Q&A met zangeres RANI over haar doorbraak, hits en samenwerken met de grootste artiesten

Samenwerken met de grootste artiesten van heel de wereld. Het is toch een droom van ons allemaal?! Je moet er alleen wel vaak een prachtige stem voor hebben. RANI heeft het allemaal. Deze Nederlands-Surinaamse singer-songwriter uit Heerhugowaard is pas 24 jaar en heeft al samengewerkt met onder andere David Guetta, Sam Feldt en Lewis Thompson!

Misschien gaat er niet meteen een belletje rinkelen als je de naam Shannon aka RANI hoort. Toch durven wij te wedden dat je wel eens een nummertje van haar voorbij hebt horen komen. Deze vrouw heeft met haar prachtige stem onder andere deze nummers geschreven en ingezongen: Post Malone in samenwerking gemaakt met Sam Feldt, At Least I Had Fun met Martin Jensen en haar nieuwste single AMEN die zij solo uitbracht is ook niet meer te missen.

RANI, even een snelle voorstelronde, vertel!
Ik ben Shannon, maar mijn artiestennaam is RANI. Ik ben 24 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Heerhugowaard. Nu woon ik in Amsterdam. Ik maak en schrijf vanaf mijn 16e al muziek. Momenteel ben ik druk bezig met solonummers releasen, maar ik heb ook heel veel samenwerkingen gedaan en geschreven voor andere artiesten. Nu probeer ik me echt te focussen op mijn eigen project.

Wat een mooie en aparte artiestennaam! Waar komt de naam deze vandaan?
Rani is mijn tweede naam. Deze naam is Hindoestaans en betekent daar ‘koningin’. Daarnaast is het ook nog de naam van mijn oma, dus dat alles bij elkaar maakt deze artiestennaam heel gepast voor mij.

RANI

Je vertelde dat je al sinds je 16e schrijft en zingt, had je toen ook al meteen de ambitie om zangeres te worden?
Ik vond het sowieso altijd al heel leuk om met muziek bezig te zijn. Zo zong ik bijvoorbeeld al lokaal hier in Heerhugowaard wel eens en ging ik naar zangles. Tuurlijk had ik stiekem toen al de droom om van zingen mijn baan te maken, maar toch had ik dit toen nooit echt verwacht. Door het normale leven word je ook naar andere banen geleid.

Wat was dan wel het moment dat je besefte dat dit echt jouw baan kon worden?
Op een gegeven moment heb ik berichtje gestuurd naar Olaf Blackwood omdat ik zijn stem zo vet vond. Hij is een songwriter uit LA en toen had hij net een liedje met Armin van Buuren. We begonnen via Instagram te kletsen en op een gegeven moment kwam hij naar Nederland voor een optreden. Mijn vader en ik werden uitgenodigd. Na het concert heeft Olaf me uitgenodigd om naar LA te komen om met hem te schrijven. Dit had ik nog nooit eerder gedaan en dat was heel gek, maar daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Hij heeft me via zijn netwerk hier in Nederland in contact gebracht met een uitgeverij. Hier ben ik eigenlijk meteen mee gaan werken en het ging gelijk heel erg goed eigenlijk.

Het ging zeker meteen heel erg goed! Je hebt al best snel met veel grote artiesten samengewerkt, kan je er is een paar noemen?
Mijn eerste hele grote hit was samen met Sam Feldt. Dit is eigenlijk wel heel grappig, want Post Malone heb ik geschreven tijdens mijn allereerste schrijfsessie in Nederland. Toen dit nummer uitkwam ontplofte dit, dit opende heel veel deuren voor mij. Hierdoor heb ik daarna bijvoorbeeld samengewerkt met David Guetta, Martin Jensen, Jonas Blue en mijn nieuwste is Lewis Thompson.

Wat een rijtje namen zeg! Maar hoe werkt dat dan eigenlijk? Schrijf je eerst een nummer en klop je dan aan bij een zanger of spreek je van tevoren een samenwerking af en ga je samen de studio in?
Dat ligt er heel erg aan, want ik schrijf meestal gewoon met hetzelfde clubje mensen waarmee ik heel goed klik. Dan schrijven we vaak voor specifiek iemand, maar het komt ook wel eens voor dat iemand bij mij aan komt kloppen. Een voorbeeldje hiervan is Lewis Tompson, want die had het liedje Elevate zelf geschreven en dan word ik daar weer aan gelinkt als zangeres.

Ons lijkt het best spannend om met zulke grote namen te werken, hoe sta jij hierin?
Ik heb dat nooit zo ervaren. Ik zie het juist als een bevestiging dat het wordt gewaardeerd wat ik doe, want blijkbaar doe ik dus iets goed. Dit is echt wat ik heel leuk vind om te doen en hierdoor weet ik dat ik ook op het goede pad zit!

Ook al heb je de top van de artiesten al weten aan te tikken, er is vast nog wel iemand die boven aan jouw lijstje staat. Vertel!
Ja zeker, dat is Sam Smith. Ik heb nu geen directe link naar hem, maar het gaat om het juiste nummer op het juiste moment!

