. Dit doen we niet op een vast tijdstip, omdat het draaien van de aarde door veel factoren wordt beïnvloed. Geniet er vandaag dus maar van, want de komende drie jaar hebben we geen 29 februari!

Reageer op artikel:
Wat gebeurt er als we geen schrikkeldag zouden hebben?
Sluiten