Q&A met Robert de Hoog en Simon de Waal over Sleepers, liquidaties bezoeken en de liefde voor Temptation Island

Robert de Hoog, wie kent hem nou niet? Hij speelde in films als Nova Zembla, Skins en Homies. Kende je hem daar nog niet van, dan is dat wel veranderd door zijn rol in Mocro Maffia, waarin hij het populaire karakter Tatta speelt. Nederland kan niet meer om Robert heen. Een bekend gezicht voor de schermen, maar ook achter de schermen duikt Robert op. De acteur begint ook daar een veel belovende carrière en trapt deze gelijk goed af. De videolandserie Sleepers, die sinds 7 december te zien is op Videoland, is de kroon op zijn harde werk. FHM mocht Robert de Hoog en Simon van Waal, co-schrijver van de serie, spreken over hun nieuwe parel.

Ontstaan van het idee

Een serie als Sleepers, die is er niet zomaar. Dat is wel het eerste dat duidelijk wordt tijdens het gesprek met Robert. Al 4 jaar lang is de acteur er mee bezig. Wat begon als een fascinatie ging over in een idee en werd al snel een onderzoek. Vervolgens een heel dik rapport en uiteindelijk een go van Videoland om van start te gaan en het team bij elkaar te zoeken. De vader van Robert was politieagent en kwam thuis altijd met spannende verhalen aan. De indruk die deze verhalen hebben gemaakt, zijn hem altijd bijgebleven. De rechtszaak tegen Willem Holleeder heeft het Sleepers-zaadje gepland. “In die rechtszaak werd er heel veel gesproken over platte petten, en corrupte politieagenten. Dat triggerde bij mij weer een soort verhalen van vroeger.” Volgens Robert een interessante arena.

Samen met zijn rijke fantasie is zijn fascinatie een eigen leven gaan leiden. Dat samengenomen met de drang zelf iets te willen produceren en een aantal hele dikke duimen, resulteerde in Sleepers. Nog voordat Robert met het idee voor de serie aanklopte bij Videoland, hebben er al honderden uren tijd in de voorbereiding gezeten. Hij heeft podcasts geluisterd, onderzoeken gelezen en is naar rechtszaken geweest. En dat is nog niet eens alles. “Ik ben naar plekken gegaan waar liquidaties zijn gepleegd. Gewoon om te kijken van ‘hoe ziet het er hier dan uit’.” We kunnen wel stellen dat Robert zelf een beetje een rechercheur is geworden.

Co-schrijver Simon de Waal

Met goede en grootse plannen, maar met een gebrek aan schrijfervaring is Robert op zoek gegaan naar een co-schrijver. Zo kwam hij terecht bij Simon de Waal. Een van de beste en grootste scenarioschrijvers van ons kleine landje. Als zijn naam je niet veel zegt, dan zeker de titels waaraan hij gewerkt heeft wel. Een aantal voorbeelden zijn Lek, Cops vs Killer, Het gouden uur en nu natuurlijk Sleepers. Uit zijn ervaring haalt Simon zijn kracht. Naast dat hij scenarist is, werkt hij ook parttime als rechercheur. Simon weet dus hoe de praktijk eruitziet. Hoe gaat een rechercheur te werk en hoe ziet het eruit op de meldkamer? Dat zijn vragen waar Simon het antwoord op heeft.

Inspiratie haalt Simon uit van alles. Uit zijn werk als rechercheur haalt hij bijvoorbeeld dingetjes die de serie geloofwaardig maken. Dat is volgens Simon dan ook heel belangrijk. “Zorg dat de kijker gelooft in de wereld die jij schept voor ze, met de karakters die jij schept.” Zijn ervaring en kennis weet hij zo te vervormen tot meeslepende, realistische en fictieve verhalen. Dat is dan ook de slogan van de Sleepers. “Dit is fictie, maar het zou zo morgen in de krant kunnen staan.” Rechercheur collega’s van Simon hoeven niet bang te zijn dat er zaken worden gebruikt in zijn series. Dat doet hij namelijk nooit. “Je moet de ellende van anderen nooit voor entertainment gebruiken.”

Samenwerking

De samenwerking tussen de twee heren bleek een match made in heaven te zijn. Zo weet Robert vette scenes te bedenken en blend Simon deze aan elkaar door structuur aan te brengen en het realistisch te maken. “We waren gewoon elke keer heen en weer aan het tikken”, vertelt Robert. Het schrijven heeft zo’n 1,5 jaar geduurd en ook tijdens het draaien werd het einde van de serie nog geschreven. Dat is lekker, legt Simon uit. “Je leert de karakters kennen, dat is wel heel leuk. De acteurs die de karakters spelen, hebben allemaal natuurlijk een bepaalde manier van acteren”. Op die manier kon er tijdens het draaien, ingespeeld worden op de krachten van de acteurs. Dat de samenwerking goed is verlopen kunnen we wel stellen, want het resultaat mag er zijn.

