Sander van de Pavert komt met eigen show Avondlicht: ‘Eindelijk kan ik m’n ultieme LuckyTV maken’

Redactie 6 Oct 2019 Entertainment

Sander van de Pavert kennen we allemaal als het briljante brein achter LuckyTV. Al zo’n 15 jaar laat hij de lach door huiskamers schallen, met zijn heerlijke video mash-ups. Van Willem Alexander tot Freek Vonk, menig BN’er heeft het al moeten ontgelden. Tot hilariteit van het volk. Maar nu gaat een lang gekoesterde droom in vervulling, want Sander krijgt zijn eigen interviewprogramma: Avondlicht. “De puzzel kun je ook op zoveel verschillende manieren leggen. Dat was echt een gevecht.”

Ha Sander! Gefeliciteerd met je nieuwe programma Avondlicht. We hebben de eerste aflevering gezien en we lagen op de grond van het lachen. Wat kunnen de mensen verwachten?
Thanks, ik ben er zelf ook heel erg blij mee. Het is eigenlijk een serieus, absurdistisch interviewprogramma. Serieus omdat ik met mijn gasten een vrij serieus gesprek heb gehad. Absurdistisch omdat daar na de montage niks meer van over is gebleven, haha. Het heeft de setting van een klassiek NPO-praatprogramma. Een houten tafeltje, een bakje nootjes, glaasje water erbij. De mensen krijgen uiteindelijk te zien hoe het interview niet is gegaan. Er gebeuren dingen die normaal niet gebeuren. Het was echt heerlijk om te maken.

Hoe vaak lig je in een deuk?
Vrij geregeld natuurlijk. Het is een reusachtige puzzel die je moet leggen. Tijdens het interview probeer ik eigenlijk zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen, waarmee ik thuis de puzzel kan leggen. Ja, dan zijn er af en toe combinaties dan ga je echt helemaal kapot. Dat is echt ziek. Je bedenkt het ook niet, het is gewoon een kwestie van uitproberen en dan blijkt dat er hele absurde dingen kunnen gebeuren.

Om zoveel mogelijk puzzelstukjes te verzamelen moet je je goed voorbereiden. Hoe gaat dat?
Dat is een kwestie van heel lang en heel goed nadenken. Daar ben ik heel lang mee bezig geweest. Wat je wil is een heel breed spectrum aan reacties hebben. Je wil eigenlijk een database hebben van een persoon. Als je Andries Knevel uitnodigt dan wil je hem eigenlijk het hele woordenboek laten uitspreken. Maar je wil ook emoties zien, dus je wil iemand lachen hebben, maar ook boos of verbaasd zien kijken. Dus je bereid een interview zo voor dat je al die reacties en emoties probeert te verzamelen. Ik ben wel vrij lang bezig geweest om dat uit te denken. Dus: wat moet ik vragen om dat specifieke antwoord te krijgen?

Sander van de Pavert Avondlicht

De gasten voor het eerste seizoen zijn Andries Knevel, Freek Vonk, Jort Kelder, Giel Beelen en Catherine Keyl. Waarom heb je gekozen voor deze gasten?
Dat waren de enigen die wilde komen, haha. Nee, dat is niet waar. Het zijn allemaal wel tv-iconen op hun eigen manier. Dat maakt het interessant. Andries en Catherine wilde ik sowieso hebben. Ik zou het sowieso heel tof vinden om hen te interviewen, anderzijds had ik nooit verwacht dat ze zouden komen.

Welke aflevering ga je heel lekker op?
Dat is een beetje vragen aan een moeder vragen welk kind ze het leukst vindt. Ze zijn alle vijf echt heel anders geworden. Andries Knevel vind ik gewoon heel tof, omdat hij voor mij persoonlijk echt een soort sprookjesfiguur is geworden. Het was heel bijzonder om hem aan tafel te hebben. Maar in alle afleveringen gebeuren onverwachte, idiote dingen. Als ik dat dan terugkijk dan schrik ik er bijna zelf van ‘Oja, dit zat daar ook nog in.’

