Remy Bonjasky over zijn gevecht tegen Melvin Manhoef, de gloriedagen van de K1 en Rico Verhoeven

Redactie 25 okt 2017 Entertainment

Een van Nederlands beste kickboksers ooit staat op het punt zijn comeback te maken in de ring. Aanstaande zondag 29 oktober staat het gevecht tegen Melvin Manhoef op het programma en wij spraken met The Flying Gentleman over zijn comeback match, zijn glory days in de K1 en natuurlijk de uitdaging van Rico Verhoeven aan het adres van kampioen.

Binnenkort sta je weer in de ring. Waarom wil je na zo’n succesvolle loopbaan voor de tweede keer een comeback maken?
Een aantal maanden terug hebben ze mij gevraagd of ik aan een bepaald project wil meewerken om de jeugd een boost te geven. We zien nu namelijk dat kickboksen een mooie tijd meemaakt, met veel mensen die boksen en kickboksen. Dat is leuk, maar je ziet wel dat we bij de wedstrijdvechters een beetje achter blijven. Buitenlandse kickboksers, vooral uit het Oostblok, worden beter dan de jongens die wij hier normaal in onze gewichtsklasse hadden en beter waren. Toen werd ik door de World Fighting League gevraagd of ik ambassadeur wilde worden waarop ik ja heb gezegd. Vervolgens zeiden ze dat nog een tegenstander zochten omdat Melvin zijn laatste wedstrijd ging vechten. Of ik dat wilde doen. Ik zei: “Ja luister Melvin, ik heb al drie keer tegen je gevochten en al drie keer gewonnen. Er valt voor mij dus niks te winnen.” Daarop zeiden zij dat ik op deze manier de jeugd kan om te laten zien hoe goed ik ben en hoe goed we de WFL een stapje verder kunnen helpen bij de jeugd. Dat leek me een goed initiatief. Nadat Spike TV er ook nog eens bijkwam, leek het me helemaal mooi, dus toen heb ik gezegd: “Let’s do it, ik ga nog een keertje de ring in.”

Dus eigenlijk wil je mede via dit gevecht de sport nog aantrekkelijker maken voor de jeugd?
Ja, de jeugd heeft toch een paar rolmodellen nodig en daarom hebben ze mij als een van de ambassadeurs aangesteld. Maar dat schijnt niet genoeg te zijn, ze willen wel iemand die wát doet. Dus alleen maar zeggen ‘Ik ben een kampioen en je kan me op YouTube zien’, is niet genoeg.

Over een kleine drie weken is het gevecht, hoe gaat het met de voorbereiding?
Ja de voorbereiding gaat goed. Het is wel loodzwaar, want je wordt natuurlijk ook een dagje ouder en dat ga je hier en daar wel voelen. Het lichaam protesteert af en toe, maar al met al kan ik wel zeggen dat ik een goede voorbereiding heb gehad.

Hoe ziet je trainingsschema eruit?
Vroeger kon je gewoon 2x per dag trainen, vijf á zes dagen in de week. Dat deed ik twee vingers in de neus. Nu moet je soms twee dagen trainen en dan moet je weer één of twee dagen rust pakken. Je moet je rustperiodes iets beter inbouwen dan vroeger. Ik heb er nog een pak routine erbij, dus dat gaat wel goed komen, maar je wil je conditie natuurlijk ook omhoog brengen zonder dat je geblesseerd raakt. Dat is dus wat we nu aan het doen zijn, en dat gaat eigenlijk beter dan ik gedacht had.

En qua voeding. Lekker aan het diëten?
Ik drink vooral water. Hier en daar moest er wel een kilootje af. En dat is niet omdat dat moet, maar omdat ik dat zelf wil. Ik wil er wel goed uitzien in de ring. Ik train wel genoeg zodat je nog een beetje een sixpack ziet. Het gaat allemaal iets minder gemakkelijk dan vroeger, maar we redden het wel. Je past je voeding natuurlijk aan, dus de broccoli en kip zijn niet aan te slepen. We eten dus vooral kip met groente en daar doen we niet al te veel rijst bij. Dus weinig rijst, pasta en aardappelen. Je hebt ze wel nodig hoor die koolhydraten, maar die komen wel weer binnen via een andere weg.