Oude rot in het vak en groentje

Hoewel we Simon met meer dan 30 jaar ervaring een oude rot in het vak kunnen noemen, is Robert wat schrijven betreft nog maar een groentje. Showrunnen, de creatieve baas zijn, was voor hem nieuw. Al zal dat niet lang meer duren. “Acteren zie ik mezelf niet tot mijn 80ste doen. Dit wel”. Showrunnen is voor Robert zeker een passie geworden en op de vraag: kunnen we meer van je verwachten? Antwoordt hij dan ook volmondig ja. Van de eerste minuut tot aan de laatste seconde ben je als showrunner actief op creatief vlak. En dat vindt de acteur heerlijk. “Ik zit vol met ideeën en die kan ik zo kwijt. Als acteur ben je toch gewoon iemand die soms even langskomt of je doet een onderdeel. Vervolgens is er zo een proces omheen. Ik vind het leuk om dat allemaal mee te kunnen maken en daar ook mijn stempel op te kunnen drukken”. Dat hij nu wel de stempel ergens op kan drukken, was ook voor Simon fijn. “Robert houdt zich met alle facetten bezig. Als hij zich heel erg thuisvoelt bij een bepaald idee dat we hebben, dan zal hij ook heel veel moeite doen om dat voor elkaar te krijgen.”

Zijn jarenlange ervaring als acteur ziet hij zeker wel als een pre. Allereerst heeft hij een groot netwerk waardoor hij veel mensen kent om zo een goed en getalenteerd team bij elkaar te zetten. Daarnaast heeft hij als geen ander verstand van karakterontwikkeling en spreekt hij de taal van acteurs. “Acteurs zijn een bepaald type mensen met een eigen taal. Ik spreek die taal.” Intensief is het wel om als showrunner en acteur actief te zijn. “Je weet alles, dus alle problemen met locaties of acteurs komen bij jou. De eerste week dat ik vakantie had, kon ik ook alleen maar slapen.”

Breed publiek

Sleepers wordt waarschijnlijk een serie waar je in de supermarkt, op kantoor en langs het voetbalveld over kan praten. Het is een serie met veel verschillende elementen. Om die reden zal het waarschijnlijk een breed publiek aanspreken. Liefhebbers van Baantjer, Mocro maffia of Penoza, het heeft voor ieder wat wils. Het gaat over onderzoek, de onderwereld, familie, blauwe familie en geweld. Sleepers is een unieke politieserie. Bijna tegen het Scandinavische aan. Er bestaan een hoop politieseries en die zijn razend populair. Een corrupte politieagent komt er weleens in voor. Maar een gehele serie rondom dit karakter, dat bestond er nog niet. Beide heren geven aan dat Sleepers een totaal vernieuwende invalshoek heeft. “Iemand die aan de goede kant van de wet staat, maar hele foute dingen doet.” Volgens Robert een hele interessante tegenstrijdigheid om naar te kijken, maar ook om te spelen als acteur.

Reacties

De reacties  op de serie zijn lovend. Eigenlijk al voordat de serie überhaupt verscheen. Na het lezen van het script was Videoland zo enthousiast dat ze meteen door wilde voor een tweede seizoen. Als schrijver zijn die veren in je reet natuurlijk heerlijk. Het geeft vertrouwen, vrijheid en de ruimte om terug te kijken en te bedenken hoe je seizoen 2 nog beter kan maken. Het bedenken van nieuwe verhalen is voor Robert ieder geval geen probleem. Zijn creatiteitsemmertje stroomt immers over. Het antwoordt op de vraag wat Robert zelf kijkt, is wel wat opvallend. Hij kijkt veel sport en hele random dingen, zoals Temptation Island. “Ik vind het fascinerend om naar mensen te kijken die zich door een experiment steeds gekker beginnen te gedragen tot alle remmen los zijn.” Net als Temptation kent Sleepers ook een hoop gekte door een flinke dosis geweld en een sterke psychologische spanning. Daarnaast heeft Sleepers een cast waar je u tegen zegt. Zeker de moeite waard!

Reageer op artikel:
Q&A met Robert de Hoog en Simon de Waal over Sleepers, liquidaties bezoeken en de liefde voor Temptation Island
Sluiten