Jij staat best wel bekend om het samenwerken met anderen, nu ben je je ook steeds meer aan het focussen op je solocarrière. Hoe bevalt het je om deze overstap van focus te maken?
Ik ben sowieso al vrij snel ook begonnen met schrijven voor mijn eigen project. Maar het is inderdaad echt heel anders om voor een samenwerking te schrijven dan voor jezelf. Als ik voor mezelf schrijf, dan wil ik het graag persoonlijk maken en een unieke taal creëren wat mij onderscheidt van anderen. Dit is echt een hele zoektocht geweest met ups en downs. Door mijn zoektocht heen ben ik eigenlijk van R&B en organische muziek maken voor mezelf, geswitcht naar pop. Er zijn echt nog wel R&B invloeden, maar het is wel echt pop. Ik noem het zelf ‘powerfull pop’.

Vorig jaar heb ik er ook voor gekozen om TikTok een kans te geven. Ik zag erg tegen het platform op, maar veel independent artiesten krijgen daar gewoon heel veel publiek. Dit ben ik dus ook gaan proberen en dat ging eigenlijk ineens heel goed. Ik merk nu dat heel veel mensen wel gewoon heel veel kracht halen uit de ‘powerfull pop’ muziek die ik maak. Ik heb nu eindelijk echt iets gevonden waar ik mijzelf goed kan vertalen en wat echt overgebracht wordt.

Je zegt dat je nu echt iets hebt gevonden waarin je jezelf goed kan vertalen. Heb je ook het idee dat je jezelf goed kan vertalen als je een liedje schrijft voor iemand anders?
Ja, ja, ik denk dat je altijd een stukje van jezelf in een nummer verwerkt ook al is het niet voor jou alleen geschreven. Alleen als je voor iemand anders schrijft is het vaak heel positief, om lekker op te feesten in de club. Je wil tijdens het feesten geen verdrietige nummers horen. Toch hoor ik in die nummers ook RANI terug en maak ik daarmee ook echt wat ik vet vind. Het is gewoon een heel ander genre. Het betekent andere onderwerpen en een andere attitude. 

Zoals je zegt schrijf je voor verschillende mensen en dat dan ook weer in verschillende genres. Wat is nou het overkoepelende wat je wil bereiken met jouw muziek?
Bijvoorbeeld op TikTok heb ik nu een publiek weten te bereiken die mij echt supporten en zich relaten met mij en mijn muziek. Het is een droom van mij om te zorgen dat mensen zich niet alleen voelen en kracht halen uit mijn nummers.

Door de jaren heen heb je al een hele lijst met nummers op je naam staan. Zit daar nou echt een favorietje bij?
Als we het over TikTok hebben dan is dat toch wel mijn nieuwste song AMEN. Dit nummer vertelt heel veel over mij en ik denk dat ik hierdoor echt een connectie heb kunnen maken met mijn publiek. Dit heeft er wel echt voor gezorgd dat ik er veel plezier uit heb gehaald. AMEN gaat over dat ook als alles even tegen zit en je jezelf verliest, in bijvoorbeeld je carrière, je de liefde of iets anders, er altijd licht is aan het eind van de tunnel en alles goed komt. Voor heel veel mensen is dit heel relatable. Met dit nummer wil ik laten zien dat je echt moet vertrouwen op een goed einde, die hoop wilde ik graag meegeven.

 

 

De liedjes die jij schrijft gaan eigenlijk altijd over iets wat betrekking heeft op jouw eigen leven, wat is dit in AMEN?
Heel mijn zoektocht eigenlijk naar wat ik nou precies wil. Dat ik het roer om moest gooien om weer te kunnen vinden waar ik enthousiast van werd. Zo ging dat bij mij en dat kan soms best wel demotiverend zijn, maar gelukkig heb ik altijd gedacht van ik wil dit laten lukken, ik vertrouw in mezelf en ik kan dit dus ik ga door. Door AMEN kan ik heel deze boodschap overbrengen naar mijn publiek!

Wat kunnen wij nog van jou gaan verwachten dit jaar?
Er komt heel veel muziek aan! Ja, vooral van mijn eigen project. Ik mag het nog niet echt zeggen, maar ik hou het erop dat ik meer wil gaan optreden. Ja, dat kunnen jullie verwachten van mij dit jaar!

Je bent al lekker bezig, maar je hebt ongetwijfeld nog ambities. Waar droom je nog van?
Vooral het stukje live spelen. Ik heb het nog niet vaak gedaan maar het geeft gewoon echt zo’n kick van adrenaline. Uiteindelijk zou het me heel vet lijken om de wereld over te gaan met een tour!

This Or That?

  • Liever samenwerken of alleen een song uitbrengen
  • Samenwerking met iemand uit Nederland of samenwerking met iemand uit het buitenland
  • Nooit meer zingen of nooit meer internet
  • Rock of techno
  • Perfect zingen of gepassioneerd zingen
  • Op een groot podium staan of op een intiem podium staan
  • Naar je eigen muziek luisteren of naar iemand anders muziek luisteren
Reageer op artikel:
Q&A met zangeres RANI over haar doorbraak, hits en samenwerken met de grootste artiesten
Sluiten