Remy Bonjasky
Foto: Spike

Je laatste wedstrijd is drie jaar geleden, gaat dat nog een verschil uitmaken tijdens de wedstrijd of speelt wedstrijdritme niet zo’n grote rol?
Wedstrijdritme speelt wel een hele grote rol. Een voetballer die geblesseerd is geweest begint ook eerst op de bank, om dan het laatste kwartier in te vallen. Die bouwt dat op naar een hele wedstrijd. Eigenlijk zou ik dat ook moeten doen, maar ik heb een pak routine en ervaring bij me dat ik het daarmee wel ga redden.

Vijf jaar geleden stonden jullie al samen in de ring en daarvoor ook twee keer. Alle drie de wedstrijden heb je van de veel kleinere Manhoef weten te winnen, dan moet dit toch een eitje worden?
Dat zou je wel zeggen ja. Het grote verschil is alleen dat ik al een aantal jaar gestopt ben en Melvin is gewoon door gaan knallen. We hadden het net over wedstrijdritme. Dat is erg belangrijk en daar heeft hij een voorsprong mee. Dat is eigenlijk het enige waarvan ik denk dat dit parten zou kunnen spelen. Voor de rest wordt het geen eitje, want tegen Melvin vechten is nooit een eitje. Maar ik heb wel een logischer voordeel. Ik ben wat langer, ik heb meer ervaring en ik heb betere wedstrijdskills. Dus op papier zou het een eitje moeten zijn. Maar ik geloof nooit in eitjes. In de ring staan is nooit een eitje.

Dus eigenlijk is dit die opstapwedstrijd om weer dat wedstrijdritme te krijgen?
Je zou eigenlijk moeten zeggen van: “pak eerst een koekie, daarna kom je in je ritme en daarna ga je knallen”. Maar het moet toch een beetje een uitdaging blijven. Dus als ik nu een koekie zou pakken zou het ook geen uitdaging zijn en zou ik ook minder hard trainen denk ik. Dus eigenlijk heb ik toch meteen gekozen voor een goede sterke tegenstander. Beter gezegd: hij heeft mij gekozen. En we gaan gewoon laten zien aan het publiek, en vooral de jeugd, hoe het er echt uit moet zien.

Als je een voorspelling moet doen, hoeveel rondes geef je Melvin op 29 oktober?
Ik denk dat het in de tweede ronde gaat gebeuren.

 En dan is het gewoon gelijk afgelopen, bats boem klaar?
Ja, ik denk wel een knock-out ja.

I started a partnership with Technogym. The chemistry between the world leader and provider of wellness solutions and myself was immediately felt. The choice of working together was quickly made. ? @jeroen_oosterveld #championstrainwithtechnogym #remybonjasky #skillmill #theflyinggentleman #dontforgetthelegends #bonjaskyacademy

A post shared by Remy Kenneth Bonjasky (@remybonjasky) on

Tijdens de uitzending van Ziggo Sport van Glory45 hebben we jou en Rico Verhoeven met Bas van Veenendaal horen praten dat de gesprekken met een derde partij op niets zijn uitgelopen. Maar jullie hebben elkaar de handen geschud om toch te willen vechten. Hoe staat het daar nu mee?
Kijk, dit blijf ik zeggen. We kunnen elkaar wel duizend keer de hand schudden. Bas vroeg toen ook of we het gingen doen. Dan schudt je elkaar voor de vorm eigenlijk de hand maar Rico en ik weten allebei dat er wel een derde partij moet zijn die het voor ons gaat organiseren en de handtekening zet om ons te betalen. Als dat er niet is, dan wil ik niet zeggen dat het ophoudt, maar dan is er nog niks. Pas als Glory of een andere grote organisatie zegt: die wedstrijd ga ik tekenen, dan komt het in stroomversnelling. Tot die tijd is alleen nog maar gebakken lucht.

