Amsterdamse kunsthandelaar ontdekt Rembrandt en heeft miljoenenschilderij in handen

Redactie 16 mei 2018 Entertainment

Rembrandt is de verf en de kwast die Gouden Eeuw inkleurde als een van de rijkste periodes van de Nederlandsche geschiedenis. De grootheid der schilders en zijn kunstwerken zijn van onbetaalbare waarde. Als je dan zo’n onbekend schilderij van deze gozer weet te scoren, zit je goed gebakken.

Het is alweer weer veertig jaar geleden dat we kennis mochten maken met een onbekend schilderij van de heer Rembrandt. Ongeveer een half leven geleden dus. Dat is wel even. Dat maakt ook wel duidelijk dat we hier te maken hebben met groot nieuws. Voor diegene die ‘m kocht, een lekkere momentje.

Ontdekking

Kunsthandelaar Jan Six kocht het schilderij voor 156.000 euro op een veiling bij Christie’s in Londen. Een koopje. “Ik bladerde door een catalogus en mijn oog bleef hangen op een schilderij, wat zij omschreven als ‘uit de omgeving van Rembrandt’. Ik dacht: dat is veel te goed, dat kan zomaar van hemzelf zijn.” Lekkere beslissing Jan!

De kraag

Het bleek dus ook van the man himself te zijn. Het liet namelijk meerdere deskundigen kijken naar ‘het portret van een jongeman’ en zij dachten hetzelfde als Jan Six. Maar wat is er nu zo Rembrandt-achtig aan dit schilderij? Er komt nu een heerlijke zwijmel aan kunstachtige woorden; het klinkt ook zo lekker. We quoten de Volkskrant: “De kneep zou zitten in de kraag. Het kanten kledingstuk oogt niet pietepeuterig, maar schetsmatig, losjes: een besneeuwde vulkaan waarin met vinnige toetsjes in donkergrijs en zwart de uitsparingen zijn aangebracht. Alleen Rembrandt zou een kraag in deze periode zo hebben kunnen schilderen.

Verkopen

Het schilderij is vanaf vandaag een maand te zien de Hermitage in Amsterdam. Daarna wil Six het schilderij verkopen. Over de vraagprijs laat Six zich niet uit. Wij weten wel dat het in de miljoenen gaat oplopen. Het zou zo maar kunnen dat ‘ie in het lijstje van duurste schilderijen terecht komt. Lekker bezug Jan!

Foto: Hermitage

Reageer op artikel:
Amsterdamse kunsthandelaar ontdekt Rembrandt en heeft miljoenenschilderij in handen
Sluiten