Ons late nieuwjaarscadeau: de Samsung S22

2022 is begonnen en er staat eind februari een heel mooi cadeau op ons te wachten: de nieuwe Samsung Galaxy S-serie, met de niet onverwachte naam ‘S22’. Wat staat er op ons te wachten? In ieder geval drie modellen met het derde model als hét nieuwe vlaggenschip van Samsung. Lees hier verder waarom Samsung goed voor ons gaat zijn in februari.

Release

We moeten nog even geduld hebben, want de (waarschijnlijke) officiële lancering zal tijdens de MWC (Mobile World Congress) in Barcelona plaatsvinden. De pre-order zal wel al eerder zijn: we gokken op 11 februari. Wat kunnen we verwachten?

Drie modellen

Hoewel de Samsung Galaxy S21 FE 11 januari in de verkoop gaat, gaat onze aandacht naar de S22. Deze zullen net als de S21 worden aangeboden in drie modellen: S22, S22 Plus en S22 Ultra. De S22 en S22 Plus zullen qua uiterlijk niet heel veel verschillen met hun voorgangers. De S22 Ultra wel. Dit nieuwe vlaggenschip van Samsung heeft namelijk meer dan wat de S-serie te bieden heeft. Het model zal een kruising zijn tussen de Ultra van de S-serie en de Galaxy Note. Samsung heeft de productie van de Galaxy Note vorig jaar gestopt (er is ook geen Galaxy Note 2021). De S22 Ultra gaat het beste van beide werelden krijgen.

Het eerste wat opvalt, zijn de verschillende kleuren die gelekt zijn. Voor de S22 en S22 Plus zijn dat: zwart, wit, roségoud en donkergroen. De S22 Ultra komt in de kleuren: zwart, wit, Turkish roze, Bordeauxrood en ook donkergroen (maar iets grijzer dan de S22 en S22 Plus). Alle kleuren zullen een matte (en dus stoere!) afwerking hebben. Samsung heeft ook (eindelijk) gekozen om de achterkant van glas te maken, in plaats van hun glassticachterkant. Eindelijk waar voor je geld!

Het tweede wat opvalt, is het kleine schermgaatje voor de selfiecamera. Vergelijken we ‘m met de Apple iPhone 13, dan is de zogenaamde notch vele malen kleiner. Helaas nog geen in screen camera. Daar zullen we nog even op moeten wachten.

Nieuwe chips, nieuwe mogelijkheden

Waarschijnlijk kiest Samsung weer voor twee verschillende chips. Een voor de Verenigde Staten en een voor Azië en Europa. De Amerikaanse chip zal weer een Qualcomm chipset zijn: de Snapdragon 8 Gen. 1. Azië en Europa zal de opvolger van de Exynos 2100 chipset krijgen: de Exynos 2200. Deze is in samenwerking met AMD (Advanced Micro Devices) ontwikkeld en belooft veel goeds. Hieronder een paar zaken die verbeterd worden door een betere chip.

Beter schermkwaliteit
Een sterkere chip kan betere graphics aan en zorgt voor nog vloeiendere 120 Hz verversingssnelheid.

Betere foto’s
Hoewel de camera hardware niet per se beter wordt, vergeleken met de vorige modellen, zullen ze wel beter worden ondersteund door de nieuwe chipset. Hierdoor wordt niet 80% van de megapixels benut, maar misschien wel de volle 100%. Ook door betere software kunnen er betere foto’s gemaakt worden

Beter gamen
Voor de Europeanen klinkt de nieuwe Exynos 2200 als muziek in de oren. Deze zal namelijk ray tracing ondersteunen. Dat is wanneer zonlicht en schaduw op een natuurlijke manier meebewegen als het beeld draait. Dit wordt al gebruikt in veel games op de computer en op consoles, maar zal dus ook zijn intrede doen in de smartphone wereld. Maar dan moeten we natuurlijk wel apps voor worden ontwikkeld die dit ook ondersteunen!

Los aanschaffen?
De prijzen zullen naar alle waarschijnlijkheid te vergelijken met die van de S21. Dat wil zeggen: voor de standaard S22 € 850,-, voor de S22 Plus € 1.050,- en voor de S22 Ultra € 1.250,-. Betaal je het toestel meteen af, dan word je niet geregistreerd bij het BKR en betaal je maandelijks de tarieven van een sim only. Zo’n registratie heeft alleen betrekking op de afbetaling van je toestel en niet voor de kosten die je maakt voor bellen en internet.

Reageer op artikel:
Ons late nieuwjaarscadeau: de Samsung S22
Sluiten