Zie jij het gebeuren dat die derde partij er komt?
Ik zie het eigenlijk niet gebeuren. De eerste keer dat de uitdaging gevallen is, is al bijna een jaar terug. Toen is die derde partij gekomen, maar kwamen we niet uit de onderhandelingen op financieel gebied. Als die dan spaak lopen, dan houdt het eigenlijk op.

Voor de mensen die het niet weten: doordat Rico bij Glory heeft getekend, kan alleen Glory die derde partij zijn. Heeft een organisatie als Glory in jouw ogen dan niet te veel macht?
Ik begrijp dat Glory investeert in Rico en dat ze een exclusief contract met elkaar aangaan. Daardoor hebben zij eigenlijk de macht over zijn doen en laten in de ring. Ik heb destijds ook een contract bij K1 getekend en de K1 was toen ook een soort baas over Remy. Maar daarbij hielpen ze mij met van alles en help ik hun de K1 groter te maken. Zo versterken Glory en Rico ook elkaar. Dus ik begrijp wel dat Glory de enige is die zo’n wedstrijd neer kan zetten omdat Rico bij hen onder contract staat.

Is Rico Verhoeven in jouw ogen de beste kickbokser van Nederland op dit moment?
Ik vind dat Rico op dit moment de beste kickbokser in het zwaargewicht, dus ik vind hem niet dé beste kickbokser. Maar in het zwaargewicht is hij op dit moment wel het grote kamp. Alleen vind ik het wel jammer dat er niks beters is om hem te verslaan. Vroeger hadden we een stuk of vijftien man die een K1 toernooi kon winnen. Als je nu kijkt wat er rondloopt, is het niet zo dat iedereen een K1 toernooi kan winnen. In mijn tijd had je een stuk of twintig man die oorlog konden voeren in het toernooi. Dan had je aan het begin van het toernooi wel je voorspellingen, maar soms liep het zo dat er ook verassende winnaars kwamen.

Dus eigenlijk zit hij nu alleen op die troon en daar moet gewoon verandering in komen?
Daar moet onderin verandering in komen. Daarom zijn we bezig met de volgende generatie: je hebt er niks aan als er één jongen alleen maar goed is, want daardoor wordt Rico ook niet beter. Wij waren zo goed, omdat we een stuk of tien, vijftien man hadden die goed waren. Als je tegen iemand vocht die bijvoorbeeld een goede low-kick had, en je kreeg slaag van diegene, dan wist je wat je ging doen als je weer op de trainingsmat stond. Wat je nu ziet bij Rico is dat hij niet genoeg tegenstand heeft, waardoor hijzelf ook niet beter wordt. Je hebt bijvoorbeeld een Messi nodig én een Ronaldo, want als Messi bijvoorbeeld in een seizoen veertig goals maakt, dan wil Ronaldo dat ook minimaal of meer veertig halen, en dus beter te worden. Op die manier heb je ook een Nadal en een Federer nodig. Zo maak je elkaar beter. En dat heb je nu niet met Rico. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn als Rico in onze tijd tussen ons in zou staan en op welk niveau hij dan zou staan. Veel mensen zeggen tegen mij dat hij het niet zou redden bij ons en dat hij op plaatsje 6,7 of 8 zou staan.