Hoe lang spreek je de gasten?
Ongeveer een uurtje. Op gegeven moment moet je echt stoppen in die studio. Kreeg ik ook te horen van de producent: ‘Sander, je móét nu echt stoppen.’ Je wil maar door en door. Hoe meer hoe beter. De normale opbouw van een interview telt niet meer, je wil gewoon zo veel mogelijk materiaal binnen slepen. Het helpt wel dat de camera’s beginnen te draaien vanaf het moment dat iemand binnenkomt totdat iemand weggaat. Dus ook als iemand even opstaat om een glas water te pakken. Dat is allemaal ook heel bruikbaar.

In dit programma kun je eindelijk alles kwijt zeg je. Wat is dat precies?
Toen ik begon met maken van filmpjes kwam ik erachter hoe leuk het is om tv te verknippen. Al snel raakte ik geobsedeerd door de 1 op 1 praatprogramma’s. Je krijgt zulke grappige momenten als je zo’n gesprek verknipt. Alleen ben ik altijd beperkt, omdat het materiaal waarin ik moet knippen al gemonteerd is. Ongemakkelijke momenten zijn eruit gehaald en net als er een leuk shot is, wordt er geschakeld door de regie. Ik heb al jaren een droom gehad: wat zou het mooi zijn om al dat ruwe materiaal van zo’n interview te hebben. Nou, dan moet je dus je eigen interviewprogramma maken. Nu kan ik eindelijk mijn ultieme LuckyTV maken, dat is eigenlijk wat het is.

Sander van de Pavert Avondlicht

Hoe lang ben je wel niet bezig geweest?
Echt heel, heel, héél lang. Het was eerste keer dat ik dit deed, dus ik moest uitvinden wat de aanpak was. Er draaien zeven camera’s tegelijk, dus je hebt meer dan zeven uur aan materiaal. Er zitten meer dan 6000 knipjes in een aflevering. De puzzel kun je ook op zoveel verschillende manieren leggen. Dat was echt een gevecht. Het is een beetje alsof je een roman aan het schrijven bent, want je hebt alle woorden en letters tot je beschikking. Die roman is er ergens wel, maar je moet ‘m nog wel schrijven. Ik ben maanden bezig geweest met de montage. Het was een megaklus, maar wel een zeer bevredigende.

Is er een iemand aan wie je de eind-edit laat zien van: als hij of zij erom moet lachen dan is het goed?
Mijn partner Baylin is mijn sfeermomether. Zij heeft zo’n specifieke en goeie humor. Als zij moet lachen dan weet ik dat het goed is. En ze moest lachen.

Laten we hopen dat er snel een nieuw seizoen komt…
Ik hoop het van harte. Misschien wordt het wel volledig genegeerd. Zitten de mensen te kijken en denken ze ‘wat is dit voor iets achterlijks, dit hoef ik nooit meer te zien’. Ergens diep in mij zit er iets dat het ook wel een fijn idee vindt als mensen dit niet leuk vinden. Dat vind ik op zich al grappig.

We kunnen ons niet voorstellen dat mensen dit niet leuk gaan vinden. Welke gasten wil je voor het tweede seizoen?
Even denken hoor. Uhmmm. Ehhhhh. Jaaahaaa. Hmmm. Ja! Ik zou bijvoorbeeld Peter R. De Vries wel willen. Maar die gaat dat niet doen, die neemt zichzelf daarvoor te serieus. Iemand als Chantal Janzen zou ik ook leuk vinden. Of die vrouw van Aperitivo TV! Leuk wijf, zij is helemaal gestoord. Oh maar hé, m’n escort staat nu voor de deur, dus ik moet hangen. Bedankt voor het gesprek!

Die moet je nooit laten wachten. Bedankt voor het heerlijke programma Sander!

 Avondlicht van Sander van de Pavert is vanaf zondag 6 oktober om 22.55uur te zien op NPO 1

Reageer op artikel:
Sander van de Pavert komt met eigen show Avondlicht: ‘Eindelijk kan ik m’n ultieme LuckyTV maken’
Sluiten