De barmhartigheid van Afrikaanse voetballer van het jaar Sadio Mané is groots

Sadio Mané is voor de tweede keer in zijn carrière verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar. De pijlsnelle Senegalees mag dan een van de beste spelers ter wereld zijn, het is ook een bijzonder mens, getuige zijn barmhartigheid.

Sadio Mané speelde de afgelopen zes jaar voor Liverpool, waar hij uitgroeide tot een van de beste voetballers van onze aardbol. In 259 wedstrijden wist de aanvaller 120 keer te scoren en 48 assists gaf. Hij werd won zo’n beetje alle prijzen die je kan winnen: in 2019 de Champions League, de UEFA Super Cup, het WK voor Clubs en in 2020 was hij een van de hoofdrolspelers in het eerste kampioenschap van The Reds sinds 1990. Bovendien leidde hij zijn land dit jaar naar de eerste zege in de Afrika Cup.

Transfer

Na zes jaar Engeland was de uitdaging er wel een beetje vanaf. Bayern München hapte gretig toe en kocht Mané voor een transfersom van zo’n 41 miljoen euro. Dat levert hem een aardige salarisstijging op. Waar hij in Liverpool zo’n 7,2 miljoen euro salaris per jaar verdiende, daar staat hij naar verluidt nu voor zo’n 20 miljoen euro per jaar op de loonlijst.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sadio Mane (@sadiomaneofficiel)

Donaties van Sadio Mané

Niet gek, maar verwacht van Sadio Mané geen exorbitante levensstijl. Het is juist zijn barmhartigheid die hem zo’n mooi mens maken. “’Waarom zou ik tien Ferrari’s, twintig horloges en twee vliegtuigen willen? Wat voor toevoeging hebben deze objecten aan mij en de wereld?”, zei hij al eens tegen een Ghanees nieuwsmedium. Dat hij niet is vergeten waar hij vandaan komt, blijkt wel uit het feit dat hij meerdere keren flinke sommen geld heeft gedoneerd. Zo stelde hij al eens een som van 200.000 euro beschikbaar om een school te bouwen in Bambali, het dorp waar hij opgroeide. Daarover zei hij: “Het is heel belangrijk om jezelf te ontwikkelen en gewoon naar school kan gaan. School heb je nodig om een carrière te beginnen.”

In een ander interview gaat hij in op zijn jeugd en hoe hij de bevolking van zijn land probeert te helpen. “Ik had honger en moest op de landbouwvelden werken. Ik heb zware tijden overleefd, speelde voetbal op blote voeten en had niet de beschikking over educatie of veel andere dingen. Maar dankzij wat het voetbal mij oplevert, kan ik vandaag de dag mijn volk helpen. Ik heb scholen en een stadion gebouwd. Wij voorzien de extreem arme mensen van voedsel, kleding en schoenen. Bovendien geef ik 70 euro per maand aan alle mensen in een bepaalde, extreem arme regio in Senegal om bij te dragen aan hun gezinsinkomen.”

Ziekenhuis

Met het bouwen van een school is het niet gebleven, want vorig jaar werd dankzij zijn financiering van 500.000 euro ook begonnen met de bouw van een ziekenhuis. Door zijn inspanningen kunnen er nu 34 dorpen die grenzen aan Bambali gebruik maken van het ziekenhuis. “Dit ziekenhuis dankzij jullie realiteit geworden. Het is helemaal voor jullie, de bevolking van Sédhiou.”

Sadio Mané zou nog niet klaar zijn, want hij zou zijn geboortedorp ook nog willen voorzien van een postkantoor en een tankstation. Met zijn nieuwe salaris gaat dat ongetwijfeld ook wel van de grond komen. Groot voetballer, nog groter mens!

Reageer op artikel:
De barmhartigheid van Afrikaanse voetballer van het jaar Sadio Mané is groots
Sluiten