Keep pushing yourself and never quit! ? @jeroen_oosterveld #remybonjasky #bonjaskyacademy #theflyinggentleman #kickboxing #fitfam #fitnessforlife #nopainnogain #fitfluential #beastmode #gymmotivation #workoutmotivation #movementculture #findyourstrong #alwaysinbeta #betterforit #motivation #iwill #bestlifeproject #justdoit #positivemood #maketime #igers #trainhardfighteasy #dontforgetthelegends #teambonjasky

A post shared by Remy Kenneth Bonjasky (@remybonjasky) on

 Dan is het dus eigenlijk maar goed dat jij je comeback gaat maken en er meer mensen zijn die hem uit kunnen dagen?
Ja, en dan had ik eigenlijk gehoopt dat hij in onze tijd zijn wedstrijden zou afwerken. Ik ben nu ook weer 11 jaar verder dan mijn toptijd, dus hoe zou het zijn als ik nu tegen hem zou staan in de ring. Maar dat moeten we 29 oktober zien hoe fit ik nog ben, en misschien is het wel zo dat ik helemaal niet goed genoeg ben voor deze generatie.

Moeten we de pot tegen Melvin zien als een definitieve rentree of ga je nu twee potjes vechten en er weer mee kappen?
Dat laatste. Ik ben nu niet een comeback aan het maken om nog eens tien wedstrijden te gaan vechten. Heel simpel, ik heb een ander leven nu. Ik ben gevraagd voor deze wedstrijd en ik heb daar ja tegen gezegd en daar staat een goede compensatie tegenover en ik doe het graag omdat ik de sport zo leuk vind. Maar om op mijn 41-jarige leeftijd een nieuwe carrière op te bouwen, dat gaat niet. Bij een auto kun je de kilometerteller ook niet terug draaien.

Je hebt natuurlijk ook nog de Bonjasky Academy. Hoe gaat het met plannen om uit te breiden naar een franchiseketen?
Ja dat gaat goed, de pilots zijn uitgezet, die draaien goed en nu willen we eigenlijk de volgende stap maken. Het liefst heb ik over vijf jaar wel tien van die franchiseketens of juist een echte of meerdere Bonjasky Academy’s ernaast. Dit lonkt natuurlijk om dit breed uit te dragen over heel Nederland.

Bij RTL Z heb je gezegd dat het een droom zou zijn om het uit te breiden naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Japan, zie je dat nog steeds zitten?
Zeker. Als je zo bezig bent met een wedstrijd als nu, dan gaan andere dingen even op een lager pitje staan. De focus ligt tijdelijk anders. Zodra dat achter de rug is dan kunnen we onze plannen weer gaan uitbreiden.

Heb je tot slot nog een leuk nieuwtje te melden?
Ja! Ik ben ook bezig met het opzetten van een kledinglijn. Nadat ik gestopt ben met vechten is het opzetten van een sportschool voor de hand liggend. Daarnaast ben ik als motivator en speaker bezig, en geef ik seminars in het buitenland, maar ik wilde ook nog wat anders. Op tv zien mensen mij vaak met een bloesje, een jasje en zo presenteer ik me vaak ook als een gentlemen. Maar die gentlemen heeft af en toe ook momenten dat je lekker casual gekleed gaat. Daaruit is een kledinglijn voort gekomen. Mijn motto, die ook in mijn kledinglijn terugkomt, is ‘never quit.’ Ik heb in mijn hele carrière ook nooit op moeten geven en dat wil ik uitdragen naar alle mensen op deze aardbol, om te beginnen in Nederland.

Wat voor stijl wordt je kleding?
Het is een beetje een urban stijl. Wel casual en sportief, maar niet de kleding waarin je gaat joggen. We gaan het online verkopen en daarnaast komt het ook in een aantal winkels te hangen. In november of december gaan we er pas echt mee naar buiten, dus nog even geduld.

Zondag 29 oktober is het gevecht tussen Remy Bonjasky vs Melvin Manhoef om 20:00 uur te zien op Spike TV (voor iedereen gratis te ontvangen)

Tekst: Jay Thépass

Reageer op artikel:
Remy Bonjasky over zijn gevecht tegen Melvin Manhoef, de gloriedagen van de K1 en Rico Verhoeven
Sluiten